Οι Μπρούκλιν Νετς ανακοίνωσαν σήμερα (4/11) πως θέτουν εκτός ομάδας τον Κάιρι Ίρβινγκ για τουλάχιστον πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος NBA, μερικές ημέρες αφότου ανάρτησε μήνυμά του στο Twitter προωθώντας ταινία που έχει χαρακτηριστεί αντισημιτική και έπειτα υπερασπίστηκε της απόφασής του.

Η ομάδα του Μπρούκλιν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμισε ότι περιμένει από τον 30χρονο γκαρντ να μορφωθεί και να απολογηθεί ειλικρινώς.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών κάναμε πολλές προσπάθειες για να συνεργαστούμε με τον Κάιρι Ίρβινγκ και να τον βοηθήσουμε να καταλάβει πόσο μεγάλη ζημιά έκανε και σε πόσο κίνδυνο εξέθεσε ανθρώπους με τις λέξεις και με τις πράξεις του, οι οποίες ξεκίνησαν από μία ταινία που περιέχει βαθιά, ενοχλητικά, αντισημιτικά μηνύματα μίσους. Πιστεύαμε ότι το να πάρουμε το μονοπάτι της μόρφωσης σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις κατάσταση ήταν η σωστή επιλογή, πιστεύαμε ότι κάναμε πρόοδο με την κοινή μας δέσμευση για την εξάλειψη του μίσους», αναφέρει.

«Απογοητευθήκαμε σήμερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει στα ΜΜΕ, αλλά αρνήθηκε να πει ότι δεν έχει αντισημιτικές πεποιθήσεις και να παραδεχθεί το συγκεκριμένο υλικό μίσους που περιέχει η ταινία. Δεν είναι η πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία, όμως απέτυχε ξανά να το ξεκαθαρίσει.

Το να αποτυγχάνεις να αποδοκιμάσεις τον αντισημιτισμό σε μία τέτοια ευκαιρία, είναι βαθύτατα ενοχλητικό και αντιτίθεται στις αξίες του οργανισμού μας. Θεωρούμε ότι δεν έχει θέση στους Μπρούκλιν Νετς. Αποφασίσαμε ότι ο Καϊρί θα τιμωρηθεί χωρίς μισθό μέχρι να ικανοποιήσει μία σειρά διορθωτικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του. Η τιμωρία του δεν θα είναι μικρότερη των πέντε αγώνων», σημειώνεται στο κείμενο.

Στη διάρκεια της Πέμπτης, υπό το βάρος των πιέσεων και των αντιδράσεων από πολιτικούς, ΜΜΕ των ΗΠΑ και των φιλάθλων εξαιτίας της «χλιαρής» αντιμετώπισης του ζητήματος από την λίγκα, τους Νετς και τις εταιρίες που είναι χορηγοί του Κάιρι Ίρβινγκ, ο Κομισάριος του NBA, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και τόνισε πως θα συναντηθεί με τον μπασκετμπολίστα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα.

Να σημειωθεί δε, ότι νωρίτερα το FBI προειδοποίησε για πιθανές επιθέσεις σε συναγωγές του Νιού Τζέρσι.

Η τιμωρία που επιβλήθηκε στον Ίρβινγκ σημαίνει πως δεν θα πληρωθεί στο διάστημα της απουσίας του. Για κάθε παιχνίδι λαμβάνει 251.747 δολάρια. Ωστόσο, ο Ίρβινγκ δεν υπολογίζει τα λεφτά όταν θέλει να υποστηρίξει τις απόψεις του – έχασε πολλά χρήματα όταν έμεινε εκτός δράσης για μήνες καθώς δεν ήθελε να εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Αυτή είναι η τελευταία σεζόν του συμβολαίου του με τους Νετς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τον παραχωρήσουν στους Λος Άντζελες Λέικερς το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δίστασαν.