Τη λειτουργία του γηπέδου της από σήμερα και μέχρι νεωτέρας αναστέλλει η ΠΑΕ Λάρισα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση που εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Αιτία της απόφασης αυτή είναι η επιστροφή του ΦΠΑ, ύψους 7.5 εκατομμυρίων ευρώ, που δικαιούνται οι «βυσσινί», ποσό που είχε καταβάλλει στην κατασκευαστική εταιρεία, πριν υπαχθεί στο άρθρο 99.

Η ΑΕΛ είχε προπληρώσει το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνταν για το έργο στην «ΕΡΓΟ3», όμως αυτή υπάχθηκε στον πτωχευτικό κώδικα και δεν αποπλήρωνε τα οφειλόμενα στους Λαρισαίους εργαζόμενους και επαγγελματίες, με αποτέλεσμα η εταιρεία «ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑ Α.Ε.» που είχε συσταθεί με σκοπό την ολοκλήρωση του να ζητήσει την αποπληρωμή των χρεών πριν συνεχιστούν τα έργα.

Με την υπαγωγή της στο άρθρο 99, η κατασκευαστική εταιρεία γλίτωσε ένα μεγάλο μέρος το χρεών της, ωστόσο η Λάρισα ζητάει πίσω το ΦΠΑ που είχε προκαταβάλλει με σκοπό να αποπληρώσει τις οφειλές.

Από τη θεσσαλική ομάδα δεν ζητούν την άμεση αποπληρωμή του ποσού, αλλά τη δέσμευση της Πολιτείας ότι αυτό θα καταβληθεί τμηματικά σε βάθος χρόνου στην ομάδα.

Έκκληση προς στην Πολιτεία για επιστροφή του ΦΠΑ, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στους εργαζομένους του «AEL FC Arena», έκανε ο Σωτήρης Μάρκου, μέσω του NovaΣΠΟΡ FM 94,6. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου τόνισε πως με την υπαγωγή της κατασκευαστικής «ΕΡΓΟ 3» στο άρθρο 99, με το οποίο κηρύσσει πτώχευση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα αυτά, ενώ χαρακτήρισε «έσχατη λύση» την αναστολή της λειτουργίας του γηπέδου.

Για την ανακοίνωση: «Οι λόγοι γράφονται στην ανακοίνωση. Είναι συγκεκριμένοι και προφανώς έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Για εμάς, το ένα που αφορά την επιστροφή ΦΠΑ και το δεύτερο για όσον αφορά την Κατασκευαστική. Μέσα από την υποβολή στο άρθρο 99 για πτώχευση, άφησε εκκρεμότητες και οφειλές που επηρεάζουν τη λειτουργία του γηπέδου».

«Εμείς έχουμε κάνει πολλές ενέργειες και έχουμε ξοδέψει χρήματα, πολύ πριν ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου. Κάθε μήνα πληρώναμε το ανάλογο ΦΠΑ στο κράτος. Η κατασκευαστική, όμως, προς το τέλος της διαδικασίας, άρχισε να μην εξοφλεί τους εργαζόμενους. Όλοι αυτοί, από την πλευρά της “Γήπεδο Λάρισα ΑΕ”, πληρωνόντουσαν κανονικά. Από την πλευρά της η “ΕΡΓΟ 3”, δεν πλήρωνε σε μετρητά, αλλά επιταγές. Δεν θα γίνω κριτής και να πω ότι το έκανε επίτηδες. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν από επιχειρηματίες μέχρι βιοπαλαιστές που έχουν χάσει λεφτά, κοντά στα δύο εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν με την υπαγωγή στο άρθρο 99, περιορίζει για μια 5ετία της εκταμίευσης, ρυθμίζει τις οφειλές της και παραμένει ενεργή. Εμείς πληρώναμε την ΕΡΓΟ. ΦΠΑ, 7 εκατ. ευρώ και να μην υπάρχει δέσμευση από την Πολιτεία, που ξέρουμε ότι δεν μας καταβληθεί όλο το ποσό», συνέχισε.

Για το τι προτίθεται να κάνει από εδώ και πέρα η Λάρισα, τόνισε: «Από την αρχή δεν είχαμε καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος. Ήταν καθαρά ίδια κεφάλαια και ομολογιακό δάνειο. Η ηγεσία τότε του Υπουργείου και των δύο κομμάτων υπόσχονταν, αλλά γραπτώς τίποτα. Εδώ δεν περιμένει υπόσχεση αλλά βοήθεια. Μέχρι να υπάρξει θα είναι κλειστό. Δεν θα γίνουν αγώνες, συναυλίες, αναστέλλεται η λειτουργία. Μόνο τα γραφεία της ΠΑΕ θα είναι ανοικτά».

Για τις επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό, σχολίασε: «Είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις. Έχουμε δικό μας γήπεδο. Έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά. Όλα αυτά τα χρόνια με επιμονή και πίστη προσπαθούμε και έχουμε συνέπεια. Πάντα συμβουλευόμαστε νομικούς. Δεν κάνουμε τίποτα ακραίο. Έπρεπε να πάρουμε μια δραστική απόφαση για να ταρακουνήσουμε τα νερά Το θέμα μπορεί να είναι γραφειοκρατικό, είναι πολλά τα λεφτά, αλλά θα επενδύσουμε πάλι. Κινούμαστε με προγραμματισμό».

Πηγή: sport-fm.gr