Τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 35 έως 43 ετών, συνέλαβαν οι αρχές, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών, super market και άλλα καταστήματα τόσο στην Αττική, όσο και στις επαρχιακές πόλεις των Νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, αναζητούνται, τουλάχιστο άλλα δύο μέλη που ανήκουν στην ίδια εγκληματική ομάδα, στην οποία αποδίδονται τόσο η ληστεία σε σούπερ μάρκετ στα Βριλήσσια, στις 26 Νοεμβρίου, όσο και ο φόνος μίας 51χρονης στη Μάνδρα τον περασμένο Μάιο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίες, απόπειρα ληστείας και ληστείες κατά συρροή και κατά συναυτουργία, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ενώ ο ένας εκ των συλληφθέντων κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ειδικότερα, τις βραδινές ώρες της 26-11-2018 συνελήφθησαν οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, ηλικίας 40 και 43 ετών, ύστερα από ληστεία και ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ. Με κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, οι δράστες προσέγγισαν σούπερ μάρκετ στα Βριλήσσια και, φορώντας κράνη, μπήκαν στο κατάστημα, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών πελάτες και υπαλλήλους και αφαίρεσαν από τα πέντε ταμεία το χρηματικό ποσό των 3.409 ευρώ.

Κατά την έξοδο τους από το κατάστημα, 40χρονος, πυροβόλησε προς τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς να τους τραυματίσει. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 40χρονου, πριν αυτός κάνει χρήση της χειροβομβίδας αμυντικού τύπου που έφερε στο τσαντάκι του. Στη συνέχεια, εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 43χρονος συνεργός του.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων :

-το χρηματικό ποσό των 5.849 Ευρώ, μέρος των οποίων, προέρχεται από τη ληστεία από το παραπάνω κατάστημα

– 2 χειροβομβίδες

-2 πιστόλια

·-7 κάλυκες

– πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM

– πλήθος κοσμημάτων

– ηλεκτρονικές συσκευές (laptop και tablet)

– κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και κλεμμένη μοτοσικλέτα και

– μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης,  σε έλεγχο σε όχημα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου, στον Νέο Κόσμο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άνδρας ηλικίας ετών 39 και γυναίκα 35 ετών. Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι χρώματος καφέ με αποξεσμένο τον σειριακό αριθμό, το οποίο είχε φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με δεκατέσσερα 14 φυσίγγια.

Στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-3 χειροβομβίδες

– περίστροφο και γεμιστήρες

-φυσίγγια

– ναρκωτικές ουσίες και

– πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων και συσκευών.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, οι δράστες ενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και ανάλογα με το στόχο που επέλεγαν, δρούσαν είτε κατά μόνας είτε σε δυάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ένας δράστης εισέρχονταν έχοντας ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τού, ενώ ο άλλος ή οι άλλοι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες, καπέλα ή κράνη. Με την απειλή πιστολιών, ακινητοποιούσαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαιρούσαν τα χρήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επεδείκνυαν και χειροβομβίδα.

Κάποια από τα μέλη αναλάμβαναν το ρόλο του φυσικού αυτουργού κατά τη διάπραξη των ληστειών, ενώ άλλα παρέμεναν σε κοντινά σημεία, έχοντας το ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου, ώστε να εξασφαλίσουν τη διαφυγή των συνεργών τους ή την ενημέρωση για τυχόν άφιξη αστυνομικών δυνάμεων. Επίσης μέλη της ομάδας, μετέβαιναν λίγο πριν τις ληστείες για κατόπτευση των χώρων του «στόχου»-καταστήματος.

Για τη διάπραξη των ληστειών, αλλά και για την διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν ανάλογα πάντα με την σύνθεση τους, αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, είτε νοικιασμένα από εταιρείες είτε κλεμμένα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Από την έρευνα εξιχνιάστηκαν δεκαέξι ληστείες (14 τετελεσμένες και 2 απόπειρες) και συγκεκριμένα 3 σε υποκαταστήματα τραπεζών, 9 σε super market, 2 σε επιχειρήσεις, 1 απόπειρα ληστείας σε επιχείρηση και 1 απόπειρα ληστείας σε ιδιώτη. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την διαπίστωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Οι αρχές εξιχνίασαν και την ανθρωποκτονία 51χρονης, στη Μάνδρα Αττικής, τις πρωινές ώρες της 24ης Μαΐου του 2018. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο 43χρονος, που συνελήφθη κατά τη ληστείας στα Βριλήσσια, ενώ αναζητείται αλλοδαπός συνεργός του, δραπέτης καταστήματος κράτησης.

Από την προανάκριση και με βάση την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα του τόπου του εγκλήματος, αλλά και από μαρτυρίες, σχετικά με τον τρόπο που ενήργησαν οι δράστες, προέκυψαν στοιχεία που παραπέμπουν σε «ενέδρα».

Επιπλέον, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εξακρίβωση των κινήσεων των δραστών, πριν αλλά και μετά το έγκλημα, διαπιστώθηκε ότι προκειμένου να γνωρίζουν κάθε στιγμή το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν το θύμα, είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, συσκευή εντοπισμού θέσης (GPS TRACKER). Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο, βρέθηκε η συσκευή επιμελώς κρυμμένη και κατασχέθηκε.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

(φωτογραφία αρχείου)