Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την μαραθώνια απολογία του ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν νέοι. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο σταθμάρχης κατέθετε επί σχεδόν 7,5 ώρες και ρωτήθηκε για όλα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των δύο τρένων, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ενέργειες που έκανε στο σταθμαρχείο της Λάρισας.

«Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέος. Ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους και των ευθυνών» τόνισε ο δικηγόρος του σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης. «Ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι», συμπλήρωσε.

«Ο άνθρωπος ούτε έπινε, ούτε γλένταγε. Πότε δεν εγκατέλειψε τη θέση του» τόνισε και υπογράμμισε ότι ο 59χρονος είναι σε τραγική κατάσταση.

Νέα δεδομένα και πρόσωπα στο κάδρο των ερευνών

Ανακριτικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρουν πως θα κληθούν και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο της διερεύνησης ευθυνών. Όπως έγινε γνωστό ο προϊστάμενός του, ο οποίος τέθηκε σε αργία, πήρε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το δυστύχημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει λάβει κλήση να καταθέσει και είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει και ο ρόλος που ενδέχεται να διαδραμάτισε στην τραγωδία ο δεύτερος σταθμάρχης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο δεύτερος σταθμάρχης φαίνεται πως έφυγε μισή ώρα νωρίτερα.

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης έφτασε στις 9:30 το βράδυ στο σταθμαρχείο Λάρισας και ξεκίνησε την βάρδια του στις 10 το βράδυ. Πριν από τις 11 το βράδυ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφυγε από το πόστο του ο απογευματινός σταθμάρχης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθεί και εκείνος να δώσει κατάθεση.

«Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο»

«Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι», φέρεται να είπε ο σταθμάρχης της Λάρισας σύμφωνα με το STAR μετά τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε επικοινωνία με τον σταθμάρχη των Παλαιοφαρσάλων και φέρεται να ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Σταθμάρχης Λάρισας: Έχω σύγκρουση

Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων: Τι έκανες;

Σταθμάρχης Λάρισας: Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο δεν θυμάμαι

Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, κοίταξε αμέσως τον πίνακα και είδε πως το κλειδί ήταν γυρισμένο και έτσι αντιλήφθηκε πως κάτι συνέβη.

Στο μικροσκόπιο τα μαύρα κουτιά των δύο τρένων

Σημαντικά στοιχεία θα δώσουν στους πραγματογνώμονες και στους ειδικούς, που εξετάζουν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, τα μαύρα κουτιά των δύο τρένων.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Alpha τα δύο μαύρα κουτιά του Intercity και της εμπορικής αμαξοστοιχίας θα αναλυθούν από τους πραγματογνώμονες και αυτά που έχουν καταγράψει είναι:

  • Το δρομολόγιο
  • Τις συνομιλίες των μηχανοδηγών με τους σταθμάρχες ή άλλον μηχανοδηγό
  • Την πέδηση, δηλαδή το πόσες φορές το τρένων έχει φρενάρει.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ του καναλιού σημείωσε πως στην καταγραφή που πραγματοποιούν τα μαύρα κουτιά, υπάρχει ακόμη και το πόσες φορές έχει κορνάρει κάποιο τρένο.