Από την πρώτη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε  το 12ο
του πρωτάθλημα τα τελευταία 13 χρόνια, ήξερε ότι το φετινό καλοκαίρι θα
είναι πολύ μακρύ, αφού οι Ομπράντοβιτς, Διαμαντίδης, Σπανούλης,
Μπατίστ,
Νίκολας, Πέκοβιτς, Γιασικεβίτσιους και Ιτούδης ήταν, θεωρητικά πάντα, ελεύθεροι να συνεχίσουν την καριέρα τους σε άλλες
πολιτείες και ο Παναθηναϊκός όφειλε να βάλει πολύ βαθειά το χέρι στην
τσέπη για να ξεκινήσει τη νέα του σεζόν με όλα του τα αστέρια
στο ΟΑΚΑ.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Ανανέωσε για δύο χρόνια με 1,3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λίγα περισσότερα απ’ όσα έπαιρνε δηλαδή την τελευταία διετία. Το πρώτο σίριαλ του καλοκαιριού τελείωσε πριν καν αρχίσει, καθώς ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έσπευσε να… ανακοινώσει την επέκταση της συνεργασίας για δύο ακόμα χρόνια και 13 συνολικά, πριν πέσουν οι επίσημες υπογραφές μεταξύ του Ζοτς και της ΚΑΕ. Ο Ομπράντοβιτς έθεσε κάποιες βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν και τη διατήρηση του κορμού της ομάδας για τις επόμενες σεζόν. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Ζοτς «όταν έχεις να ανανεώσεις επτά παίκτες, είναι λογικό να χάσεις και έναν».
Για να συνειδητοποιήσει κάποιος, πόσο σημαντικός είναι ο Ζοτς για τον Παναθηναϊκό, αρκεί να πούμε ότι η είδηση της ανανέωσής του συμβολαίου του προκάλεσε μεγαλύτερο χειροκρότημα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της φιέστας. Όπως μάλιστα έλεγε ένας φίλαθλος του Παναθηναϊκού, «παίκτες βρίσκεις, Ζοτς δεν βρίσκεις».

Δημήτρης Ιτούδης


Ανανέωσε για δύο χρόνια για σχεδόν 250.000 ευρώ το χρόνο.Η συμφωνία με τον Ζοτς περιελάμβανε και τον Δημήτρη Ιτούδη, που συνεχίζει για άλλα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό, φτάνοντας κι αυτός τις 13 σεζόν στο Τριφύλλι, καθώς η συνεργασία του με την ομάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1999.

Δημήτρης Διαμαντίδης

Ανανέωσε για τρία χρόνια με συνολικές απολαβές 6 εκατομμύρια ευρώ, τα ίδια χρήματα δηλαδή σε σχέση με όσα λάμβανε τις τρεις τελευταίες σεζόν. Ήταν ίσως το πιο σίγουρο χαρτί του Παναθηναϊκού. Ο Διαμαντίδης ήθελε να συνεχίσει στους «πράσινους», που με τη σειρά τους ήταν δεδομένο ότι θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της… σημαίας τους. Το 2013, ο Διαμαντίδης θα βαδίζει στα 33, έχοντας συμπληρώσει αισίως εννιά χρόνια στον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Ομπράντοβιτς, ο Διαμαντίδης ήταν ο πιο σημαντικός «κρίκος» του φετινού καλοκαιριού, γεγονός που ευνοείται από την στάση του ίδιου του Μήτσου, που ουδέποτε σκέφτηκε να αλλάξει φανέλα.

Το σίριαλ «Βασίλης Σπανούλης»

Του έχει προταθεί τριετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 6 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση περίπου 1,5 εκατομμύριο στη βάση τριέτιας. Για το μέλλον του Βασίλη Σπανούλη έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις, ενώ είναι δεδομένο ότι η όποια απόφασή του θα προκαλέσει νέο ποταμό αναλύσεων. Ο Παναθηναϊκός έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι το συμβόλαιο του Διαμαντίδη είναι το μισθολογικό ταβάνι των Πρωταθλητών, με τον V-Span να δέχεται μια σχεδόν ισόποση προσφορά. Το μέλλον του MVP του Final 4 του 2009 είναι άγνωστο για την ώρα, με τους αιώνιους να δίνουν μια ακόμα μάχη για την υπογραφή του. Ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να περιμένει τον Σπανούλη για πάντα, ενώ εξαιτίας των χειρισμών του παίκτη και του μάνατζέρ του, είναι δεδομένο ότι ο κόσμος της ομάδας έχει «κρυώσει» διαβάζοντας το παρασκήνιο της υπόθεσης Σπανούλη. Οι δυο πλευρές πάντως δεν έχουν διακόψει οριστικά την επικοινωνία, καθώς στη ΒΙΑΝΕΞ περιμένουν την οριστική απάντηση του Kill Bill.

Μάικ Μπατίστ

Ζητά κλειστό διετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή πήρε και φέτος. Ο Μάικ θέλει να μείνει, ο Παναθηναϊκός θέλει να τον κρατήσει, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον Μπατίστ που ολοκλήρωσε μια ακόμη εκπληκτική σεζόν, να δέχεται δελεαστικές προτάσεις από την Ισπανία και ταυτόχρονα να περιμένει της προσφορά του Παναθηναϊκού. Ο Ομπράντοβιτς πάντως, δεν νοείται την ομάδα του χωρίς τον Μπατίστ, ενώ είναι δεδομένη η λατρεία που έχουν οι φίλαθλοι της ομάδας στον 33χρονο Καλιφορνέζο.

Ντρου Νίκολας

Ζητά συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές που να αγγίζουν το 1,3 εκατομμύριο ευρώ, αύξηση δηλαδή αύξηση κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με τη φετινή σεζόν
Ίδια περίπτωση με τον Μπατίστ. Ο Ντρου επιθυμεί διακαώς να συνεχίσει τον Παναθηναϊκό και ο Ομπράντοβιτς είναι απόλυτα ευχαριστημένος από την απόδοσή του. Είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη και είναι στην καλύτερη ηλικία του (29), και είναι λογικό να αποτελεί πόλο έλξης για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Για την ώρα τηρεί στάση αναμονής και περιμένει την επίσημη πρόταση του Παναθηναϊκού, αλλά είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει μικρή αύξηση σε σχέση με το παλιό του συμβόλαιο.

Νίκολα Πέκοβιτς

Έχει συμβόλαιο με απολαβές 1,8 εκατομμύριο ευρώ και 1 εκατομμύριο δολάρια buy-out για το ΝΒΑ
Ο Παναθηναϊκός θέλει να κρατήσει τον Πέκο στην ομάδα, ενώ δεν θα έλεγε όχι και σε μια επέκταση του συμβολαίου, που λήγει το καλοκαίρι του 2010. Στην περίπτωση του Μαυροβούνιου σέντερ, όλα θα κριθούν από το ΝΒΑ, καθώς οι Γουλβς μοιάζει να προσανατολίζεται σε άλλους ψηλούς (Μίλισιτς κατά πρώτο λόγο), ενώ και ο ίδιος ο Πέκοβιτς δεν φαίνεται ξετρελαμένος στην ιδέα να μετακομίσει στην παγωμένη Μινεσότα, αφήνοντας την αγαπημένη του –όπως έχει εξελιχθεί- Αθήνα. Εκτός όλων των άλλων, η ομάδα που θα αποκτήσει τον Πέκοβιτς πρέπει να καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στον Παναθηναϊκό μέχρι τις 15 Ιουλίου. Από τη μέρα εκείνη και μετά, ο Πέκο ανήκει στον Παναθηναϊκό.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Οι «πράσινοι» του οφείλουν 500.000 ευρώ από τη στιγμή που δεν ανανέωσαν το συμβόλαιό του, αλλά οι δύο πλευρές ενδέχεται να υπογράψουν νέο μονοετές συμβόλαιο
Ο Γιασικεβίτσιους είχε συμβόλαιο με οψιόν του Παναθηναϊκού για μία ακόμη σεζόν με απολαβές 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αν υπολογίσουμε τόσο την ηλικία του όσο και την κακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε στη διάρκεια της φετινής σεζόν, ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός αποκλείεται να του έδινε τόσα χρήματα. Μπορεί λοιπόν ο Παναθηναϊκός να μην ανανέωσε το συμβόλαιό του, αλλά είναι υποχρεωμένος να του καταβάλει 500.000, οπότε δεν αποκλείεται να προστεθούν κάποια ακόμα χρήματα στο ποσό αυτό, έτσι ώστε ο Σάρας να συνεχίσει στο ΟΑΚΑ για 4η σεζόν. Ο Ομπράντοβιτς, δεν έχει πάρει θέση για τον Γιασικεβίτσιους, αλλά είναι δεδομένο ότι εκτίμησε την προσήλωσή και την προσπάθεια που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες της σεζόν.

Οι σίγουροι

Για την ώρα, είναι άγνωστο πόσοι από τους 8 παίκτες, που έχουν συμβόλαιο θα συνεχίσουν στον Παναθηναϊκό, αν και θεωρείται απίθανο να αποχωρήσει οποιοσδήποτε από τους Φώτση, Τσαρτσαρή, Καλάθη, Τέπιτς και Περπέρογλου. Το αν θα δεχθούν αναπροσαρμογή στα συμβόλαιά τους είναι στο χέρι της διοίκησης, όμως δεν υπάρχει κάποια τέτοια φημολογία. Το μέλλον του Βεργίνη, του Σερμαντίνι και του Μπόγρη είναι ευθέως ανάλογο με τους υπόλοιπους παίκτες που θα στελεχώσουν το ρόστερ, καθώς το ζητούμενο πλέον –τόσο για τους ίδιους όσο και για την ομάδα τους- είναι να έχουν ενεργό ρόλο (κυρίως ο Βεργίνης) είτε στους «πράσινους» είτε στο σύλλογο που θα δοθούν ως δανεικοί.

Φώτσης

Έχει συμβόλαιο με απολαβές 1,7 εκατομμύριο ευρώ για την επόμενη σεζόν

Τσαρτσαρής

Έχει συμβόλαιο με απολαβές 1 εκατομμύριο ευρώ για την επόμενη σεζόν

Καλάθης
Έχει συμβόλαιο με απολαβές 800.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν

Τέπιτς
Έχει συμβόλαιο με απολαβές 750.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν

Περπέρογλου
Έχει συμβόλαιο με απολαβές 700.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν

Βεργίνης
Έχει συμβόλαιο με απολαβές 300.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν

Σερμαντίνι
Έχει συμβόλαιο με απολαβές 200.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν

Μπόγρης
Έχει συμβόλαιο με απολαβές σχεδόν 100.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν

Ο στόχος ΜακΙντάιρ

Του έχει προταθεί (;) διετές συμβόλαιο, με συνολικές απολαβές 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Σιένα έχει λαμβάνειν 250.000 ευρώ ως buy-out.
Ο Τερέλ ΜακΙντάιρ είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού για το φετινό καλοκαίρι, ενώ το γεγονός ότι στα ράλι της απόκτησής του έχει εμπλακεί και ο Παναθηναϊκός, καθιστά την υπογραφή ακόμα πιο περιζήτητη. Με δεδομένο ότι ο Σπανούλης μοιάζει να οδεύει στον Πειραιά, ο ΜακΙντάιρ θεωρείται ιδανικό συμπλήρωμα για την περιφερειακή γραμμή της ομάδας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ και ο ίδιος ο Αμερικανός αντιμετωπίζει πολύ θετικά το ενδεχόμενο μετακόμισής του στο ΟΑΚΑ. Τα 250.000 ευρώ που θα πάρει η Σιένα θεωρούνται μικρό ποσό για την αξία του 33χρονου guard, που ναι μεν «τα έχει τα χρονάκια του», αλλά βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ το στυλ παιχνιδιού του αρέσει πολύ και στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ας μην ξεχνάμε πάντως, ότι αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κρατήσει τους Πέκοβιτς, Μπατίστ, Νίκολας, Τέπιτς και υπογράψει και τον ΜακΙντάιρ, θα έχει ήδη πέντε ξένους παίκτες στο ρόστερ τους (τρεις αμερικανούς), οπότε μοιάζει δύσκολη η συμφωνία του Σάρας και απίθανη η παραμονή του Σερμαντίνι. Ο Παναθηναϊκός λογικά θα κινηθεί και για έναν forward, οπότε κάποιος από τους προαναφερθέντες –μαζί με τον Σερμαντίνι- θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του.

Όλοι οι παίκτες στους οποίους αναφερόμαστε έχουν συνολικά συμβόλαια που κατά προσέγγιση αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και εφορία και πάντα με δεδομένο ότι ο ΜακΙντάιρ έρχεται στο ΟΑΚΑ και παράλληλα μένουν όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν φέτος στους Πρωταθλητές Ελλάδας (με εξαίρεση τον Σάρας, καθώς δεν χωράει και ο Λιθουανός και ο Σπανούλης και ο Τ-MAC), το συνολικό μπάτζετ θα φτάσει το δυσθεώρητο ύψος των…34 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά Θανάση. Πάρα πολλά!

Πηγή: gazzetta.gr