Πέρασε ένας χρόνος από την πεντάρα της Μπαρτσελόνα στην Ρεάλ. Διαβάστε τα πράγματα που έχουν αλλάξει λίγες μέρες πριν από το φετινό clasico.

Η Ρεάλ πέρυσι πήγε σαν πρωτοπόρος στο «Καμπ Νόου» όμως με διαφορά μόλις ενός βαθμού, ενώ τώρα οι Καταλανοί βρίσκονται έξι πόντους πίσω από τους Μερένγκες.

Στις 29 Νοεμβρίου του 2010 έγινε το περσινό clasico και η Μπαρτσελόνα υποχρέωσε τον Ζοσέ Μουρίνιο στην πιο βαριά ήττα της ιστορίας του με «manita» (σ.σ. όπως λένε οι Ισπανοί την πεντάρα).

Οι Μπλαουγκράνα παρουσίασαν στο γήπεδο ποδοσφαιρικό τσουνάμι και παρέσυραν την Ρεάλ με γκολ των Τσάβι, Πέδρο, Βίγια (2) και Τζέφρεν. Η αλλαγή στην πρώτη θέση εκείνη τη νύχτα σημάδεψε το πρωτάθλημα με τους Καταλανούς να μην ξαναπέφτουν από τον κορυφή μέχρι το τέλος. Δώδεκα μήνες μετά από εκείνο το βράδυ, οι διαφορές είναι πάρα πολλές, η Marca έβγαλε 50 από αυτές και το gazzetta.gr τις παρουσιάζει…

1. Πρωτοπόρος με έξι βαθμούς. Αυτή είναι η απόσταση της Ρεάλ Μαδρίτης από την Μπαρτσελόνα στην Primera Division. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που οι Μερένγκες είχαν τέτοια διαφορά.

2. Καλύτερη εντός έδρας. Την περσινή σεζόν αυτή ήταν η Μπαρτσελόνα με δύο ισοπαλίες και μία ήττα, ενώ η Ρεάλ είχε δύο ήττες και μία ισοπαλία. Αυτή τη στιγμή οι Μερένγκες έχουν μόνο νίκες εντός, ενώ οι Καταλανοί έχουν γκελάρει με την Σεβίλλη.

3. Καλύτερη επίδοση σκοραρίσματος. Ποτέ η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε βάλει τόσα γκολ. Τώρα έχει 46 σε 13 αγώνες, 3,5 ανά αγώνα.

4. Το ρεκόρ του Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος διανύει το καλύτερο σερί της καριέρας του με 13 διαδοχικές νίκες. Πριν τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα έχει στο πρόγραμμα τους αγώνες στην Σπόρτινγκ Χιχόν και στο Αμστερνταμ με τον Αγιαξ.

5. Φαβορί στις στοιχηματικές. Οι Μπλάνκος είναι πιο πιθανό να κατακτήσουν το πρωτάθλημα από την Μπαρτσελόνα αλλά και το clasico στο «Μπερναμπέου».

6. Ποτέ τόσο μακριά. Είναι η πρώτη φορά στις τελευταίες τέσσερις σεζόν που η διαφορά της ομάδας του Γκουαρδιόλα είναι στους έξι βαθμούς από την Ρεάλ Μαδρίτης.

7. Ούτε αήττητος. Μέχρι τον περσινό τελικό του Copa del Rey, ο Πεπ δεν είχε χάσει από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μουρίνιο τον νίκησε στο «Μεστάγια».

8. Κολλημένη με το «σπίτι». Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη γκελάρει σε τέσσερις εκτός έδρας αγώνες. Τρεις ισοπαλίες με 2-2 σε «Ανοέτα» (Ρεάλ Σοσιεδάδ, «Μεστάγια» και «Σαν Μαμές» και μία ήταν στο «Αλφόνσο Πέρεθ».

9. Νίκη μετά από τρία χρόνια. Μετά το 4-1 του 2008 όταν οι της Μπαρτσελόνα έκαναν το περίφημο «pasillo» (διάδρομος για να περάσουν οι πρωταθλητές) η Ρεάλ κέρδισε στον τελικό του Copa del Rey στο «Μεστάγια».

10. Τέλος στην ξηρασία του Κυπέλλου. Πέρασαν 18 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ρεάλ κατέκτησε το Copa del Rey, ενώ η Μπαρτσελόνα σήκωσε το Champions League.

11. Η κατάρα των «8». Με τον Μουρίνιο στον πάγκο, οι Μαδριλένοι πέρασαν στα προημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Θύμα ήταν η Λιόν, η οποία είχε αποκλείσει την Ρεάλ έναν χρόνο πριν.

12. Πρώτος σκόρερ Κριστιάνο. Ο Πορτογάλος, χάρη σε ένα φινάλε για ρεκόρ Γκίνες, τελείωσε τη σεζόν με 40 γκολ στο πρωτάθλημα, επίδοση που είναι η καλύτερη στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

13. Χρυσό Παπούτσι. Από το τότε που ο Ούγκο Σάντσες το είχε κερδίσει το 1990, κανένας Μαδριλένος δεν είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Ευρώπης.

14. Γκολ στην Μπάρτσα. Μέχρι τον αγώνα του πρωταθλήματος ο Ρονάλντο δεν ήξερε πως είναι να κερδίζεις την Μπαρτσελόνα μετά από επτά αγώνες με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης.

15. Αντίδοτο Πέπε. Ο Πορτογάλος ήταν κεντρικός αμυντικός στο 5-0, όμως στα clasico του Απριλίου έπαιξε σαν μέσος μέχρι και την αποβολή του.

16. Ράμος, ο νέος κεντρικός αμυντικός. Εχει ήδη παίξει σαν στόπερ στον τελικό του κυπέλλου, στον οποίο η Μπαρτσελόνα δεν σκόραρε. Τώρα είναι εντυπωσιακός σε αυτή τη θέση και η Ρεάλ έχει κερδίσει ασφάλεια.

17. Ο Κακά, έγινε Κακά. Αν και αυτή τη στιγμή είναι τραυματίας, πριν είχε κερδίσει φανέλα βασικού από τον Μουρίνιο. Είχε αρχίσει να γίνεται αυτός που ήταν πάντα, μακρυά από τον κακό εαυτό της περασμένης σεζόν.

18. Ντι Μαρία, ο δωρητής. Ο Αργεντινός μπορεί να νιώθει πολύ σημαντικός στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν, αφού είναι ο πρώτος πασέρ της λίγκας με 9 ασίστ. Πέρυσι πρώτος ήταν ο Μέσι με 19.

19. Ιγουαΐν στην κορυφή. Ο «Πιπίτα» έχασε το περσινό clasico εξαιτίας τραυματισμού, όμως ήταν στον πάγκο παρότι δεν μπορούσε να παίξει. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου αυτή τη φορά θα είναι έτοιμος και είναι σε εξαιρετική φόρμα.

20. Μπενζεμά, περισσότερο από… γάτος! Ηταν βασικός στο 5-0, όμως εκείνος ο παίκτης δεν θυμίζει σε τίποτα αυτόν που έχει γίνει σήμερα, αφού είναι από τους πιο φορμαρισμένους επιθετικούς της Ευρώπης.

21. Ενας πιο νευρικός Μέσι. Ο Λέο ποτέ δεν ήταν παίκτης που να προκαλεί. Κόντρα στην Ρεάλ, έγινε. Πέταξε μπάλα στους οπαδούς των Μερένχες και έκανε χειρονομία στον Μουρίνιο στον τελικό του super cup.

22. Ο ντεφορμέ Βίγια. Στο 5-0 έβαλε δύο γκολ και έβαλε τη σφραγίδα του όμως τη σεζόν που διανύουμε η απόδοσή του έχει πέσει, όπως και οι επιδόσεις στο σκοράρισμα. Ο Αστουριάνος σε κάποια ματς έχει χάσει τη θέση του από τον Κουένκα.

23. Δεν σφυρίζει ο Ιτουράλδε Γκονθάλεθ. «Η Μπαρτσελόνα θα είναι ικανοποιημένη με αυτόν τον διαιτητή» είχε πει ο Μουρίνιο και η Ρεάλ είχε διαμαρτυρηθεί για πέναλτι στον Ρονάλντο και κόκκινη στον Βαλδές ενώ το σκορ ήταν 2-0. Ο Φερνάντεθ Μπορμπαλάν θα διευθύνει τον αγώνα φέτος.

24. Στο «Μπερναμπέου». Ο παράγοντας έδρα είναι πολύ καθοριστικός σε αυτά τα παιχνίδια. Την περασμένη χρονιά στον πρώτο γύρο έπαιξαν στο «Καμπ Νόου» και στον δεύτερο γύρο ήδη η Μπαρτσελόνα είχε απομακρυνθεί στη βαθμολογία.

25. Δεν θα είναι Δευτέρα. Η Ρεάλ είχε διαμαρτυρηθεί επειδή η αναμέτρηση δεν θα γινόταν μέσα στο σαββατοκύριακο. Πριν έναν χρόνο υπήρχαν εκλογές στην Καταλονία και το Σάββατο δεν μπορούσαν να παίξουν, αφού η Μπάρτσα είχε παίξει την Τετάρτη στο Champions League.

26. Το παγκόσμιο συλλόγων. Αν και θα έχουν πολλή δουλειά στον αγώνα της 10ης Δεκεμβρίου, οι Καταλανοί μετά το clasico θα αναχωρήσουν για Ιαπωνία για να πάρουν μέρος στην πολύ σημαντική διοργάνωση σαν πρωταθλητές Ευρώπης.

27. Η κόντρα με την UEFA. Πριν το clasico η Ρεάλ δέχθηκε επίτηδες δύο κόκκινες με τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ και τιμωρήθηκε από την UEFA κάτι που έβαλε φωτιά στην σχέση τους.

28. 1000 περισσότεροι οπαδοί. Χάρη σε μία νέα ζώνη που δημιουργήθηκε, η χωρητικότητα του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» θα αυξηθεί κατά 1.000 θέσεις.

29. Μουρίνιο, Χρυσός τεχνικός του 2010. Ο Special One ψηφίστηκε κορυφαίος τεχνικός στον κόσμο για την σεζόν που πέρασε. Με αυτόν τον τίτλο θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα σε 12 μέρες.

30. Δεν υπάρχει Βαλδάνο. Ακόμα μία αλλαγή στις τάξεις της Ρεάλ στους τελευταίους 12 μήνες. Ο Μουρίνιο κέρδισε στην κόντρα με τον Αργεντινό τεχνικό διευθυντή.

31. Χωρίς φόβο. Ο Μουρίνιο είχε πανικοβληθεί στο περσινό clasico. Είχε βρεθεί να χάνει 2-0 στο ημίχρονο και πέρασε στο ματς τρίτο στόπερ και όπως αποδείχθηκε αλλά και έχει παραδεχθεί, φοβήθηκε πολύ το ματς.

32. Μάνατζερ της Ρεάλ. Ο Μουρίνιο έχει πλέον πολλές περισσότερες αρμοδιότητες στην Ρεάλ απ’ ότι είχε πριν έναν χρόνο. Εκτός από προπονητής, είναι ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας.

33. Στο πλάι του, ο Ζιντάν. Ακόμα μία από τις επιλογές του Πορτογάλου, με τον Ζιζού να είναι ο διεθυντής ποδοσφαίρου της πρώτης ομάδας.

34. Μικρότερη… έκθεση. Λιγότερες φορές «ξέφυγε» πέρυσι ο Μουρίνιο, ο οποίος εμφανιζόταν στις συνεντεύξεις Τύπου με τον βοηθό προπονητή, Αϊτόρ Καράνκα.

35. Χωρίς προπονητή. Ο 49χρονος τεχνικός της Ρεάλ ήταν τιμωρημένος στον επαναληπτικό του clasico στο Champions League και είδε το ματς από ξενοδοχείο.

36. Μόνο «δικοί του» παίκτες. Ο Μουρίνιο πλέον έχει στα χέρια του ρόστερ που αποτελείται από ποδοσφαιριστές τους οποίους έχει ο ίδιος επιλέξεις. Χωρίς Πέδρο Λεόν, χωρίς Κανάλες, μόνο παίκτες της επιλογής του.

37. Φίλος με τον Πρεθιάδο. Χαμός είχε γίνει πριν το περσινό clasico με τον Μανόλο Πρεθιάδο. Πλέον ο Μουρίνιο είναι πολύ φίλος με τον τεχνικό της Σπόρτινγκ Χιχόν.

38. Δύο Τούρκοι. Ακόμα μία μεταμόρφωση στο ρόστερ της Ρεάλ, με τους Νούρι Σαχίν και Χαμίτ Αλτιντοπ να είναι στις επιλογές του Μουρίνιο.

39. Κόκκινο του πάθους. Για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια η Ρεάλ έχει κόκκινη εμφάνιση για τρίτη επιλογή.

40. Παρελθόν ο Αντεμπαγιόρ. Ο Τογκολέζος έπαιξε πέρυσι σε τέσσερα clasico, όμως δεν κατάφερε να σκοράρει. Θα είναι ένας από τους απόντες.

41. Τζέφρεν ο Πορτογάλος. Αυτός που ολοκλήρωσε την πεντάρα πέρυσι, πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

42. Αφελάι στον… καναπέ! Ο «Ιμπι», που πέρυσι έωσε την ασίστ για το 0-1 στο «Μπερναμπέου» στο πρώτο clasico για το Champions League, υπέστη ρήξη χιαστού και είναι για μεγάλο διάστημα εκτός.

43. Χωρίς κάρτες. Σύμφωνα με τον Μουρίνιο, η Ρεάλ είναι η μοναδική ομάδα που δεν μπορεί να πάρει κάρτες επίτηδες. Παρά το γεγονός αυτό, ο Τσάμπι Αλόνσο το κατάφερε, θα λείψει από τον αγώνα με την Σπόρτινγκ Χιχόν και θα είναι διαθέσιμος για το clasico.

44. Δεν θα υπάρχει κριτική. Ο Ρονάλντο μετά το περσινό 1-1 στο «Μπερναμπέου» δήλωσε ότι η Ρεάλ πήγε πολύ συντηριτικά στο ματς και ο Μουρίνιο τον τιμώρησε στον αγώνα με την Σαραγόσα. Ο CR7 έμαθε το μάθημά του.

45. Αρέσει στον Κρόιφ. Ο πρώην παίκτης και προπονητής της Μπαρτσελόνα πολλές φορές έχει… κράξει την Ρεάλ για την προσέγγιση στους αγώνες. Τώρα, που η ομάδα του Μουρίνιο πετάει φωτιές, έχει δηλώσει ότι του αρέσει.

46. Πρόεδροι φίλοι. Στα clasico του Απριλίου οι σχέσεις των προέδρων δεν ήταν καλές, όμως στο super cup ο Ροσέλ και ο Πέρεθ επέστρεψαν στις καλές μέρες.

47. Μαδριλένος στην κυβέρνηση. Πέρυσι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν ο Θαπατέρο, δηλωμένος Μπλαουγκράνα. Τώρα εκεί βρίσκεται ο Μαριάνο Ραχόι, που έχει την Ρεάλ στην καρδιά.

48. Ντεμπούτο μικρών. Από το περσινό clasico, οκτώ παίκτες έχουν πάρει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ. Αδάν, Μεχίας, Χεσούς, Νάτσο, Αλεξ, Σαράβια, Χοσελού και Μοράτα.

49. Πρωτοπόρος Καστίγια. Η ομάδα νέων της Ρεάλ Μαδρίτης είναι στην πρώτη θέση, όμως και η μεγάλη ομάδα.

50. Ενωμένοι διεθνείς. Μετά από όλες τις κόντρες στα ντέρμπι των «αιωνίων» οι παίκτες της Ρέαλ και της Μπάρτσα που παίζουν στην Εθνική Ισπανίας αποφάσισαν να κάνουν ειρήνη και να την κρατήσουν.

Πηγή: gazzetta.gr