Έχασε τα πάντα-μετάλλια, δόξα, θαυμασμό-, όταν ομολόγησε ότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος. Ο Λανς Άρμστρονγκ, ο πρωταθλητής ποδηλασίας που αποκαθηλώθηκε από τις συνειδήσεις όλων ως ένας αθλητής-πρότυπο, εξέπληξε ξανά όταν δήλωσε ότι αν έτρεχε ξανά με το ποδήλατό του, θα το έκανε όπως παλιά, δηλαδή με ουσίες.

«Εάν έπαιρνα μέρος το 2015 σε αγώνες, πιθανότατα δεν θα το έκανα, γιατί νομίζω ότι πια δεν χρειάζεται. Όμως αν με πάτε πίσω στο 1995, όταν το ντόπινγκ ήταν παντού, το πιθανότερο είναι ότι θα το ξανάκανα», ανέφερε ο 43χρονος Άρμστρονγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Η δύση της καριέρας του Άρμστρονγκ, έγινε το 2012, μετά την αποκάλυψη ότι έπαιρνε αναβολικά. Κατά συνέπεια, η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας τον τιμώρησε με την αφαίρεση όλων των τίτλων του (συμπεριλαμβανομένων και των 7 νικών στο Γύρο της Γαλλίας) και με ισόβιο αποκλεισμό από το άθλημα. Τρεις μήνες αργότερα, το αποδέχτηκε και ο ίδιος δημόσια.

Όπως παραδέχτηκε ο Αμερικανός αθλητής, τα πράγματα μετά την παραδοχή της πράξης του ήταν «δύσκολα, σκληρά» και πως ήθελε να επωμιστεί με υπομονή για να το ξεπεράσει.