Στην αποκάλυψη ότι είχε χρειαστεί να δείξει τα γεννητικά της όργανα για να πείσει ότι είναι γυναίκα, προχώρησε η Νοτιοαφρικανή Κάστερ Σεμένια, δύο φορές Ολυμπιονίκης αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα, σε συνέντευξή της.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το 2009 μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αφού είχε μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες αθλήτριες, με την κούρσα να γίνεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της αρμόδιας ομοσπονδίας για τεστ επαλήθευσης φύλου.

«Νόμιζαν ότι είχα ανδρικά γεννητικά όργανα, πιθανότατα. Τους είπα: Είναι μια χαρά. Είμαι γυναίκα, δεν με νοιάζει. Αν θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα, θα σου δείξω τον κόλπο μου. Εντάξει;», αποκάλυψε τώρα η Σεμένια, με το τεστ φύλου να δείχνει ότι δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες αλλά εσωτερικούς όρχεις, πράγμα που σήμαινε ότι τα επίποσα της τεστοστερόνης ήταν τριπλάσια σε σχέση με αυτά μιας γυναίκας.

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή η Σεμένια πάσχει από υπερανδρογονισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης, μια ορμόνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί οξυγόνο.

«Σαν να μαχαιρώνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα»

«Με έκανε να αρρωστήσω, με έκανε να πάρω βάρος, κρίσεις πανικού, δεν ξέρω αν θα πάθω ποτέ καρδιακή προσβολή. Είναι σαν να μαχαιρώνεις τον εαυτό σου με ένα μαχαίρι κάθε μέρα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Είμαι 18, θέλω να τρέξω, θέλω να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή είναι η μόνη επιλογή για μένα», συμπλήρωσε στη συνέντευξή της στο HBO Real Sports.

Το 2020, η Σεμένια έχασε την προσφυγή της στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να ακυρώσει μια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2019 ότι οι αθλήτριες με υψηλά φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν.

Είχε προσεγγίσει το δικαστήριο αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Στίβου ήταν απαραίτητοι για αθλητές με DSD σε αγώνες που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως ένα 1.6χλμ για να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός.