Την αλληλεγγύη του στους έξι νεαρούς που συνελήφθησαν το Σάββατο και αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εξέφρασε από το εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, για ληστεία, ο Γιάννης Δημητράκης.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο αντιεξουσιαστής αναφέρθηκε μάλιστα στη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που εκτελέστηκε ένα παιδί 15 ετών από αστυνομικό. Η κοινωνία έχει σημαδευτεί από αυτό το γεγονός, το οποίο προκάλεσε κοινωνική έκρηξη. Αφορμή ήταν το φάντασμα της κρατικής καταστολής. Στη δίκη αυτή το ίδιο φάντασμα επικρέμεται εδώ και πέντε χρόνια. Δεν είναι καθόλου τυχαία η βαρύτατη καταδίκη μου και καθόλου τυχαίο ότι μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα οι μισοί είναι σύντροφοί μου και οι άλλοι μισοί αστυνομικοί (σ.σ. στο σημείο αυτό η μητέρα του ξέσπασε σε κλάματα με λυγμούς). Το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις συλλήψεις των συντρόφων μου, στους οποίους η αλληλεγγύη μου είναι αυτονόητη, στήθηκε ένα επικοινωνιακό γλέντι που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα. Δύο μέρες τα ΜΜΕ αναφέρουν και αναμασάνε την ιστορία ”των ληστών με τα μαύρα” που δεν υπάρχει».

Η δίκη του Γιάννη Δημητράκη ξεκίνησε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με καταθέσεις αστυνομικών και αυτοπτών μαρτύρων της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος, στις 16 Ιανουαρίου 2006. Στην κατάθεσή του, ο αστυνομικός-φρουρός της επίμαχης τράπεζας, Γιάννης Βουτυράκης, περιέγραψε πώς τραυματίστηκε από πυρά των ληστών τους οποίους είχε καταδιώξει. Όπως είπε ο μάρτυρας, έχει ακόμη στην πλάτη και στο πόδι σφαίρες που δέχτηκε κατά την καταδίωξη, χωρίς όπως τόνισε να φταίει σε τίποτα.

Ο γιατρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, Μιχάλης Ζαρόκωστας, στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε στην κατάσταση τόσο του αστυνομικού Βουτυράκη όσο και του Δημητράκη όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Για τον κατηγορούμενο ο γιατρός είπε ότι πυροβολήθηκε από μπροστά, ότι ήταν πολύ σοβαρή η κατάστασή του και ότι κινδύνευσε η ζωή του.

Ο κατηγορούμενος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του παρά μόνο τηλεφωνικά, καθώς μετήχθη από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού την Πέμπτη.

Το γεγονός μάλιστα ότι με τη διακοπή της δίκης το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση για την παραμονή του Δημητράκη στις φυλακές Κορυδαλλού, προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του, αφού θα επιστρέψει στο Δομοκό. «Οι συνθήκες αυτές δεν εξασφαλίζουν δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Δημητράκης. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.