Η Αγγλία είναι μία από τις ομάδες που στοχεύουν στην κατάκτηση του Μουντιάλ 2022 και το ξεκίνημά της σε αυτό ήταν ιδανικό, αφού παρουσιάστηκε όσο σοβαρή έπρεπε απέναντι στο αδύναμο Ιράν και το συνέτριψε με 6-2, έχοντας για πρωταγωνιστή τον Σάκα που έβαλε δύο γκολ ενώ από μία φορά σκόραραν και οι Μπέλιγχαμ, Στέρλινγκ, Ράσφορντ και Γκρίλις.

Η λογική έλεγε ότι οι Άγγλοι θα έπαιρναν από την αρχή του παιχνιδιού την κατοχή της μπάλας, θα έδιναν τον ρυθμό που ήθελαν και θα είχαν τον έλεγχο. Και ακριβώς έτσι έγινε, με την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να πιέζει και τους Ιρανούς να είναι σε θέση άμυνας και να χάνουν στο 19′ με τραυματισμό τον τερματοφύλακα Μπεϊρανβάρντ.

Αυτό ήταν, βασικά, το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός του παιχνιδιού στο πρώτο 25λεπτο, το οποίο κύλησε χωρίς κάποια μεγάλα φάση, αλλά στη συνέχεια ήρθαν και αυτές. Με την αρχή να γίνεται στο 30′ με το άστοχο σουτ του Μάουντ από κοντά μετά τη σέντρα του Σάκα, για να ακολουθήσει στο 32′ το δοκάρι σε κεφαλιά του Μαγκουάιρ μετά το κόρνερ του Τρίπιερ.

Η Αγγλία, με λίγα λόγια, είχε αρχίσει να πιέζει όλο και πιο έντονα, με αποτέλεσμα να έρθει και το γκολ. Και δεν ήταν ένα αλλά… τρία και μάλιστα πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ένα ημίχρονο που άρχισε να ομορφαίνει για τα «τρία λιοντάρια» από το 35′, όταν ο Σο σέντραρε από αριστερά και ο Μπέλιγχαμ με ωραία κεφαλιά έκανε το 1-0.

Το Ιράν έπρεπε, πλέον, να αντιδράσει αλλά δεν ήξερε πώς να το κάνει και στο 32′ ήρθε και το 2-0 με το δυνατό σουτ του Σάκα εντός περιοχής μετά το κόρνερ του Τρίπιερ και την κεφαλιά του Μαγκουάιρ.

Φάση από τον αγώνα Αγγλία - Ιράν

Και πριν σταματήσουν οι πανηγυρισμοί για το 2-0, αμέσως μετά, στο 45′, έγινε το 3-0, αυτή τη φορά με τον Στέρλινγκ μετά τη σέντρα του Κέιν από δεξιά.

Το παιχνίδι είχε ήδη κριθεί αφού ήταν αδύνατον να ανατραπεί η κατάσταση στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο πάντως η Αγγλία έδειξε διατεθειμένη να συνεχίσει με στόχο κι άλλα γκολ, ανεβάζοντας το σκορ στο 4-0 στο 62′ με τον Σάκα που απέφυγε δύο αντιπάλους και πλάσαρε σωστά για το δεύτερό του τέρμα.

Κάπου εκεί, οι Ιρανοί, με τους αντιπάλους να έχουν χαλαρώσει, βρήκαν την ευκαιρία για να κάνουν κι αυτοί αισθητή την παρουσία τους, μειώνοντας σε 4-1 στο 65′ με τον Ταρεμί που πήρε την κάθετη του Γκολιζαντέ, βγήκε στην πλάτη της άμυνας και νίκησε τον Πίκφορντ.

Το γκολ της τιμής για το Ιράν, το οποίο δέχθηκε και 5ο στο 71′ από τον Ράσφορντ, δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο παιχνίδι ως αλλαγή, με ωραίο πλασέ και αφού πρώτα άδειασε τον Χοσεϊνί (5-1), για να γίνει στη συνέχεια και συγκεκριμένα στο 90′ το 6-1 με πλασέ του Γκρίλις στην κενή εστία μετά το γύρισμα του Γουίλσον.

Και από τη στιγμή που ο διαιτητής έδειξε… 10 λεπτά καθυστερήσεις σε αγώνα που ήταν στο 6-1, υπήρχε χρόνος για να κερδίσει πέναλτι μέσω VAR το Ιράν στο 100′ για μαρκάρισμα του Στόουνς στον Πουραλιγκάνι και να διαμορφωθεί το τελικό 6-2 από την εύστοχη εκτέλεση του Ταρεμί.

Αγγλία: Πίκφορντ, Τρίπιερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ (70′ Ντάιερ), Σο, Μπέλιγχαμ, Ράις, Μάουντ (71′ Φάουντ), Σάκα (70′ Ράσφορντ), Στέρλινγκ (71′ Γκρίλις), Κέιν (76′ Γουίλσον).

Ιράν: Μπεϊρανβάντ (19′ Σ. Χοσεϊνί), Μ. Χοσεϊνί, Τσέσμι (46′ Γκολιζαντέ), Πουραλιγκάνι, Μοχαράμι, Καρίμι (46′ Κανανί), Νουρολάχι, Χατζισαφί, Μοχαμάντι (63′ Τοραμπί), Γιάχανμπαχς (46′ Εζατολάχι), Ταρεμί.