Στη σύλληψη τεσσάρων Αφγανών μεταναστών ηλικίας από 18 έως 29 ετών προχώρησε η Αστυνομία, μετά την υπόθεση της ανθρωποκτονίας 28χρονου Αφγανού το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Πάμφυλα της Λέσβου. Όλοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Όπως έγινε γνωστό, οι έξι δράστες μπήκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στο σπίτι του θύματος, του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Επίσης, τραυμάτισαν άλλους δυο συγγενείς του θύματος που βρισκόταν στο σπίτι την ώρα της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αφορμή της σφαγής ήταν οι οικονομικές διαφορές που είχαν οι Αφγανοί δράστες με το θύμα, γνωστό με το όνομα Χαμπίμπι.

Ο Χαμπίμπι ήταν ένας νόμιμος μετανάστης, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στα Πάμφυλα που απέχουν τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από το γνωστό καταυλισμό της Μόριας. Από εκεί μάζευε ομοεθνείς του τους οποίους στέγαζε σε σπίτια που νοίκιαζε στο χωριό.

Στη συνέχεια «νοίκιαζε» αυτούς τους εργάτες σε Έλληνες για δουλειές στα κτήματα τους. Οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον 30 Αφγανοί μετανάστες, νόμιμα και παράνομα ευρισκόμενοι στην Ελλάδα, έμεναν σε σπίτια στα Πάμφυλα ακόμα και σε κτίσμα στον περίβολο της Εκκλησίας του χωριού, κτίσμα που μάλιστα ανήκει στην Εκκλησία.

Μαρτυρίες κατοίκων του χωριού λένε ότι οι μετανάστες «νοικιάζονταν» έναντι 25 ευρώ τη μέρα για τη συλλογή του ελαιοκάρπου. Από αυτά τα χρήματα τα 10 πήγαιναν στο μετανάστη και τα υπόλοιπα 15 κρατούσε ο «Χαμπίμπι» ως προμήθεια για τη διαμεσολάβησή του και για τα έξοδα σίτισης και στέγασης. «Όλη μέρα ήταν στα καφενεία με δυο – τρία κινητά τηλέφωνα και καλούσε κόσμο για δουλειά. Αυτός δε δούλεψε ποτέ. Αυτή ήταν η δουλειά του» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κάτοικος των Παμφύλων που τον γνώριζε.

Ο Χαμπίμπι είχε αποφυλακισθεί πριν λίγους μήνες, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης καταδικασμένος για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων το καλοκαίρι του 2015 από τη βόρεια Λέσβο στη Μυτιλήνη, έναντι αμοιβής.