Μπορεί να είναι 35 ετών, αλλά ο Ματιέ Βαλμπουενά αποτελεί καταλύτη για τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, ενώ ο τρόπος που αγωνίζεται -σαν έφηβος μοιάζει πολλές φορές μέσα στο γήπεδο- τον καθιστούν υπερ-απαραίτητο για τα πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς. Και αυτό που φαίνεται στο χορτάρι, το μαρτυρούν και τα στατιστικά.

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έχει μοιράσει 21 ασίστ σε 33 συμμετοχές με τους «ερυθρόλευκους», επίδοση που τον φέρνει στην τέταρτη θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες τελικές πάσες στα 15 κορυφαία πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπέλλων, αλλά και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Μάλιστα, δεδομένου του ρευστού σκηνικού που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της γηραιάς ηπείρου με τον κορονοϊό, ο Βαλμπουενά μπορεί κάλλιστα να περάσει και στην πρώτη θέση. Περισσότερες ασίστ από εκείνον έχουν μόνο ο Τόμας Μίλερ με 23 (σε 41 ματς της Μπάγερν Μονάχου, ενώ με 22 ακολουθούν ο Τζέιμς Φόρεστ (σε 47 ματς της Σέλτικ) και ο Μίχαελ Λιντλ (σε 32 ματς της Βόλφσμπεργκερ) από την Αυστρία.

Στις 21 ασίστ, όπως και ο Βαλμπουενά, είναι οι Χακίμ Ζίγες, Άνχελ ντι Μαρία και Ντούσαν Τάντιτς, ενώ 20 ασίστ έχει ο Τζέιντον Σάντσο.