H γκάφα της ιστοσελίδας, που αποκάλεσε τον Θανάση Αντετοκούνμπο ασεβή προς την χώρα στην οποία γεννήθηκε (ζητώντας μάλιστα να του αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα) λόγω της επιγραφής που είχε η μπλούζα του (“Greek Freak Nation”), έστρεψε – χωρίς λόγο – τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον 21χρονο Έλληνα μπασκετμπολίστα των Ντέλαγουερ 87ers.

Toν αναζητήσαμε και τον βρήκαμε στο αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης, λίγη ώρα επιβιβαστεί στην πτήση της επιστροφής στη Φιλαντέλφια, απ’ όπου και θα επέστρεψε οδικώς στο Ντέλαγουερ. Ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού, που αγωνίζεται στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ (NBDL) και ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη στο ντραφτ του ερχόμενου Ιουνίου, δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες ζωής που έζησε αυτό το τετραήμερο στην πρωτεύουσα της Λουιζιάνα και σχολίασε με νόημα, την προσπάθεια που γίνεται να αμφισβητηθεί η ελληνικότητα του ίδιου και των αδελφών του…

– Πέρυσι ως παίκτης της Α2 Κατηγορίας, συμμετείχες στο All-Star Game της Πάτρας και φέτος ως μέλος των Ντέλαγουερ 87ers, που παίζουν στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ (NBDL), παρακολούθησες από κοντά το αυθεντικό All-Star Game της “μέκκας του μπάσκετ”… Εντυπώσεις;

«Τι να πρωτοπώ τώρα; Η πιο σπουδαία εμπειρία της ζωής μου, μπασκετικά πάντα! Μιλάμε για πάρα πολύ κόσμο! Όλα τα εν ενεργεία αστέρια του ΝΒΑ, αλλά και οι παλαίμαχοι αστέρες με τους οποίους μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών, μαζεμένοι σε ένα γήπεδο κι ένα ξενοδοχείο! Για τέσσερις μέρες, η καρδιά του πρωταθλήματος χτυπούσε μόνο στη Νέα Ορλεάνη… Αν πέρυσι, το ελληνικό All-Star μου είχε φανεί πολύ ωραίο, δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτό που έζησα εδώ στην Αμερική και σκέψου ότι δεν έπαιξα, όπως στην Πάτρα!»

– Τι το έκανε πιο ξεχωριστό;

«Το γεγονός ότι συναντήθηκα μετά από αρκετούς μήνες με όλη μου την οικογένεια! Από τότε που ήρθαν στο Μιλγουόκι για να μείνουν με τον Γιάννη, δεν είχα καταφέρει να τους δω, οπότε η μεγάλη αντάμωση έγινε στο πλαίσιο του All-Star Game! Βλέπαμε όλα αυτά που γίνονταν γύρω μας, περνούσαμε δίπλα από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ και κοιταζόμαστε και γελάγαμε! Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι μας συνέβαινε και αισθανόμαστε τρομερή περηφάνια για τον Γιάννη, γι’ αυτά που έχει καταφέρει σε τόσο νεαρή ηλικία και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα!»

– Πήρες μέρος και στον διαγωνισμό καρφωμάτων του ΝBDL και έκλεψες την παράσταση, πηδώντας πάνω από τον αδελφό σου… Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να σε αδίκησαν λίγο στην βαθμολογία;
«Ναι το πιστεύω αυτό, αλλά δεν τρέχει και τίποτε! Ακολούθησα, λάθος τακτική όμως! Είχα ετοιμάσει να κάνω ένα άλλο, πιο δύσκολο κάρφωμα, αλλά το άφησα για τον 2ο γύρο, πιστεύοντας ότι αν περάσω πάνω από τον Γιάννη, που έχει γίνει 2,10, θα προκριθώ σίγουρα! Δεν πειράζει, όμως… Τουλάχιστον, κάναμε καλό show και το ευχαριστηθήκαμε…»

– Να υποθέσουμε ότι όλη αυτή η δημοτικότητα που έχει αποκτήσει ο Γιάννης στην κοινωνία του ΝΒΑ, σου έχει κάνει και σένα μία καλή διαφήμιση ενόψει της συμμετοχής σου στο επερχόμενο ντραφτ του Ιουνίου;
«Ναι ισχύει αυτό! Άλλωστε δύο Αντετοκούνμπο από την Ελλάδα, που παίζουν μπάσκετ στην Αμερική, δεν θα μπορούσαν να είναι άσχετοι μεταξύ τους! Απλά, εδώ στη Νέα Ορλεάνη έπαθα την πλάκα μου! Ο Γιάννης μιλούσε και χαιρετούσε τόσους γνωστούς παίκτες του ΝΒΑ και όταν με σύστηνε, όλοι μου έλεγαν ότι με ξέρουν από τους Ντέλαγουερ 87ers, ότι είμαι ο επόμενος Αντετοκούνμπο του πρωταθλήματος, μου εύχονταν καλή επιτυχία στο ντραφτ και μου έλεγαν ότι με περιμένουν του χρόνου στο ΝΒΑ! Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου και στα μάτια μου… Εννοείται ότι πλέον, οφείλω να παίξω ακόμη καλύτερα!»

– Κανένα παρατσούκλι σου έχουν βγάλει;

«Στην D-League (σ.σ.: NBDL), στην αρχή με είχαν βγάλει “Greek assassin” (σ.σ.: “Έλληνας δολοφόνος”), αλλά το “Greek Freak” (σ.σ.: “Ελληνικό φαινόμενο ή θαύμα της φύσης”, λόγω της σπάνιας σωματοδομής του και των προσόντων του), που έχουν βγάλει στον αδερφό μου, είναι πιο ωραίο, πιο εύηχο και λιγότερο “βίαιο” προσωνύμιο, γι’ αυτό και έφτιαξα αυτή την μπλούζα με το “Greek Freak Nation” (σ.σ.: η λέξη “nation”, χρησιμοποιείται στο ΝΒΑ σαν “ομάδα φιλάθλων”)! Μόλις το έβαλα στο twitter σαν hashtag, έγινε χαμός!»

– Πως αισθάνθηκες που μία ιστοσελίδα, όπως αποδείχτηκε λόγω άγνοιας του συντάκτη της, θεώρησε ότι αποκαλείς την Ελλάδα “φρικτό έθνος” και σε αποκάλεσε ασεβή προς την χώρα που γεννήθηκες;

«Δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία σε πράγματα που με στενοχωρούν! Το έμαθα, αλλά δεν ασχολήθηκα παραπάνω…»

– Θα έπρεπε τουλάχιστον να ψάξουν να βρουν στο youtube το video από την περυσινή βραδιά του ντραφτ στο Μπρούκλιν, που σηκώνεσαι με την ελληνική σημαία στα χέρια, για να πανηγυρίσεις την επιλογή του αδελφού σου από τους Μιλγουόκι Μπακς…
«Κοίτα, ξέρω ότι στην Ελλάδα, υπάρχει μία μικρή μειοψηφία που προσπαθεί να υποβαθμίσει όλη την προσπάθεια που κάνουμε – ο αδερφός μου κι εγώ – εδώ στην Αμερική, λέγοντας και γράφοντας συνεχώς ότι δεν είμαστε Έλληνες! Εμείς οι ίδιοι αλλά και όσοι μας ξέρουν, γνωρίζουν καλά τι είμαστε και πως αισθανόμαστε, αλλά είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να γράφουν ότι είμαστε κατά της Ελλάδας! Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, γιατί δεν αξίζει τον κόπο…»

– Στην Αμερική, που όλοι σε αναγνωρίζουν ως “ελληνικό προϊόν”, τι λένε για την χώρα μας και το μπάσκετ της πατρίδας μας;
«Οι μισοί παίκτες με… κράζουν και μου λένε ότι δεν έρχονται να παίξουν στην χώρα μας γιατί φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν, λόγω της κακής φήμης που έχει δημιουργηθεί από τα πολλά χρέη των ομάδων. Κι εγώ απλά τους απαντάω, ότι η Ελλάδα έχει τον καλύτερο καιρό, τα ωραιότερα μέρη και τις δύο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη! Άλλωστε τα 4 από τα 5 τελευταία φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα, τα πήραν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός! Οπότε σε λίγο καιρό, τους βλέπω να μας έρχονται…»

– Το πρωτάθλημα του ΝΒDL πως είναι;

«Πολύ ενδιαφέρον! Τα γήπεδα φέτος, έχουν πολύ κόσμο, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και το μπάσκετ που παίζεται είναι ελεύθερο! Μοιάζει πολύ με το ΝΒΑ, απλά στη D-League, υπάρχουν λιγότεροι σπόνσορες και πολύ λιγότερα χρήματα…»

– Να γυρίσουμε λίγο στο All-Star Game… Ποιος από τους αστέρες του ΝΒΑ, σου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση;
«Ο Ντουράντ και ο Στέφεν Κάρι! Πολύ καλά και προσιτά παιδιά! Τους γνώρισα από τον Γιάννη, έβγαλαν φωτογραφίες με την οικογένειά μου και γενικά φάνηκαν πολύ ωραίοι τύποι! Φοβερός είναι και ο Σακίλ Ο’ Νιλ, που κάνει συνέχεια πλάκες και είναι πολύ αστείος… Μου έλεγε ότι είμαι ένας λίγο πιο ψηλός, “κλώνος” του Ντουέϊν Γουέϊντ και με… κούφανε!»

– Απ’ όσα έγιναν αυτό το τετραήμερο στη Νέα Ορλεάνη, τι είναι αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ;

«Ετοιμαζόμουν να στο πω, πριν με ρωτήσεις! Έπαθα πλάκα με την αναγνωρισιμότητα, την αποδοχή και τον σεβασμό που έχει κερδίσει ο αδελφός μου! Εντάξει στο Μιλγουόκι, που είναι μία μικρή πόλη και είναι ο “rookie” της ομάδας, το καταλαβαίνω… Αλλά στο All-Star Game, να τον χαιρετάνε με τόσο σεβασμό και εκτίμηση, παίκτες, προπονητές και παράγοντες μεγάλου βεληνεκούς, ακόμη δεν μπορώ να το χωνέψω! Πραγματικά είναι απίθανο αυτό! Όλοι ξέρουν τι έχει κάνει έως τώρα και του λένε συνεχώς ότι το ταλέντο του δεν έχει όρια, αλλά στέκονται στο ότι είναι πραγματικά πολύ καλό παιδί και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν! Να φανταστείς ότι είμαστε στο lobby του Hyatt και περνούσε ο Καρμέλο Άντονι και τον μόνο που σταμάτησε να χαιρετήσει, ήταν ο πατέρας μας, επειδή όπως μας είπε τον είχε δει στο ματς των Νικς με τους Μπακς και του είπε τα καλύτερα για τον Γιάννη!»

– Πιο περήφανοι απ’ όλους, όμως, πρέπει να είναι γονείς σου και τα αδέλφια σου, έτσι δεν είναι;

«Τα ‘χουν χάσει και οι δύο, είναι πολύ συγκινημένοι και πραγματικά αγαλλιάζει η ψυχή μου, που τους βλέπω τόσο ευτυχισμένους! Όσο για τα αδέρφια μου, σκέψου ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό, έπαιρναν τον Ντουράντ, τον Κόμπι και τον Λεμπρόν στο play-station και τώρα βγάζουν φωτογραφίες μαζί τους και τους βλέπουν να χαιρετάνε τον Γιάννη… Τι να λέμε τώρα; Μέσα σε 20 μέρες τα έχουν δει όλα!»

Πηγή: gazzetta.gr