Τα στοιχεία για τη συνδεσμολογία της βόμβας που εστάλη το πρωί στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη ζήτησε η αντιτρομοκρατική από τις αστυνομικές αρχές της Ιταλίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα 14 πακέτα-βόμβες που είχαν αποσταλεί σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Αν και ο παγιδευμένος φάκελος εξουδετερώθηκε μετά από επιχείρηση των Ιταλών αστυνομικών, θεωρείται βέβαιο πως από τα υπολείμματα θα μπορεί να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη συνδεσμολογία που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Οι ιταλικές αρχές βρίσκονταν σε συναγερμό από την περασμένη Πέμπτη, όταν και εξερράγησαν δύο πακέτα βόμβες στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, υπήρχε ένα ακόμη παγιδευμένο δέμα, το οποίο μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε εντοπιστεί. Βασικός στόχος, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Ιταλών, ήταν η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, γι’ αυτό άλλωστε και υπήρχε αυξημένο επίπεδο ασφαλείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις έως τώρα ενδείξεις, ο μηχανισμός που εστάλη στην ελληνική πρεσβεία ήταν παρόμοιος με εκείνους που είχαν σταλεί στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής. Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει η FAI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία).

Το παγιδευμένο πακέτο έφτασε την Παρασκευή, «όμως ουδείς το άνοιξε λόγω των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Ρεπούμπλικα στον ιστότοπό της. «Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε τις δυνάμεις της τάξης», προσθέτει.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος των καραμπινιέρων, ο μηχανισμός που βρέθηκε στην ελληνική πρεσβεία είχε επίσης ομοιότητες με ένα μηχανισμό που είχε ανακαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα στο μετρό της Ρώμης. Ο μηχανισμός είχε βρεθεί μέσα σ’ ένα κουτί με καλώδια, μπαταρίες και κεραίες, όμως δεν έφερε πυροκροτητή.