Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται στο Τορίνο από την Πέμπτη λόγω του ATP Finals στο οποίο αρχίζει τους αγώνες του τη Δευτέρα και ο ιταλικός Τύπος δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του. Στις δηλώσεις του, όμως, ο Έλληνας τενίστας δεν αναφέρθηκε στο τένις αλλά σε θέματα όπως ο ρατσισμός ή η οικονομική κρίση, λέγοντας πως αυτό είναι αποτυχία των πολιτικών και όχι των λαών.

Ο Τσιτσιπάς είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τενίστες σε όλο τον κόσμο και αυτό αποδείχθηκε και στην Ιταλία, όπου η La Stampa ζήτησε και πήρε δηλώσεις του. Όχι για αγωνιστικά θέματα όμως αλλά για άλλου, γενικότερου και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. Όπως, για παράδειγμα, ο ρατσισμός για τον οποίο ο Στέφανος είπε ότι τον ένιωσε στο πετσί του.

«Εζησα στην περίοδο που η κρίση ήταν πολύ άσχημη, η Ελλάδα ζούσε στο χάος και αυτό παρέσυρε και μένα, έτσι λειτουργεί ο ρατσισμός. Βίωσα τον ρατσισμό στο πετσί μου, αλλά αυτό μου έδωσε και τη δύναμη να σπάσω αυτά τα στερεότυπα, αυτές οι προσβολές που δεχόμουν για την καταγωγή μου με έκαναν να θέλω να δείξω ποιος πραγματικά είμαι και τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε οι Έλληνες», είπε αρχικά και συνέχισε αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο ήθελε να ασχοληθεί με το τένις.

«Εκείνα τα άσχημα χρόνια ήταν κι ένας από τους λόγους που ήθελα τόσο να παίξω τένις. Μεγάλωσα σε μια περίπλοκη κατάσταση από την οποία ήθελα να ξεφύγω, ήθελα ένα καλύτερο μέλλον για μένα και την οικογένειά μου. Το τένις μου έδωσε αμέσως ευκαιρίες, μου έδειξε πως αξίζω. Τώρα η χώρα μου είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει ορθοποδήσει, δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως, αλλά ανακάμπτει. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και ελπίζω να μπορώ να παρέχω ευχαρίστηση στους συμπατριώτες μου με τα αποτελέσματά μου».

Στέφανος Τσιτσιπάς

«Η κρίση είναι αποτυχία των πολιτικών, όχι των λαών»

Και από τη στιγμή που αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η La Stampa ζήτησε από τον Τσιτσιπά να πει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η οικονομική κρίση ήταν μια αποτυχία των πολιτικών, όχι του λαού», είπε χαρακτηριστικά, για να απαντήσει στη συνέχεια και σε όσους τον κατηγορούν ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει η κρίση.

«Αφού η Ελλάδα ήταν σε ένα χάλι, τότε έτσι ήμουν και εγώ στα μάτια τους. Και για όσους με κατηγορούν ότι δεν με ένοιαζε επειδή έπαιζα τένις, ήταν πολύ δύσκολη εκείνη η εποχή για μένα και με δίδαξε να μην κρίνω αυθαίρετα τους ανθρώπους. Συνήθως, όταν κάτι πάει στραβά ξεσπάμε στους λάθος ανθρώπους, δεν εστιάζουμε σ’ αυτούς που πραγματικά προκαλούν το πρόβλημα. Είναι μια κακή συνήθεια που όλοι θα έπρεπε να ξεφορτωθούμε».