Πώς μπήκε «μπλόκο» στις άδειες Κουφοντίνα και πού βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν

Ο μόνος που δεν έχει πάρει ούτε μία ημέρα άδεια είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
12:58
01/03/2019
Πώς μπήκε «μπλόκο» στις άδειες Κουφοντίνα και πού βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν
12
loading

Το σκεπτικό του βουλεύματος με το οποίο μπήκε «μπλόκο» στην 7η τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα έκλεισε ερμητικά την πόρτα της φυλακής πίσω του, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έθεσε τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, οι οποίοι κατά την άποψή του, δεν αφήνουν περιθώρια για να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ηγετικού στελέχους της 17Ν.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Είναι γεγονός πως οι δικαστές ανέτρεψαν τις αποφάσεις των συμβουλίων των φυλακών που είχαν πει «ναι» σε συνολικά έξι άδειες, τέσσερις 48ωρες και δύο των έξι ημερών που είχε ζητήσει ο καταδικασμένος σε ένδεκα φορές ισόβια και κάθειρξη 25 έτη, Δημήτρης Κουφοντίνας. Το 2018, το έγκλειστο στις αγροτικές φυλακές Βόλου μέλος της 17Ν, είχε βρεθεί εκτός φυλακής συνολικά δεκαοκτώ ημέρες. Αρχικά, οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί ήταν αυστηροί καθώς είχε την υποχρέωση να παραμένει στο σπίτι του στο Βαρνάβα Αττικής και να παρουσιάζεται κάθε μέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Ωστόσο, οι όροι που προβλέπονταν για τη χορήγηση των τελευταίων αδειών ήταν πιο ελαστικοί, μιας και αρκούσε να παρουσιάζεται μία μόνο φορά, κατά της διάρκεια της αδείας του, στο αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα, στην τελευταία άδειά του ο Δημήτρης Κουφοντίνας εθεάθη να περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν.

Τα συμβούλια των φυλακών έκριναν πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λαμβάνει άδεια ανά δύο μήνες, όπως προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ουσιαστικά ισχύει από το 1999. Το 2014 επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού έφερε αλλαγή, καθώς θεσμοθετήθηκαν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στις οποίες μεταφέρθηκαν τα μέλη της 17Ν και τους απαγορεύτηκε η χορήγηση αδειών. Ωστόσο, η αλλαγή της κυβέρνησης έφερε την κατάργηση του σχετικού νόμου με τα δεδομένα, σε σχέση με τη χορήγηση αδειών, να επανέρχονται στο 1999.

Τώρα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκρινε πως ο καταδικασμένος σε ένδεκα φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών όχι μόνο είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα αλλά, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις, δεν έχει και το δικαίωμα να λάβει άδεια καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά για «καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως». Για «καινοφανή ερμηνεία» των διατάξεων αντίθετη «με την μέχρι σήμερα νομολογία, πρακτική και θεωρία» που θα «προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους κρατούμενους των φυλακών» έκανε λόγο η πλευρά Κουφοντίνα, με τον ίδιο να εξαπολύει μύδρους κατά των δικαστών.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν

Μέχρι σήμερα, ο μόνος από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν που δεν έχει πάρει ούτε μία ημέρα άδεια είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δεκαεπτά φορές ισόβια. Από τους συνολικά δεκαπέντε που κρίθηκαν ένοχοι για την εμπλοκή τους στη 17Ν εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, εκτός από τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Δημήτρη Κουφοντίνα, οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, καθώς και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Οι περισσότεροι έκαναν χρήση του ευεργετήματος των τακτικών αδειών, μεταξύ αυτών και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Το 2014, όμως, ο «Μανώλης» της 17Ν, κατά τη διάρκεια της έβδομης άδειας που του είχε χορηγηθεί, αποφάσισε να μην επιστρέψει στη φυλακή. Εντοπίστηκε ένα χρόνο αργότερα στην Ανάβυσσο, ενώ οι αρχές του απέδωσαν εμπλοκή σε σειρά ενεργειών.

Η περίπτωση του Σάββα Ξηρού είναι διαφορετική λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Το 2015, ο καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί αλλά αρνήθηκε να βάλει «βραχιολάκι». Τότε είχε υποστηρίξει πως κύρια αιτία ήταν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα ο Σάββας Ξηρός ζήτησε την αποφυλάκισή του, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας. Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά απέρριψε την αίτησή του, κρίνοντας ότι δεν είχε εκτίσει τον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος λαμβάνει άδειες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους, όσο και για να βλέπει την οικογένειά του. Εκπαιδευτικές άδειες λάμβανε και ο Ηρακλής Κωστάρης μέχρι την αποφυλάκιση του. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, έχουν, πλέον, αποφυλακισθεί. Άλλοι επέστρεψαν στην οικογενειακή τους εστία όπως ο βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού, Βασίλης, ο οποίος ασχολείται με την κτηνοτροφία. Στην Καλαμαριά επέστρεψε ο Διονύσης Γεωργιάδης, ο οποίος ασχολείται με την οικογενειακή του επιχείρηση αλλά και τη μουσική. Ο Θωμάς Σερίφης άλλαξε σελίδα στη ζωή του δημιουργώντας οικογένεια. Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και, από υπάλληλος σε μεσιτικό γραφείο, έγινε κηπουρός. Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ελληνοχριστιανός

  Τιμωροῦν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο! Γιατί να βγαίνει ο ΚΟυφοντίνας κι ὂχι ο Ἀλέκος; Μυστήριο..

 2. avatar Δολοφόνοι σιχάματα

  O ψυχοπαθείς δολοφόνος απειλει που δεν τον βγάλανε βόλτα με το λουράκι του, και τα ανθρωπάρια του δολοφόνου ξεσηκώνονται, αυτή είναι η "ανθρώπινη" ακροριστερά.

  1. avatar antonis0501

   ψυχοπαθής βλάκα, όχι ψυχοπαθείς μάθε (αν μπορείς βέβαια) πρώτα τη γλώσσα σου αν και υποψιάζομαι πως είσαι εισαγόμενος.

 3. avatar ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΉΣ

  Καταδικάστηκε για τους εκατοντάδες νεκρούς των βομβιστικών ενεργειών του Και τώρα είναι ελεύθερος όχι όπως ο Ρουπακιας. Αλλά η αλήθεια και αυτό το παραδέχομαι είστε πιο πιστοί στις ιδέες σας από ότι οι άλλοι , είναι λιγότεροι αυτοί ( Αν και υπάρχουν) που θα το πήγαιναν σταθερά ως το απόλυτο τέλος για τις ιδέες τους.

 4. avatar Άσε ρε

  Και ο Μιχαλολιάκος; Που έβαζε βόμβες σε γεμάτους κινηματογράφους; Φρόντιζε να βάζει και ρουλεμάν για μεγαλύτερη ζημιά. Ούτε η 17Ν δεν έκανε τέτοιες μαζικές δολοφονίες. Μέχρι να τον βάλουν στο κελί, βγήκε. Τον βάλανε και στην βουλή, με μαύρο ποινικό μητρώο. Οι ακροδεξιοί, καλό είναι να μην φωνάζουν με λερωμενη φωλιά.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Ο μιχαλολιακος ποτέ δεν πλήρωσε για αυτό σε αντίθεση με άλλους συναγωνιστές του. Για αυτό τον κατηγόρησαν όσοι από αυτούς έμειναν πιστοί στις ιδέες για πράκτορα ότι είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Έχει κυκλοφορήσει και σχετικό έγγραφο μισθοδοσίας. Ο ένας σκότωνε βασανιστές της χούντας πράκτορες της Τουρκίας και των ΗΠΑ και ούτε άδεια δεν του δίνουν. Ο άλλος έκανε τύφλα χτυπήματα και τον πληρώνουμε κιόλας τον αρχιτεμπελαρο

   1. avatar Xountalas

    Μεγας Πατριωτης ο Κουφοντινας, σκοτωνε Τουρκους μπας και φυγουν απο την Κυπρο, σταματησουν την πολεμικη ρητορικη εναντιον της Ελλαδας και γινουν τα καλα ογλανια της Ασιας.Τους Αμερικανους τους σκοτωνε για την προδοσια της Κυπρου και οχι για ιδεολογικους λογους...Ο πατριωτισμος του ξεχειλιζε απο τα μπατζακια του ωρε Ντουσκα....Χωρις πλακα, με εκανες και γελασα " κολλητε"...

 5. avatar ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

  Ο χώρος της ακροαριστερας φημίζεται για την αποχή και τον πόλεμο ενάντια στο χαχα και στην Παραμυθα μια βόλτα μέχρι και 5 τετράγωνα από την πλατεία του Εξάρχεισταν και μαστουρωνεις από την βρωμούσα. Μάλιστα είμαστε τόσο εναντίον των ναρκωτικών που θέλουμε την τελείως αποποινικοποίηση τους με πορείες ψηφίσματα πολύ αγώνα λέμε. Και όταν σκοτώνουμε εμείς είναι ακτιβισμός δικαιοσύνη και τα θύματα είναι γουρούνια που πήραν αυτό που τους άξιζε. Και όταν το κάνουνε άλλοι δολοφόνοι φασίστες γιατί εμείς δεν έχουμε παρωπίδες δεν έχουμε φανατισμούς και κολλήματα από την πολύ την φύση το έχουμε κάψει.

 6. avatar Aimilios

  να εισαι τρομοκρατης, κατα συρροην δολοφονος, καταδικασμενος σε δεκαδες χρονια ισοβια, να μην εχεις μετανοησει για τιποτα, να μην εχεις απολογηθει για τιποτα
  και οι φιλελε να μην σε αφηνουν μερα παρα μερα να εισαι εξω;;;;;;;;
  Ε ντροπη σας ρε φασιστες

 7. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Δε μπορούσε και αυτός να δηλώσει εθνικιστής να τον αφήσουν ελεύθερο. Άμα πουλούσε και χόρτο ή κουνουσε κακία σημαία θα τον έκανε και ήρωα το σύστημα

 8. avatar βρε ουστ!!!…

  .....εξαπολύει μύδρους κατά των δικαστών;;;;;
  βρε ουσσστ! σου δίνουν βήμα να μιλάς!!!!
  τα θύματά σου θα έχουν την ευκαιρία να πουν την γνωμη τους;
  ποός νομίζεις ότι είσαι; μήπως πρέπει να σου στήσουμε και ανδριάντα επειδή έχεις το θράσος να δολοφονείς ανθρώπους;

 9. avatar Giorgos Karkanis

  Οί εγκληματίες σας και αυτόν δεν έχουν δικαιώματα και πρέπει να εφαρμοστεί ή θανατική ποινή σε Φονιάδες σαν και λόγου τού

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει