Ήταν αναμενόμενο πως η… απόβαση περισσότερων από 100.000 οπαδών της Μπόκα Τζούνιορς, αρκετοί από αυτούς barra bravas, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με αφορμή τον αυριανό (4/11) τελικό του Copa Libertadores, ανάμεσα στην αργεντίνικη ομάδα και τη Φλουμινένσε, δεν θα είχε καλή εξέλιξη. Σημειώθηκαν άγρια επεισόδια.

Από τη μια, οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς δεν θέλουν και πολύ για να εμπλακούν σε οδομαχίες. Από την άλλη, οι οπαδοί της Φλουμινένσε είναι κι αυτοί… ευέξαπτοι. Επιπλέον, η αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι γνωστή για την σκληρότητά της. Οπότε άναψε γρήγορα το φιτίλι κι έγινε… χαμός με ξύλο ακόμη και στις παραλίες, αφού στα επεισόδια φέρεται να συμμετείχαν κι οπαδοί της Βάσκο ντα Γκάμα και της Φλαμένγκο, αντιπάλων της «Φλου».

Καταδίκασε η CONMEBOL

Στο μεταξύ, η διοργανώτρια αρχή του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής καταδίκασε την οπαδική βία μετά τη σύλληψη τριών οπαδών στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Δύο Αργεντινοί κι ένας Βραζιλιάνος συνελήφθησαν μετά από καβγά που είχαν, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική αστυνομία της πολιτείας, ενόψει του τελικού του Σαββάτου. «Η CONMEBOL καλεί τους οπαδούς της Μπόκα Τζούνιορς και της Φλουμινένσε να μοιραστούν μαζί τις στιγμές χαράς και γιορτής που μας χαρίζει το ποδόσφαιρο», ανέφερε ο οργανισμός στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ.

«Οι αξίες του αθλήματος για το οποίο παθιαζόμαστε και αγαπάμε πρέπει να εμπνέουν ειρηνική και αρμονική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, αποκηρύσσουμε κάθε πράξη βίας και ρατσισμού που μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του τελικού», πρόσθεσε.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι τοπικοί φορείς ασφαλείας επενέβησαν αφού είδαν οπαδούς να συγκρούονται στο φεστιβάλ φιλάθλων στην παραλία της Κοπακαμπάνα. «Οι αστυνομικοί περικύκλωσαν αμέσως την περιοχή, έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο και δύο άνδρες – Αργεντίνοι τουρίστες και ένας τρίτος, Βραζιλιάνος – μεταφέρθηκαν στο 12ο αστυνομικό τμήμα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι ντόπιοι δήλωσαν ότι οι Αργεντινοί επισκέπτες ήταν υπεύθυνοι για τα βίαια επεισόδια, ενώ οι οπαδοί της Μπόκα δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής ότι οι φίλαθλοι της Φλουμινένσε έφτασαν στην παραλία για να πραγματοποιήσουν οργανωμένη επίθεση πριν η αστυνομία ρίξει δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Περίπου 20.000 οπαδοί της Μπόκα έχουν εισιτήρια κι αναμένεται να παρακολουθήσουν τον τελικό στο γήπεδο «Μαρακανά» το Σάββατο, καθώς η ομάδα τους επιδιώκει τον έβδομο τίτλο της στο Λιμπερταδόρες. Η Φλουμινένσε, που παίζει στην έδρα της, ελπίζει να σηκώσει το πρώτο της τρόπαιο, μετά την ήττα της από τη Λίγκα ντε Κουίτο του Ισημερινού, στον τελικό του 2008.