Είναι οργισμένη γενιά οι νέοι. Οργισμένη γιατί, όπως λένε πολλοί νεολαίοι, αναγκάζεται να έρχεται αντιμέτωπη με κακουχίες και προβλήματα προσαρμογής για τα οποία δεν έφταιξε αυτή. Σκέψεις για το αύριο, ιδέες, ανησυχίες, αγωνίες, προβληματισμοί περνούν σαν… σφαίρες από το μυαλό τους. Και τους χτυπούν στο χειρότερο σημείο: Το μέλλον τους… Το αβέβαιο μέλλον που κανείς τους δεν ξέρει πώς θα είναι.

Είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα όνειρά τους. Σε κάθε πορεία βγαίνουν για να διαδηλώσουν. Ειρηνικά οι περισσότεροι. Όμως, ξέρουν ότι ανάμεσά τους θα μπουν κάποιοι προβοκάτορες. Κάποιοι που θα βγουν να τα… σπάσουν για να αμαυρώσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις τους.

Στα χέρια τους κρατούν το μαλόξ και χειρουργικές μάσκες. Τα μάτια τους όταν πέσουν τα πρώτα δακρυγόνα (σύνηθες πλέον φαινόμενο στις πορείες) γίνονται κάτασπρα από την ειδική κρέμα που τους προστατεύει. Όσοι δεν είναι εφοδιασμένοι με αυτήν, βήχουν, δακρύζουν. Κλαίνε από τα χημικά. Ζητούν από τους γύρω τους λίγη για να προστατευτούν.

Αυτή είναι η νέα γενιά. Μία γενιά που αντιτίθεται στα κατεστημένα της εποχής αλλά ανταπόκριση δεν βρίσκει, όπως λέει. Ωστόσο, δεν το βάζει ποτέ κάτω. Και αγωνίζεται ακόμη κι όταν γνωρίζει ότι στις πορείες θα γίνουν επεισόδια. Θα υπάρξουν τραυματισμοί. Λιποθυμίες. Δακρυγόνα στην ατμόσφαιρα. Φωτιές σε κάδους που φλέγονται από τις μολότοφ που έχουν πέσει. Πέτρες και ξύλα παντού.

Μία γενιά που έμαθε με τον χειρότερο τρόπο τι θα πει μαλόξ.