Επιστροφή στα συνηθισμένα επίπεδα θεάματος για τη Super League, καθώς στα μέχρι στιγμής επτά παιχνίδια της 4ης αγωνιστικής, σημειώθηκαν έξι τέρματα. Μένει να δούμε εάν γίνει τίποτα… κοσμογονικό σήμερα στους «Ζωσιμάδες», στο ματς μεταξύ του ΠΑΣ Γιάννινα και του Πανιωνίου, το οποίο θα αποτελέσει την εξαίρεση του άχαρου αυτού κανόνα.

Το χειρότερο με αυτά τα έξι τέρματα που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, είναι πως τα τέσσερα προήλθαν από τα 11 βήματα. Τουλάχιστον, από τα τέσσερα πέναλτι τα οποία δόθηκαν το Σαββατοκύριακο, δεν υπήρξε άστοχη εκτέλεση. Πού να υπήρχε δηλαδή…

Και το ακόμη χειρότερο με αυτά τα τέσσερα πέναλτι, είναι το γεγονός ότι τα τρία αμφισβητήθηκαν έντονα. Η αρχή έγινε το Σάββατο στη Λιβαδειά, όπου ο Μπραντάο έδωσε τη νίκη στον Λεβαδειακό από την άσπρη βούλα μόλις στο 3ο λεπτό, σε μια φάση -τουλάχιστον- που δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες για την εσχάτη των ποινών.

Ακολούθησε το 1-0 του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό, χάρη σε μια κεφαλιά του Πρίγιοβιτς, ενώ η βραδιά έκλεισε με την αναμέτρηση στο Καραϊσκάκη. Τη μοναδική μέχρι στιγμής με πάνω από ένα γκολ (1-1)… Και τα δύο, όμως, προήλθαν με πέναλτι, τα οποία προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις.

Γενικά η διαιτησία δεν ήταν στα καλύτερά της στο φαληρικό γήπεδο, με τον Αστέρα Τρίπολης να ανοίγει το σκορ από καθαρό χέρι του Ρομαό. Όμως, λίγα δευτερόλεπτα πριν, με τη φάση να μην έχει τελειώσει, ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε ότι η μπάλα είχε βγει άουτ και πως δεν έπρεπε να υπάρξει συνέχεια. Η δεύτερη παράβαση σήκωσε ακόμη περισσότερη κουβέντα, καθώς το πέναλτι για χέρι του Ιγκέσιας, αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους. Μανιάς και Τζούρτζεβιτς, πάντως, δεν αστόχησαν…

Την Κυριακή, είχαμε ακόμη λιγότερα τέρματα και ακόμη περισσότερη γκρίνια για τη διαιτησία. Η ημέρα άνοιξε με νίκη του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα Σμύρνης (1-0), χάρη σε κεφαλιά του Άλτμαν, ενώ ακολούθησαν δύο 0-0, την ίδια ώρα. Πλατανιάς – Κέρκυρα και ΑΕΛ – Ατρόμητος ήταν «στείρα», αν και σημειώθηκε ένα γκολ από πλευράς Περιστεριωτών στη Λάρισα, με κεφαλιά του Ρισβάνη, το οποίο δεν κατακυρώθηκε ποτέ. Ο διαιτητής και ο βοηθός του σε αυτήν την περίπτωση θεώρησαν ότι η μπάλα δεν πέρασε ποτέ η μπάλα τη γραμμή.

Θέμα… γραμμής υπήρξε και στη φυσική έδρα του Ατρόμητου, λίγες ώρες αργότερα, όταν η τυπικά (και ουσιαστικά, με την παρουσία τόσων οπαδών της ΑΕΚ στο γήπεδο) φιλοξενούμενη Λαμία, είδε μια ανατροπή του Λιβάγια εκτός της περιοχής της να δίνεται πέναλτι. Ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε σωστά, για να δώσει τη νίκη στην Ένωση και να συμπληρώσει ένα Σαββατοκύριακο με φτωχό θέαμα και πολλές διαμαρτυρίες.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα επέστρεψε στην… κανονικότητά του, καθώς τα πολλά γκολ και η ηρεμία για τις διαιτητικές αποφάσεις ήταν ανέκαθεν «ξένο». Αντίθετα, οι λίγες φάσεις, τα ελάχιστα γκολ και οι ατελείωτες κουβέντες για τη διαιτησία, είναι αυτά στα οποία οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι είναι συνηθισμένοι…