Οι αγγλικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν αγαπάνε το πράσινο χρώμα στις φανέλες τους. Μεταξύ των περίπου 5.300 συλλόγων της χώρας, λιγότερες από 60 έχουν επιλέξει το χρώμα της φύσης και της οικολογίας. Πιο γνωστή είναι η Πλίμουθ Αργκάιλ και η Γέοβιλ.

Καμία από τις δεκάδες σημαντικές ομάδες της Αγγλίας δεν ντύνεται στα πράσινα, με τα αίτια να είναι ιστορικά και να μην έχουν να κάνουν με την αισθητική.

Η κόντρα Άγγλων και Ιρλανδών η αιτία

Η απάντηση για αυτή την τάση κρύβεται στην μακραίωνη διαμάχη μεταξύ των Άγγλων και των Ιρλανδών, απόγονων των Κελτών, που ξεκινά το 1167 όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Β’ πραγματοποιούσε την πρώτη απόβαση στην Ιρλανδία. Οι δύο χώρες εκ τότε μπήκαν σε μία δίνη συνεχών διαμάχεων και μαχών. Στη συνέχεια, το 1534, ο Ερρίκος Η’ διαχώρισε τη θέση του απ’ τον Πάπα και ίδρυσε την αγγλικανική εκκλησία των προτεσταντών. Έτσι, οι Ιρλανδοί μετατράπηκαν αίφνης σε φανατικούς καθολικούς, προβάλλοντας τον ιρλανδικό εθνικισμό που έφτασε έως τις μέρες μας με τον ΙΡΑ.

Στις αρχές του 17ου αιώνα το πράσινο χρώμα ταυτίστηκε με τον ιρλανδικό εθνικισμό, η πράσινη σημαία έγινε το σύμβολο των αντιφρονούντων ενώ και το πράσινο χρώμα ενσωματώθηκε στην επίσημη σημαία του κράτους, όταν αυτό απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1922.

Οι Άγγλοι λοιπόν σιχαίνονται το πράσινο που παρέπεμπε στους Ιρλανδούς, ντύνοντας τις φορεσιές των ομάδων τους με τα παραδοσιακά για τους Άγγλους κόκκινο, μπλε κι άσπρο.