Το πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας της Superleague ακόμα δεν έχει σταλεί επισήμως στις ΠΑΕ, οι οποίες όμως ανεπισήμως έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει σήμερα και αύριο να κάνουν τα απαραίτητα τεστ για τον κορονοϊό. Θα το κάνουν άραγε όλες; Για να δούμε τι θα δούμε, διότι πολλές φήμες ακούγονται περί… εθελοντικού τεστ, φήμες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι «με το γράμμα του νόμου» στις ομάδες ακόμα δεν έχει σταλεί το σχετικό πρωτόκολλο, αλλά όλες είναι ενημερωμένες για το περιεχόμενό του. Τι περιμένει η Λίγκα για να το στείλει (πιθανότατα σήμερα ή αύριο); Την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής για τα μέτρα σε περίπτωση θετικού στον ιό περιστατικού. Θα μπαίνει μόνο ο προσβληθείς από τον ιό σε καραντίνα; Θα μπαίνει ο ίδιος και οι παίκτες με τους οποίους έχει συγχρωτιστεί στις προπονήσεις; Θα μπαίνει όλη η ομάδα; Αυτό θα το αποφασίσει σήμερα ή αύριο η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, εν συνεχεία θα συμπληρωθεί το σχετικό πρωτόκολλο και θα σταλεί σε κάθε ΠΑΕ.

Τι αναφέρεται σχετικά επί λέξει για το τεστ κορονοϊού;

Οδηγία – Πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή προπονήσεων

Προετοιμασία για την έναρξη των προπονήσεων

Οι προπονήσεις δύνανται να ξεκινήσουν για τις ΠΑΕ που συμμετέχουν στη Super League την Τρίτη 05.05.2020 υπό τους όρους που περιγράφονται στο παρόν.

Προϋπόθεση για την έναρξη των προπονήσεων από μία ΠΑΕ, είναι η διενέργεια των εξετάσεων και ειδικώς του τεστ που θα υποδείξει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ από όλους όσοι, ανεξαιρέτως ιδιότητας, θα συμμετέχουν στις προπονήσεις.

Πριν την έναρξη των προπονήσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όλοι οι ποδοσφαιριστές, το προπονητικό προσωπικό, το προσωπικό της ομάδας και το προσωπικό της εγακατάστασης που εμπλέκεται στις προπονήσεις θα πρέπει να  εξεταστούν για τον COVID-19.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, όσοι βρεθούν θετικοί στον ιό δεν θα συμμετέχουν στις προπονήσεις και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για θέματα υγείας, ενώ όσοι βρεθούν αρνητικοί θα μπορούν να λάβουν μέρος στις προπονήσεις και θα θεωρούνται υψηλού βαθμού προστασίας πρόσωπα.

Οι ΠΑΕ θα πρέπει να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό καθώς και υλικό προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά υγρά κλπ.) και οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο σχετικό πρωτόκολλο δεν αναφέρεται κάθε πότε οι ομάδες ανά διαστήματα θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν δεύτερο (τρίτο, τέταρτο κ.ο.κ.) τεστ, κάτι που ενδέχεται να συμπληρωθεί όταν σταλεί στις ΠΑΕ επισήμως.

Όσο για το αν θα κάνουν το τεστ ΟΛΕΣ οι ομάδες σήμερα και αύριο; Ακούγονται πολλά για ορισμένους συλλόγους (2-3 ομάδες), αλλά ας περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη…

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ΑΝ φτάσουμε στο στάδιο των ομαδικών προπονήσεων θα συνταχθεί εκ νέου διαφορετικό πρωτόκολλο γι’ αυτές, όπως επίσης διαφορετικό θα είναι και για τους αγώνες ΑΝ φτάσουμε σ’ εκείνο το στάδιο, της έναρξης των play offs και των play out.

Πηγή: gazzetta.gr