Την εφαρμογή της τεχνολογίας ημιαυτόματου οφσάιντ από τη νέα σεζόν αποφάσισε η Premier League, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/4), με στόχο να μην υπάρξει ποτέ ξανά το παραμικρό ανθρώπινο λάθος και να υπάρχει πάντα η σωστή διαιτητική απόφαση.

Η τεχνολογία έχει μπει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια με το VAR και αυτό θα συνεχιστεί, με την αγγλική Λίγκα να ανακοινώνει την Πέμπτη ότι από τη νέα σεζόν θα εφαρμοστεί η τεχνολογία του ημιαυτόματου οφσάιντ. Πώς, όμως, λειτουργεί αυτό;

Η απάντηση έρχεται από τις 12 κάμερες που θα είναι τοποθετημένες στην οροφή του κάθε γηπέδοτ ώστε να «ανιχνεύουν» τη μπάλα ενώ θα υπάρχουν και 29 σημεία ακρίβειας για κάθε παίκτη ώστε να μπορεί να υπολογίζεται κάθε φορά η ακριβής θέση του στον αγωνιστικό χώρο.

Όλα αυτά θα βοηθάνε ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν έχει μπει ή όχι σωστά η γραμμή του VAR, όπως συμβαίνει τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ αμέσως μετά την απόφαση για το αν υπάρχει ή όχι οφσάιντ η φάση θα προβάλλεται, σε 3D animation, στα μάτριξ του γηπέδου αλλά και στις τηλεοράσεις προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν για τη διαιτητική απόφαση.

«Στη σημερινή συνεδρίαση των μετόχων της Premier League, οι σύλλογοι συμφώνησαν ομόφωνα στην εισαγωγή της Τεχνολογίας Ημιαυτόματου Οφσάιντ.

Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Premier League την επόμενη σεζόν και αναμένεται η τεχνολογία να είναι έτοιμη να εισαχθεί μετά από ένα από τα φθινοπωρινά διαλείμματα για τις εθνικές ομάδες.

Η τεχνολογία θα παρέχει ταχύτερη και συνεπή τοποθέτηση της εικονικής γραμμής οφσάιντ, με βάση την οπτική παρακολούθηση παίκτη, και θα παράγει γραφικά μετάδοσης υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίσει βελτιωμένη εμπειρία εντός του γηπέδου και μετάδοσης για τους υποστηρικτές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Premier League.