Ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια να επιβληθούν μια σειρά από κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο το οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο αλλά και το αθλητικό, με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας, μεταξύ άλλων, να αποκλείεται από το Μουντιάλ 2022. Μια απόφαση που μάλλον δεν θα άρεσε στον ποδοσφαιριστή που έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν έβαλε πέντε γκολ σε έναν αγώνα, στη διοργάνωση του 1994. Το γεγονός, από εκεί και πέρα, ότι ο ίδιος ποδοσφαιριστής έχει φορέσει και τη φανέλα της εθνικής Ουκρανίας, απλά μπερδεύει τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις για το πώς θα υποδέχθηκε την απόφαση της FIFA για αποκλεισμό των Ρώσων…

Ο Όλεγκ Ανατόλιεβιτς Σαλένκο γεννήθηκε το 1969 στο τότε Λένινγκραντ από Ουκρανό πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Και έδειξε από μικρός την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και ακόμη πιο συγκεκριμένα για τα γκολ. Όχι τυχαία, στο Μουντάλ Νέων το 1989, με την αντίστοιχη εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ. Αυτό που μάλλον ήταν τυχαίο, το γεγονός ότι μια 5ετία αργότερα θα γινόταν ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα που μπορεί να υπερηφανεύεται πως υπήρξε πρώτος σκόρερ τόσε σε Μουντιάλ Νέων όσο και στο… κανονικό.

Γιατί ήταν τυχαίο; Η προφανής απάντηση είναι επειδή ο Σαλένκο δεν ήταν κάποιος ποδοσφαιρικός σταρ. Κάποιος επιθετικός που «σκότωνε». Δεν ήταν ένας από τους παίκτες που περίμεναν όλοι πώς και πώς να περάσει η 4ετία για να τους δουν και πάλι στο Μουντιάλ. Κατάφερε, όμως, μέσα σε ένα 90λεπτο να μνημονεύεται πάντα σαν ένας, έστω μικρός, «ήρωας» της διοργάνωσης. Κατάφερε να μνημονεύεται πάντα ως ο ποδοσφαιριστής που έβαλε 5 γκολ σε έναν αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου. Πέτυχε να μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός που κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ και ενώ η ομάδα του αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Η μέρα που έκλεψε τη δόξα του Ροζέ Μιλά

Όλα αυτά μαζί, ο Σαλένκο τα έκανε στις 28 Ιουνίου 1994 στο Λος Άντζελες. Η Ρωσία, η οποία είχε ήδη αποκλειστεί, αντιμετώπιζε για την 3η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων το Καμερούν. Εκείνη την ημέρα, ο Ροζέ Μιλά θα έγραφε ιστορία σκοράροντας στα 42 του χρόνια. Αρκούσε ένα γκολ, το οποίο ήταν και αυτό… της τιμής για την ομάδα του, ώστε να πετύχει το ρεκόρ. Ρεκόρ με το οποίο δεν ασχολήθηκε κανείς, όμως, γιατί ένας αντίπαλός του έβαλε… 5!

Οι Ρώσοι νίκησαν με 6-1 χάρη σε 5 γκολ του Σαλένκο, ο οποίος εκείνη την ημέρα, στα 25 του χρόνια, έπαιζε τελικά το τελευταίο του παιχνίδι με την εθνική Ρωσίας. Λίγους μήνες μετά, έχοντας υπογράψει στη Βαλένθια, θα υποστεί σοβαρό τραυματισμό και τελικά αυτή θα είναι μια «κατάρα» που θα τον ακολουθεί συνεχώς, με συνέπεια να σταματήσει την καριέρα του στα 31 του χρόνια. Μια καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καταφέρει να παίξει και σε… δύο εθνικές ομάδες.

Όλοι θυμούνται τον Σαλένκο για τα 5 γκολ με τη φανέλα της Ρωσίας στον αγώνα με το Καμερούν στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, κανείς όμως δεν τον θυμάται με τη φανέλα της εθνικής Ουκρανίας το 1992. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αποφάσισε, το 2003, να γίνει προπονητής της εθνικής ομάδας beach volley της Ουκρανίας. «Περιπέτεια» που δεν θα διαρκέσει πολύ, αφού λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε και στη συνέχεια, σταδιακά, απομακρύνθηκε από το ποδόσφαιρο.

Για να επανέλθει στις μνήμες όλων, λόγω εκείνου του 90λεπτου το 1994, κάθε τέσσερα χρόνια που πλησιάζει το Μουντιάλ…