Tην δυνατή Σπαρτάκ Μόσχας, τρίτη στο τελευταίο ρωσικό πρωτάθλημα, θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, αν περάσει τη Βασιλεία. Αρκετά ανεβασμένη είναι τα τελευταία δύο χρόνια η Σπαρτάκ Μόσχας, αφήνοντας πίσω της αρκετά δύσκολα χρόνια. Το 2016-17 κατέκτησε το ρωσικό πρωτάθλημα, ενώ στο τελευταίο ήταν τρίτη, έχοντας ένα μείγμα ταλαντούχων αλλά και έμπειρων παικτών.

Επιστροφή στην κορυφή

Το τελευταίο πρωτάθλημα της Σπαρτάκ πριν την αναγέννηση της, χρονολογείται το μακρινό 2001, έχοντας 21 ως τότε, αριθμός ρεκόρ για το ρωσικό πρωτάθλημα που αποτέλεσε συνέχεια του σοβιετικού. Και παρότι τα επόμενα χρόνια η ομάδα δεν είχε να επιδείξει κάτι σπουδαίο με αποτέλεσμα να κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τη μέση της βαθμολογίας,ήρθε η σεζόν 2016-17 να τα αλλάξει όλα. Με σημαντική ενίσχυση, αλλά και με ένα μείγμα νεαρών και έμπειρων παικτών, έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου με 7 βαθμούς διαφορά και προκρίθηκε στο Champions League της επόμενης περιόδου. Εκεί βέβαια δεν τα πήγε τόσο καλά, τερμάτισε 3η στον όμιλο πίσω από τη Λίβερπουλ και τη Σεβίλλη, ενώ θα έχει να θυμάται τον περασμένο Δεκέμβριο, την ταπείνωση με 7-0 από τη Λίβερπουλ, στην πιο βαριά ήττα της ευρωπαϊκής ιστορίας της. Στο τελευταίο πρωτάθλημα ήταν τρίτη, πίσω από την Λοκομοτίβ Μόσχας και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Με ιταλική καθοδήγηση

Προπονητής της Σπαρτάκ είναι ο πρώην διεθνής Ιταλός ποδοσφαιριστής Μάσιμο Καρέρα με θητεία στις Γιουβέντους, Αταλάντα και Νάπολι. Ως τεχνικός εργάστηκε στις μικρές ομάδες της Γιουβέντους, ήταν βοηθός στην Εθνική Ιταλίας και μετά συνέχισε ως βοηθός στη μοσχοβίτικη ομάδα το 2016, την οποία ανέλαβε κανονικά μετά την παραίτηση του Αλενίτσεφ, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Ο 54χρονος Ιταλός τον οδήγησε στη συνέχεια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι άσοι της Σπαρτάκ Μόσχας

Ο Ολλανδός ακραίος Κουϊνσι Πρόμς είναι το μεγάλο αστέρι της Σπαρτάκ. Διεθνής με την Ολλανδία ήταν πρώτος σκόρερ στο περασμένο πρωτάθλημα με 15 γκολ, ενώ από το 2014, έχει 64 γκολ και 33 ασίστ. Αποτελεσματικός και ο Βραζιλιάνος Λουϊς Αντριάνο με 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Σημείο αναφοράς στην ομάδα αλλά και αρχηγός, ο 31χρονος αμυντικός μέσος Ντένις Γκλουσάκοφβ ενώ στην ομάδα της Ρωσίας στο Μουντιάλ συμμετείχαν οι μέσοι Ρόμαν Ζόμπνιν, Αλεξάντρ Σαμέντοφ και ο αμυντικός Ίλια Κουτέποφ.

Το πάρε – δώσε

H Σπαρτάκ Μόσχας δεν ενισχύθηκε σημαντικά και θα επιμείνει στον ίδιο κορμό παικτών. Πήρε τον Γάλλο αμυντικό Σαμουέλ Ζιζότ από τη Γάνδη και τον Ρώσο Αλεξάντρ Τασάεφ από τη Δυναμό Μόσχας. Εφυγαν οι Αλεξάνταρ Ζούεφ, Σερντάρ Τάσκι και Μάρκο Πάσαλιτς

Βαθύπλουτος ιδιοκτήτης

Ο Λεονίντ Φεντούν είναι ο πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας. Ο 62χρονος επιχειρηματίας ήταν πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού και ανήκει στη γενιά των ανθρώπων που βρέθηκαν με πολλά χρήματα στα χέρια τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Η περιουσία του εκτιμάται περίπου στα 5 δις. ευρώ, ενώ κατέχει το 10% των μετοχών της τεράστιας εταιρείας πετρελαιοειδών Lukoil.

Ιδιόκτητο γήπεδο

Η Σπαρτάκ Μόσχας δεν είχε δικό της γήπεδο, αλλά όταν την ανέλαβε ο Φεντούν, έβαλε ως στόχο ζωής να δημιουργήσει μία καινούργια έδρα για την ομάδα. Το 2014 ολοκληρώθηκε λοιπόν η Otkritie Arena με 45.000 θέσεις και όλα τα κριτήρια που ζητά η ΟΥΕΦΑ για ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο! Το χρησιμοποιεί ως έδρα και η Εθνική ομάδα της χώρας.

Πηγή: gazzetta.gr