Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη νέα σεζόν. Το «φλέγον» θέμα της παραμονής Πιτίνο. Ποια συμβόλαια λήγουν, ποιοι βρίσκονται στην έξοδο και ποιοι είναι κοντά στο να παραμείνουν στο ΟΑΚΑ.

Μπορεί ακόμα να μην έχει στεγνώσει ακόμα η σαμπάνια για τον πανηγυρισμό του double στα «πράσινα» αποδυτήρια, μπορεί να παραμένουν νωπά τα χαμόγελα της κατάκτησης του πρωταθλήματος ωστόσο το ενδιαφέρον έχει στραφεί ήδη στην… επόμενη σεζόν και στη μορφή που θα έχει το ρόστερ.

Φυσικά το θέμα που «καίει» και από το οποίο θα δρομολογηθούν όλες οι υπόλοιπες εξελίξεις στια τάξεις του Παναθηναϊκού, είναι αυτό του προπονητή. Η παραμονή του Ρικ Πιτίνο βρίσκεται στο επίκεντρο αφού ήταν εκείνος που αναμόρφωσε την ομάδα από τον Δεκέμβριο και μετά με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την είσοδο στο Final 4 της EuroLeague και παράλληλα να κατακτήσει το double παίζοντας ελκυστικό -αν μη τι άλλο- μπάσκετ.

Άλλωστε όλοι οι παίκτες της ομάδας, είπαν στις δηλώσεις τους μετά το τέλος και του 3ου τελικού, ότι χάρη σε εκείνον κατάφερε ο Παναθηναϊκός να αλλάξει πρόσωπο και παράλληλα να τους βελτιώσει σε ατομικό επίπεδο. Όλους. Ο ίδιος ο Πιτίνο είπε με τη σειρά του ότι το 5% της παραμονής του έγινε… 50%, γεγονός που σκορπίζει με αισιοδοξία το σενάριο της παραμονής του.

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τους «πράσινους» και την Ελλάδα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται… ήδη στον πάγκο και την επόμενη χρονιά. Σίγουρα το κλίμα είναι θετικό, υπάρχει διάθεση ανανέωσης, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Ο Πιτίνο είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει πάρει την τελική του απόφαση, από την οποία θα κριθεί και ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς.

Το σίγουρο είναι ότι το μπλοκάκι του είναι γεμάτο από ονόματα και σημειώσεις. Είτε συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, είτε αποχωρήσει, έχει φροντίσει να κάνει τον προγραμματισμό και να έχει παραδώσει ένα πλάνο, πάνω στο οποίο θα μπορεί να βαδίσει η ομάδα.

Οι σίγουροι

Νικ Καλάθης: Ο αρχηγός της ομάδας υπέγραψε πριν από έναν χρόνο τριετές συμβόλαιο, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό, τουλάχιστον, μέχρι και το καλοκαίρι του 2021.

Ιωάννης Παπαπέτρου: Η πιο πολυσυζητημένη μετακίνηση πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Ο διεθνής φόργουορντ άφησε τον Ολυμπιακό και συμφώνησε το προηγούμενο καλοκαίρι με τον Παναθηναϊκό για τρία χρόνια.

Γιώργος Παπαγιάννης: Ο 22χρονος σέντερ επέστρεψε πέρυσι στον Παναθηναϊκό από το ΝΒΑ και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατήσει στο ΟΑΚΑ έως και το 2023!

Νίκος Παππάς: Ο μεγάλος άτυχος τη φετινής σεζόν για τον Παναθηναϊκό μετά τη ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη τον περασμένο Ιανουάριο. Το καλοκαίρι του 2018 ανανέωσε για δύο χρόνια υπογράφοντας συμβόλαιο έως και το 2020.

Ντίνος Μήτογλου: Ο 23χρονος φόργουορντ βρίσκεται στον Παναθηναϊκό από το 2017 και θα βρίσκεται τουλάχιστον έως και το 2021 μετά το τετραετές συμβόλαι που είχε υπογράψει.

Γιώργος Καλαϊτζάκης: Ο 20χρονος Καλαϊτζάκης βρέθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2015 και θα συνεχίσει να βρίσκεται για έναν ακόμα χρόνο.

Τα συμβόλαιο που λήγουν

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του θα είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ο οποίος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ το καλοκαίρι του 2017 με διετές συμβόλαιο. Από τους παίκτες που αναμένεται να γίνει κίνηση ανανέωσης. Τόσο γιατί είναι Έλληνας και θα ενισχύσει τον ελληνικό κορμό, όσο για το πάθος του, την αυταπάρνησή του και τις ειδικές αποστολές που μπορεί να αναλάβει.

Ντεσόν Τόμας: Η ευχάριστη έκπληξη του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης των «πρασίνων» αλλά δεν πρόκειται να ανανεώσει με συμβόλαιο που θα φτάνει τις 900.000 ευρώ. Αναμένεται να γίνει πρόταση ανανέωσης με μικρή αύξηση σε σχέση με τα 450.000 ευρώ που έλαβε τη φετινή σεζόν.

Κιθ Λάνγκφορντ: Σταθερή αξία, πρόσφερε πολλές βοήθειες, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.

Τζέιμς Γκιστ: Μεγάλο ερωτηματικό. Μπορεί να γίνει πρόταση ανανέωσης τιμής ένεκεν λόγω «παλαιότητας» και προσφοράς στην ομάδα, αλλά σε καμία περίπτωση με τα χρήματα που έλαβε φέτος. Ούτε κατά διάνοια.

Λούκας Λεκαβίτσιους: Ήταν η τελευταία του χρονιά στον Παναθηναϊκό.

Ματ Λοτζέσκι: Δεν πρόκειται να συνεχίσει στην ομάδα. Και αυτό λόγω των πολλών τραυματισμών που «βγάζει» στη σεζόν. Η ποιότητά του είναι αναμφισβήτητη.

Σον Κιλπάτρικ: Θεωρείται αδύνατον να παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Περίμεναν περισσότερα από τον Αμερικανό γκαρντ, αν και ας αφήσουμε ένα (πολύ) μικρό παράθυρο ανοικτό σε περίπτωση που παραμείνει ο Πιτίνο.

Ίαν Βουγιούκας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής του στην ομάδα για έναν ακόμα χρόνο. Περισσότερο για 13ος παίκτης.

Βαγγέλης Σακελλαρίου: Πέρυσι υπέγραψε για 1+1 χρόνια στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να έχουν την οψιόν της ανανέωσης. Παίκτης που αποκτήθηκε περισσότερο για τις προπονήσεις. Από το «τριφύλλι» εξαρτάται το αν θα παραμείνει με τον ίδιο ρόλο.

Οι κινήσεις ενίσχυσης

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον Ρικ Πιτίνο όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό και την ενίσχυση του ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ο ελληνικός κορμός και πάνω σε αυτόν θα «χτίσουν» οι «πράσινοι» ενόψει της νέας σεζόν. Σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, αναμένεται να ενισχυθεί έντονα το στοιχείο του σουτ, κάτι για το οποίο ο Αμερικανός προπονητής μιλούσε όλη την ώρα.

Είναι δεδομένο ότι θα αποκτηθούν δύο παίκτες στα γκαρντ (που να παίζει τουλάχιστον ο ένας και στο «τρία») με καλό σουτ και «δολοφονικό» ένστικτο στο σκοράρισμα, όπως δεδομένο είναι το γεγονός ότι θα αποκτηθεί παίκτης με δημιουργικές ικανότητες και καλό σουτ ως back up του Καλάθη. Από εκεί και πέρα. Θα γίνει κίνηση για αθλητικό σέντερ από το πρώτο ράφι, ενώ -και ανάλογα με το τι θα γίνει με τον Γκιστ- θα αποκτηθεί και δεύτερος Αμερικανός με ανάλογα προσόντα. Η παραμονή του Ντεσόν Τόμας θα κρίνει και την κίνηση για το «τέσσερα» όπου και πάλι θα αναζητήσει ο Παναθηναϊκός παίκτη που να μπορεί να παίξει στο low post και παράλληλα να έχει και καλό τρίποντο.

Όμως όλα αυτά μετά την απόφαση του Ρικ Πιτίνο

Πηγή: gazzetta.gr