Μνήμες από την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα θα ξυπνήσουν και πάλι στις 30 Απριλίου 2018 στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείο όπου θα δικαστούν, σε δεύτερο βαθμό, οι δύο οι νεαροί οποίοι κατηγορούμενοι για το έγκλημα. Τρεισήμισι χρόνια μετά τον άδικο χαμό του σπουδαίου συγγραφέα οι συνθήκες της δολοφονίας του, μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη, θα μπουν και πάλι στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Στο εδώλιο θα καθίσουν και πάλι ο 29χρονος, σήμερα, Στεφάν Μ. και ο 32χρονος, Γκοσμίν Κ., τους οποίους πρωτόδικα το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ένοχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για ανθρωποκτονία από πρόθεση καταδικάζοντάς τους σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον τέσσερα χρόνια για την κατηγορία της απόπειρας ληστείας.

2220896

Ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός στις 5 Δεκεμβρίου 2014, με το πρόσωπο γεμάτο μώλωπες και με ρήξη σπλήνας και νεφρού, μέσα  στο διαμέρισμά του. Το πτώμα του αντίκρισαν πρώτοι πάνω, στο κρεβάτι του υπνοδωματίου του, ο σύζυγος της ανιψιάς του και ο στενός φίλος του οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι με τη βοήθεια κλειδαρά. Οι δύο άνδρες τον αναζητούσαν καθώς για αρκετή ώρα δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής.

Η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τους δράστες στον κύκλο των γνωριμιών του συγγραφέα με αξιωματικό της αστυνομίας να αποκαλύπτει, στη συνέχεια, πως το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα με τίτλο «Ο Θησαυρός του Χρόνου» αποτέλεσε οδηγό για την εξιχνίαση της δολοφονίας του. Στο προφητικό του βιβλίο, είχε συμπεριλάβει όλα όσα χρειάζονταν οι αστυνομικοί για να εστιάσουν τις έρευνές τους: το σπίτι της Κηφισιάς, που ο ίδιος πούλησε μετά το θάνατο της γυναίκας του και τα χρήματα θεωρήθηκαν δέλεαρ για τους δράστες. Την ειλικρινή, συντροφική σχέση με τη σύζυγο του αλλά και τα «γλυκά ξεπορτίσματά» του στην αθηναϊκή νύχτα.

Ο επί σειρά ετών φίλος και στενός συνεργάτης του πεζογράφου, ο οποίος τον βρήκε νεκρό μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου 2014, καταθέτοντας στο πρωτόδικο δικαστήριο αναφέρθηκε στο τελευταίο τους ραντεβού το οποίο δεν έγινε ποτέ. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον αναζήτησε το μοιραίο βράδυ στο σπίτι του και όταν δεν πήρε απάντηση επέστρεψε με κλειδαρά, συνοδευόμενος από το σύζυγο της ανιψιάς του πεζογράφου.

«Ο Μένης ήταν νεκρός πάνω στο κρεβάτι. Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο και τα χείλη του πρησμένα. Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή τη βαρβαρότητα…» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος παραδέχτηκε πως το θύμα είχε σχέση με τον 29χρονο ενώ πρόσθεσε πως συνευρισκόταν και με άλλους ερωτικά: «Ο Στεφάν, όμως, ήταν ο προστατευόμενός του. Λόγω της αδυναμίας του να βρει δουλειά του έδινε και χρήματα». Μάλιστα, ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος είχε γίνει πολύ απαιτητικός και για το λόγο αυτό ο Μένης Κουμανταρέας  είχε προσπαθήσει, στο παρελθόν, να τερματίσει τη σχέση τους.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο άτυχος συγγραφέας είχε δεχθεί στο παρελθόν άλλες δύο επιθέσεις και για τη μία από αυτές είχε υποψιαστεί τον κατηγορούμενο Στεφάν. Το θύμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του φίλου του, είχε αναγκαστεί να πουλήσει ένα ακίνητο στην Κηφισιά, λόγω της υψηλής φορολογίας και ενός σοβαρού προβλήματος υγείας για το οποίο επρόκειτο να εισαχθεί στο νοσοκομείο, γεγονός που γνώριζε ο 29χρονος.

Οι δύο νεαροί, σύμφωνα με την κατηγορία, μπήκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας στην Κυψέλη και κρύφτηκαν. Στη συνέχεια φέρονται να αιφνιδίασαν τον Μένη Κουμανταρέα και με τη χρήση βίας τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στο διαμέρισμά του προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα. Η άρνησή του να ενδώσει στις πιέσεις φαίνεται ότι πυροδότησε την αντίδραση των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ξέσπασαν τη δολοφονική οργή τους πάνω στον ηλικιωμένο συγγραφέα. Αμέσως μετά έψαξαν σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού και λίγο μετά τις 11 το βράδυ αποχώρησαν από το διαμέρισμα.

Έριξε ο ένας την ευθύνη στον άλλον

Οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν, ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου, ότι διέπραξαν το έγκλημα και έριξαν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

«Δεν θα μπορούσα να φτάσω στο σημείο να κάνω κάτι τέτοιο στον Μένη ή σε οποιονδήποτε άλλο. Είμαι τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Ούτε κλέφτης είμαι ούτε δολοφόνος» είπε ο 29χρονος Στεφάν, ο οποίος γνωριζόταν με το συγγραφέα περίπου 10 χρόνια, ενώ ο 32χρονος Κοσμίν ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε το θύμα. Μάλιστα, ο 29χρονος αναίρεσε τους αρχικούς του ισχυρισμούς ότι είχε ερωτικές επαφές με το συγγραφέα και χαρακτήρισε τη σχέση τους φιλική. Ο νεαρός παραδέχτηκε πως το μοιραίο απόγευμα πήγε στο διαμέρισμα του Μένη Κουμανταρέα υποστήριξε, ωστόσο, ότι σκοπός του ήταν να του ζητήσει χρήματα για την βραδινή τους βόλτα.  «Μπαίνοντας στην πολυκατοικία είδα ένα νεαρό Αλβανό. Επειδή τον είχα ξαναδεί, υπέθεσα ότι θα ανέβαινε στο διαμέρισμα του Κουμανταρέα. Όταν έφυγε ο Αλβανός, γύρω στις 8, κατέβηκε και ο Μένης. Όμως, δεν τον έπιασα να του μιλήσω γιατί έξω από την πολυκατοικία τον περίμενε ο φίλος του. Ο Μένης δεν ήθελε να του ζητάω χρήματα μπροστά σε άλλους…», είπε στην απολογία του ο 29χρονος.

2430149

Σύμφωνα με τον νεαρό παρέμειναν με τον συγκατηγορούμενό του στο ισόγειο της πολυκατοικίας ως τις 11 τη νύχτα, οπότε και επέστρεψε ο συγγραφέας. Όπως ισχυρίστηκε, τον ακολούθησαν μέχρι τον τέταρτο όροφο και όταν τους άνοιξε την πόρτα, του ζήτησαν χρήματα, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους δώσει λέγοντας πως είχε δανείσει σε ένα φίλο του 3.000 ευρώ. «Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα… Λυπάμαι πολύ αλλά δεν τον σκότωσα εγώ», ισχυρίστηκε ο 29χρονος, «δείχνοντας» εμμέσως ως υπεύθυνο του εγκλήματος τον συγκατηγορούμενό του ο οποίος, όπως είπε, παρέμεινε επί 20 λεπτά στο διαμέρισμα του συγγραφέα. «Εγώ έφυγα και τον περίμενα στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου τον είδα να πετάει στον κάδο απορριμμάτων κάτι που έμοιαζε με γάντια», είπε.

Ωστόσο, ο 32χρονος έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, υποστηρίζοντας πως ο συγκατηγορούμενός του λέει ψέματα. Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως όλα έγιναν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, μπροστά από το ασανσέρ, όπου βρέθηκαν τα γυαλιά του θύματος και κηλίδες αίματος.

«Εγώ περίμενα στα σκαλιά του υπογείου. Όταν ο Στεφάν είδε τον Κουμανταρέα άρχισαν να λογομαχούν. Ο Κουμανταρέας τού είπε: «”Μαλ…α δε σου δίνω άλλα λεφτά”, κι ο Στεφάν απάντησε “αφού ξέρεις ότι δεν έχω. Γιατί δε μου δίνεις;”. Μετά άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε», περιέγραψε ο Γκοσμίν Κ.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο έβαλαν, μαζί με τον 29χρονο, το συγγραφέα στο ασανσέρ και ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο. Αφού ξεκλείδωσαν με τα κλειδιά του θύματος, ο 29χρονος, είπε o κατηγορούμενος, άρχισε να ψάχνει το σπίτι ενώ ο ίδιος προσπάθησε να συνεφέρει τον ηλικιωμένο άνδρα αλλά  δεν τα κατάφερε. Τελικά, όπως ισχυρίστηκε, τον έβαλαν στο κρεβάτι και έφυγαν.