Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης ψήφισαν οι Αρεοπαγίτες

Αποδοκίμασαν τη θέση της προέδρου του Α.Π. και οι εισαγγελείς


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:28
08/02/2017
Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης ψήφισαν οι Αρεοπαγίτες
4
loading

Τη θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών εξέφρασαν 40 ανώτατοι δικαστικοί, κατά την τοποθέτηση τους για το θέμα στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.  Οι 25 ανώτατοι δικαστικοί που μειοψήφησαν, έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης μεταξύ των αρεοπαγιτών και της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου η οποία έθεσε και το θέμα τασσόμενη υπέρ της παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης δικαστών και εισαγγελέων.

Το αρχικό ερώτημα που είχε αποστείλει για την σύγκληση της Ολομέλειας και έφερε την υπογραφή της κας Θάνου ετίθετο ως εξής: «Και για τους λόγους αυτούς τίθεται κατά τρόπο επιτακτικό το ζήτημα της άμεσης εναρμόνισης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των Δικαστών με τις θεμελιώδεις αρχές της ισοβιότητας και της Δικαστικής ανεξαρτησίας»;

Στη συνέχεια ,όμως, και  μετά  από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, το ερώτημα αναδιατυπώθηκε και διαμορφώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής: «παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975 ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων;». Έχει δηλαδή απαλειφθεί  η φράση «άμεση εναρμόνιση» που παρέπεμπε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος κάτι που - κατά τις δικαστικές ενώσεις και τον υπουργό δικαιοσύνης- δεν μπορεί να γίνει.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι ανώτατοι δικαστικοί τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους, δίνοντας 40 ψήφους υπέρ της θέσεως, ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν, ότι υπάρχει ανάγκη  να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν για το τώρα, όπως είχε ζητήσει η κ. Θάνου.

Νωρίτερα, η Διοικητική Ολομέλεια των Εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου ομόφωνα γνωμοδότησε ότι μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί το θέμα της παράτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar PSI

  "Οι 25 ανώτατοι δικαστικοί που μειοψήφησαν εκριναν μεν ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών, αλλά όχι στην παρούσα φάση", αλλά στην φάση που αυτοί θα γίνουν βεζύρηδες στη θέση της βεζυρογριάς, δίνοντας μέχρι τότε στο εκάστοτε καθεστώς των πολιτικών απατεώνων γη & ύδωρ. Δυστυχία μας!

 2. avatar ΑAΑ

  Πρώτη φορά φασιστερά.

 3. avatar Δημητριος Κρυσταλλης

  Και κλάμα η κυρία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. avatar Christos__

  Πάλι καλά... που δεν ψήφισαν μείωση....Φτού σας.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει