Η Daily Telegraph σε νέο δημοσίευμα της αναφέρεται στην επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός στη Μύκονο και σημειώνει ότι πρόκειται για επαγγελματικό χτύπημα, ενώ τονίζει πως οι δράστες του έσπασαν πλευρά και τον γέμισαν μώλωπες, ειδικά στο πρόσωπο.

Πιο αναλυτικά, η telegraph.co.uk αναφέρει πως οι κατασκευαστές ακινήτων στο νησί της Μυκόνου έχουν κατηγορηθεί ότι παρήγγειλαν «επαγγελματικό» χτύπημα στον αρχαιολόγο, επειδή ανακάλυψε ότι είχαν παραβιάσει αυστηρούς νόμους για την προστασία ιστορικών τοποθεσιών.

Έτσι, ο Μανώλης Ψαρρός χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη μετά την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα δραστών καθώς έβγαινε από το σπίτι του στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου, αφήνοντάς τον με σπασμένα πλευρά, κάταγμα στη μύτη και σοβαρούς μώλωπες στο πρόσωπο. «Θυμάμαι ότι πλησίασα το αυτοκίνητό μου και μετά η επόμενη ανάμνηση που έχω είναι να βρίσκομαι στο ασθενοφόρο», είπε στην The Telegraph.

Με βάση το βρετανικό δημοσίευμα, την τελευταία δεκαετία, ο κ. Ψαρρός εργάστηκε για την Αρχαιολογική Υπηρεσία των Κυκλάδων, φροντίζοντας τα νέα σπίτια και οι επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τους νόμους που αποσκοπούν στην προστασία των ερειπίων της αρχαιότητας που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Ψαρρός και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) πιστεύουν ότι η επίθεση σχετίζεται με δύο επιχειρήσεις στο τουριστικό hotspot της Μυκόνου, οι οποίες διαπίστωσε ότι είχαν καταπατήσει αρχαιολογικούς χώρους. Ο αρχαιολόγος οδήγησε τις δύο περιπτώσεις στις αρχές και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό έρευνα.

«Η επίθεση ήταν επαγγελματική», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα, η πρόεδρος του Συλλόγου, στην The Telegraph. «Ο συνάδελφός μας δεν είχε άλλη επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα τέτοιο χτύπημα, πέρα από την επαγγελματική του εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομης ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν από επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μύκονο».

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρχαιολόγος εδώ και τρία χρόνια έχει γίνει αποδέκτης πιέσεων από τοπικά συμφέροντα που έχουν αυξηθεί με την ανάπτυξη του νησιού η οποία πολύ συχνά θέτει σε κίνδυνο πολύτιμους αρχαιολογικούς χώρους.

Κόντρα με το υπουργείο Πολιτισμού

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού λέγοντας ότι βάζει τα «οικονομικά συμφέροντα» πάνω από την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», υποστηρίζοντας ότι είχε «δυσφημήσει» το έργο των αρχαιολόγων. Ακόμη προσθέτει ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες από τότε που η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη έχει συχνά επιτεθεί στους αρχαιολόγους σε δηλώσεις της με βάση την The Telegraph, αποκαλώντας τους «οπαδούς της οπισθοδρόμησης» και «κολλημένους στα στερεότυπα και την ιδεολογία της εσωστρεφούς κουλτούρας». «Όποτε υπάρχει σύγκρουση, το υπουργείο παρεμβαίνει υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε η κ. Κουτσούμπα.

«Γνωρίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου βρίσκεται σε άμεση επαφή με επιχειρηματίες στη Μύκονο, Μάλιστα πριν έναν μήνα ψηφίστηκαν νόμοι υπερ τους», υποστήριξε. Το υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της κυρίας Κουτσούμπα όταν προσεγγίστηκε από την The Telegraph.

Μετά την επίθεση, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση και η κα Μενδώνη επισκέφτηκε τον κ. Ψαρρό στο νοσοκομείο. Όμως ο κ. Ψαρρός επιμένει ότι το υπουργείο εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των αρχαιολόγων και περιγράφει τη συνάντησή του με την κα Μενδώνη ως «εντελώς επιπόλαια».

«Της ζήτησα να εγγυηθεί ότι θα μπορέσω να επιστρέψω στη Μύκονο και να κάνω τη δουλειά μου», είπε. Για να γίνει αυτό, είπε ο κ. Ψαρρός, πρέπει να βρεθούν και να καταδικαστούν οι δράστες του. «Αν δεν συμβεί αυτό, δεν ξέρω τι θα κάνω. Είμαι πατέρας ενός μικρού παιδιού. Αλλά δεν θέλω να με αναγκάσουν να φύγω από το νησί όπου εργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια».