Ο επιθετικός της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, ζήτησε την Τετάρτη (18/10) «…να τερματιστούν οι σφαγές», όπως περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, λέγοντας ότι πρέπει να επιτραπεί αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Σαλάχ δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας τα πρώτα του σχόλια για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αφού δέχθηκε σφοδρή κριτική στην πατρίδα του την Αίγυπτο, διότι έμεινε σιωπηλός για το θέμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.478 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.065 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εισέβαλε σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και κρατώντας εκατοντάδες ομήρους.

Την Τρίτη (17/10), αιγυπτιακά φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα πλησίασαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, αλλά δεν ήταν σαφές πότε ή αν θα μπορούσαν να περάσουν στον θύλακα, με την Αίγυπτο να ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας από το Ισραήλ μετά τον βομβαρδισμό της συνοριακής περιοχής τέσσερις φορές.

«Όλες οι ζωές είναι ιερές»

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη (18/10) ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα απ’ την Αίγυπτο, αλλά ότι οι προμήθειες δεν θα επιτραπούν να φτάσουν στη Χαμάς.

«Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάς έτσι εγκαίρως. Υπήρξε πάρα πολλή βία και πάρα πολύ μεγάλη βαρβαρότητα… Όλες οι ζωές είναι ιερές και πρέπει να προστατεύονται», τόνισε ο Σαλάχ και πρόσθεσε στο μήνυμά του:

«Οι σφαγές πρέπει να σταματήσουν, οικογένειες διαλύονται. Αυτό που είναι ξεκάθαρο τώρα είναι το γεγονός πως πρέπει να επιτραπεί αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται σε τρομακτικές συνθήκες».

Πολλοί Αιγύπτιοι οπαδοί επέκριναν τον Σαλάχ την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε μιλήσει για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων. Κάποιοι μάλιστα ξεκίνησαν μια διαδικτυακή καμπάνια για να τον κάνουν unfollow στα social media.

Η κριτική που ασκήθηκε στον 31χρονο εντάθηκε όταν μια έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους την Τρίτη (17/10). Η Χαμάς και το Ισραήλ επέρριψαν τις ευθύνες στην άλλη πλευρά, όσον αφορά το ποιος ήταν υπεύθυνος για το «χτύπημα».

«Οι σκηνές στο νοσοκομείο χθες το βράδυ ήταν τρομακτικές. Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες. Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες να ενωθούν για να αποτρέψουν περαιτέρω σφαγές αθώων ψυχών. Η ανθρωπότητα πρέπει να επικρατήσει» κατέληξε ο Σαλάχ.