Η πόλη της Μπρέσια έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη τη νύχτα της Πέμπτης (1/6) καθώς η ομώνυμη ομάδα έμεινε στο 1-1 με την Κοζέντσα στο «Μάριο Ριγκαμόντι» για τα πλέι οφ παραμονής/υποβιβασμού της Serie B και υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου έπειτα από 38 χρόνια.

Κι ενώ οι παίκτες της Κοζέντσα πανηγύριζαν με τους οπαδούς τους, οι ultras της Μπρέσια εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κουβαλώντας μαζί τους βεγγαλικά και τότε επικράτησε πανικός και προκλήθηκε… χάος.

Η αστυνομία μπήκε κι εκείνη στο γήπεδο και άρχισαν οι συρράξεις. Το ματς διεκόπη και οι παίκτες μεταφέρθηκαν άρον-άρον στα αποδυτήρια όπου έμειναν κλεισμένοι για 28 λεπτά. Έπειτα, τα επεισόδια συνεχίστηκαν έξω από το στάδιο. Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου-λάμψης και δακρυγόνων, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ. Ο ρέφερι Ντάβιντε Μάσα, στο μεταξύ, διέκοψε οριστικά το παιχνίδι και με το τελικό 1-1 η Κοζέντσα σώθηκε και η Μπρέσια έπεσε, καθώς η Κοζέντσα είχε νικήσει στο πρώτο μεταξύ τους ματς με 1-0.

Η ένταση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Τουλάχιστον δύο στελέχη της ασφάλειας του γηπέδου τραυματίστηκαν από τα επεισόδια. Παίκτες των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια, ενώ οι οπαδοί της Μπρέσια ξέσπασαν στα αυτοκίνητα των ποδοσφαιριστών. Έβαλαν φωτιά στο όχημα του Ματιέ Ουάρ, αμυντικού της ομάδας, καθώς επίσης και σε άλλα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στα περίχωρα του σταδίου.

Στο μεταξύ, οι παίκτες έμειναν για ώρα εγκλωβισμένοι στα αποδυτήρια και οι οπαδοί της Κοζέντσα δεν μπορούσαν να φύγουν από την εξέδρα. Οι ποδοσφαιριστές της Κοζέντσα πήγαν να τους χειροκροτήσουν με την αστυνομία να έχει δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας γύρω τους, προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια.