Η απώλεια του πρωταθλήματος του 1988 από τη Νάπολι, η οποία ήταν το μεγάλο φαβορί, προκάλεσε γεγονότα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

Τον Μάιο του 1987 η πόλη της Νάπολη ζούσε ευτυχισμένες μέρες, αφού η ομάδα της για πρώτη φορά είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ιταλίας, έχοντας για ηγέτη τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και για άξιους συμπαραστάτες, μεταξύ άλλων, τον Τσίρο Φεράρα, τον Μπρούνο Τζιορντάνο και τον Σαλβατόρε Μπάνι. Εμείς θα σταθούμε στον τελευταίο…

Την επόμενη σεζόν, 1987-88, οι παρτενοπέι ήταν το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσουν ξανά τον τίτλο και αυτό το καταλάβαινε και ο κόσμος, με αποτέλεσμα η νότια Ιταλία μαζικά να στοιχηματίσει… τα πάντα σε επανάληψη του θριάμβου. Τα γραφεία στα οποία στοιχημάτιζαν, φυσικά, ήταν όλα ελεγχόμενα από την τοπική μαφία, την Καμόρα, γεγονός που θα… έβρισκαν μπροστά τους.

Φοβούμενοι ότι πιθανή κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη σερί χρονιά θα έχει ως συνέπεια να χάσουν πάμπολλα λεφτά, τα αφεντικά της Καμόρα δίνουν εντολή να… χαθεί ο τίτλος. Και για να γίνει αυτό, άρχισαν οι νυχτερινές επισκέψεις στα σπίτια των παικτών ή το σπάσιμο του αυτοκινήτου του Μαραντόνα, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας γύρω από την ομάδα.

Η Νάπολι που ήταν αήττητη μέχρι και πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, θα κάνει τέσσερις ήττες στα τελευταία πέντε ματς και τελικά θα τερματίσει 2η, πίσω από τη Μίλαν. Θα ακουστούν πολλά τότε, οι εισαγγελείς θα ασχοληθούν με το θέμα, αλλά τελικά η άκρη άρχισε να βρίσκεται κάποια χρόνια μετά. Και όταν κλήθηκε για κατάθεση ο Σαλβατόρε Μπάνι, ο ένας από τους τρεις παίκτες στους οποίους χρεώθηκε -από την Καμόρα- η απώλεια εκείνου του πρωταθλήματος, τα πράγματα θα αρχίσουν να σοβαρεύουν.

Ο Μπάνι, βέβαια, ήταν ήδη μια τραγική μορφή, αφού στις 3 Οκτωβρίου 1992 έχασε σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον μικρό του γιο, τον Ραφαέλε, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει ακόμη τα τρία του χρόνια… Η κλήση του από τον εισαγγελέα, λοιπόν, για να καταθέσει για το πρωτάθλημα του 1988 και για το αν υπήρχαν απειλές προς τους ποδοσφαιριστές, σήμανε συναγερμό στις τάξεις της Καμόρα, με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν καταθέσει ο Μπάνι, να συμβεί το αδιανόητο.

Η ανακοίνωση των ιταλικών ΜΜΕ, σόκαρε τους πάντες: Άγνωστοι μπήκαν στο νεκροταφείο, άνοιξαν τον τάφο και έκλεψαν το πτώμα του μικρού Ραφαέλε. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι η πιο σοβαρή μορφή απειλής από τη μαφία και το αποτέλεσμα ήταν ο Μπάνι στην κατάθεση του να μην εμπλέξει στο παραμικρό την Καμόρα.

Για την ιστορία, ακόμη και σήμερα, κανείς δεν ξέρει τι απέγινε η σορός του μικρού…