Σχεδόν 5 στερλίνες δισεκατομμύρια αναμένεται να φέρει στο αγγλικό ποδόσφαιρο η νέα συμφωνία της Πρέμιερ Λιγκ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το συμβόλαιο για την παραχώρησή τους στα εκτός Ευρώπης Μέσα θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα και -όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- θα είναι «χρυσό».

Η τριετία που θα αρχίσει να μετρά από την επόμενη σεζόν (2013-2014) θα είναι η πλέον επικερδής μέχρι στιγμής, αφού το «Sky» έχει ανακοινώσει, ήδη, τη συμφωνία με την Πρέμιερ, η οποία ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 178 εκατομμύρια που δίνει το «BBC» για τα στιγμιότυπα της Match of the Day, ενώ και αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συνεισφέρουν με μικρότερα ποσά.

Τα παραπάνω έσοδα αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο μέχρι το τέλος του 2012, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της Πρέμιερ Λιγκ με τους πάροχους εκτός Ευρώπης.

Με βάση τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Guardian», το συνολικό πακέτο θα αποφέρει σχεδόν 1.5 δισεκατομμύριο και ο συνολικός …μποναμάς θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια. Εάν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, ο νικητής της Πρέμιερ Λιγκ για τη σεζόν 2013-2014 θα πάρει ως μπόνους περισσότερα από 100 εκατ. λίρες, ποσό ρεκόρ για τα δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση όλων των διοικήσεων των συλλόγων, ώστε να καθοριστεί η κοινή στάση τους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και η πρόταση της υιοθέτησης ενός συστήματος παρόμοιου με το Financial Fair Play της UEFA, ώστε να περιοριστούν τα υψηλά συμβόλαια.

Όσον αφορά το τρέχον συμβόλαιο της Πρέμιερ με τους πάροχους σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Αφρική το «SuperSport» μεταφέρει την εικόνα από τα αγγλικά γήπεδα σε Νιγηρία, Ν. Αφρική και στα βρετανικά ταμεία μπαίνουν 270 εκατομμύρια, Την ίδια ώρα το «FOX Sports» έχει τα δικαιώματα για την Αυστραλία, ενώ το «Fox Sports International» προβάλλει τους αγώνες στη Βραζιλία μαζί με το «ESPN», καταβάλλοντας 50 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, στην Ασία το «Agency SuperSport Media» έχει τον πρώτο λόγο για τα επόμενα 6 χρόνια στην Κίνα, ενώ στη Σιγκαπούρη το «SingTel» έχει αποκτήσει τα δικαιώματα.

Πηγή: england365.gr