Ήταν ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που έγινε εθνικός ήρωας στην Τουρκία, αλλά στα ταραχώδη χρόνια που ακολούθησαν τον αποκάλεσαν «προδότη του έθνους» και κινδύνευσε η ζωή του στα «Σεπτεμβριανά». Ο λόγος για μια εμβληματική μορφή για το άθλημα στη γειτονική χώρα, τον Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδη (ή Λευτέρη Αντωνιάδη).

Σαν χθες πριν από οκτώ χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 2012, ο αγαπημένος Λεφτέρ έφυγε από τη ζωή, στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη -τον τόπο γέννησής του. Στο γεγονός αυτό στάθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγραψε: «Τιμώ με σεβασμό τα οκτώ χρόνια από την απώλεια του σπουδαίου παίκτη της Φενέρμπαχτσε, του θρυλικού ονόματος του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη Κουτσιουκαντωνιάδη».

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη τη δεκαετία του 1950. Αγωνίστηκε 46 φορές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας από το 1948 ως το 1963, με την οποία σημείωσε και 21 τέρματα. Μάλιστα, σχεδόν το 1/5 των εμφανίσεων που πραγματοποίησε με το εθνόσημο της γειτονικής χώρας, έγιναν με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο του (9 φορές αρχηγός).

Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής «έγραψε» και 4 συμμετοχές με την τουρκική Ολυμπιακή Ομάδα στους Αγώνες του 1948, στο Λονδίνο. Σε συλλογικό επίπεδο, το όνομά του συνδέθηκε με τη Φενέρμπαχτσε, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Ελλάδα με τον δικέφαλο της ΑΕΚ στο στήθος του.

Δείτε την ιστορία του Λευτέρη Κιουτσουκαντωνιάδη στο θέμα του newsbeast.gr εδώ.