Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει αλλάξει την Μπαρτσελόνα. Δεύτερη χρονιά του στον πάγκο των «μπλάουγκρανα», δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στο Final 4 της Euroleague. Μπορεί να… ζορίστηκε η ομάδα του στη σειρά της προημιτελικής φάσης με την Μπάγερν Μονάχου, αλλά τελικά πήρε το εισιτήριο για το Βελιγράδι, νικώντας με 81-72 στο καθοριστικό 5ο ματς.

Ο Νίκολας Λαπροβίτολα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και η… δικαίωση του κόουτς. Πριν από το ματς ο Γιασικεβίτσιους είπε πως θα νικήσουν μονάχα αν τα γκαρντ βρίσκονται σε καλή μέρα. Κι ο «Λάπρο» έβαλε 26 πόντους με 5/7 τρίποντα. «Έχει μεγάλη… καρδιά», είπε μετά το τέλος του ματς ο Λιθουανός κόουτς για τον άσο της ομάδας του.

Έτσι, η Μπαρτσελόνα έγραψε το 3-2 στη σειρά των πλέι οφ της Euroleague, απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και προκρίθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά και 16η στην ιστορία της στο Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, δημιουργώντας το… αναμενόμενο ισπανικό «κλάσικο» στον ημιτελικό της 19ης Μαΐου στο Βελιγράδι, καθώς θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 81-72 των Βαυαρών στο Game 5 στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» στην Βαρκελώνη, με τους Γερμανούς να ελπίζουν στην υπέρβαση μέχρι το… ημίχρονο, όταν και προηγήθηκαν με 37-31.

Ωστόσο, στην τρίτη περίοδο οι Καταλανοί, με τον Λαπροβίτολα να δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης, σημειώνοντας τους 14 από τους 26 πόντους του σε αυτό το διάστημα, και τον Νικ Καλάθη να τιμωρεί από την περιφέρεια ευστοχώντας σε όλα τα ελευθέρα σουτ που του έδωσε η Μπάγερν, πάτησαν γκάζι και τρέχοντας το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 29-15 μπήκαν στον… επίλογο του αγώνα στο +8 (60-52).

Με την ψυχολογία να έχει… εγκατασταθεί στην καταλανική πλευρά, τον Νίκολα Μίροτιτς να είναι συνεπής στα επιθετικά του καθήκοντα και τον Οθέλο Χάντερ να παλεύει μάταια μόνος του από τη γερμανική ομάδα, η Μπαρτσελόνα δεν αγχώθηκε μέχρι το τελικό 81-72.

Ο Νίκολα Μίροτιτς τελείωσε τον αγώνα με 20 πόντους, ενώ ο Νικ Καλάθης μέτρησε 10 πόντους και 5 ασίστ. Από την Μπάγερν έλαμψε ο Οθέλο Χάντερ με 18 πόντους.

Το… καρέ του Final 4 συμπληρώνεται σήμερα με τον Ολυμπιακό ή τη Μονακό που παίζουν το καθοριστικό 5ο Game της σειράς τους στο «ΣΕΦ».