Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και φανέρωσε γι’ ακόμα μια φορά την πολύ διαφορετική προσέγγισή του τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή, αλλά και στην αντιμετώπιση και συμπεριφορά προς τον συνάνθρωπό του και το δίκαιο.

«Αγαπώ να διαβάζω βιβλία αλλά… δεν διαβάζω. Ξεκινάω να διαβάζω ένα βιβλίο, έρχεται στο μυαλό μου η Λίβερπουλ και ο Κλοπ και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Σταματάω! Ο κόσμος λέει ότι διαβάζω βιβλία, αλλά δεν διαβάζω. Έχω μια πολύ καλή και με ποικιλία βιβλιοθήκη στο σπίτι μου, αλλά θα διαβάσω τα βιβλία όταν θα έχω πλέον χρόνο, όχι τώρα…», είπε -μεταξύ άλλων- ο κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι, που αναφέρθηκε στις ανθρώπινες αξίες και την ανάγκη οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου να βοηθήσουν με τη δημοτικότητά τους.

«Πάντα ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους, ακόμα και τους ποδοσφαιριστές μου. Αν δεν αρέσουν σε κάποιους οι αποφάσεις μου, θέλω να μου το λένε για να συζητήσουμε. Ο κόσμος του αθλητισμού οφείλει να χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει για να προκαλεί θετικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και όχι απλά αθλητές. Πάντα πρέπει να προσπαθείς.

Πάνω απ’ όλα είμαι πολίτης και μετά προπονητής. Προτιμώ να είμαι πατέρας και μετά έρχεται το επάγγελμα του προπονητή. Προτιμώ να αφήσω στα παιδιά μου μια καλύτερη κοινωνία, παρά να κατακτήσω την Πρέμιερ Λιγκ. Όλοι έχουμε ένα καθήκον, μια ευθύνη σε αυτή τη ζωή…», συνέχισε ο Καταλανός τεχνικός.

Και πρόσθεσε: «Η δημοκρατία δεν είναι υπόθεση μιας απλής ψήφου κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν τελειώνει εκεί. Πρέπει καθημερινά να φροντίζεις για την Δημοκρατία. Πρέπει να είσαι ακτιβιστής… Πριν από χρόνια, ο Γκους Χίντινκ σταμάτησε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και απαίτησε ν’ αφαιρεθεί από την εξέδρα ένα πανό που είχε πάνω τη σβάστικα. Χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να κάνει λίγο καλύτερη την κοινωνία… Ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο, θέλει να ξεφύγει από κάτι που τον ταλαιπωρεί στην κοινωνία και φαίνεται αυτό…».

Πηγή: gazzetta.gr