Χειροπέδες πέρασαν οι Αρχές σε 19 «πορτοφολάδες» που είχαν κατακλέψει επιβάτες των ΜΜΜ. Οι συλληφθέντες είχαν κωδικές ονομασίες και δρούσαν ανά ομάδες, με τα ανυποψίαστα θύματά τους να είναι δεκάδες.

Επί 5 ολόκληρους μήνες έσπερναν τον τρόμο σε επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς. 19 άτομα που έστηναν καρτέρι έξω από στάσεις λεωφορείων μετρό και ηλεκτρικού, άρπαζαν πορτοφόλια από ανυποψίαστους επιβάτες.

«Αυτοί είναι συμμορία αλλά τους πιάσανε, τους έχουν δώσει στη δημοσιότητα, έχουν κατακλέψει τον κόσμο», λένε επιβάτες ΜΜΜ.

Στις φωτογραφίες ντοκουμέντα φαίνεται πώς δρούσε η συμμορία, το υποψήφιο θύμα περικυκλώνονταν, ένα μέλος τον έσπρωχνε και ο συνεργός του τον πλησίαζε για να του αρπάξει το πορτοφόλι ή το κινητό του τηλέφωνο.

Τα κλοπιμαία τα πετούσαν στη συνέχεια σε κάδους ή υπονόμους, ενώ τα κινητά τηλέφωνα τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους.

Η συμμορία δρούσε σε καθημερινή βάση και έκλεβε στοχευμένα τσάντες και κινητά.

Η κ. Γεωργία είναι ένα από τα θύματα κλοπής στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθώς περίμενε το λεωφορείο της, οι δράστες τής άρπαξαν την τσάντα και την έριξαν κάτω.

«Ήρθε πίσω μου και μου πήρε την τσάντα και έπεσα κάτω».

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι της συμμορίας

Δύο μέρες πριν από την εξάρθρωση της συμμορίας, ένας από τους συλληφθέντες είχε μαχαιρώσει για ασήμαντη αφορμή έναν διανομέα από τη Γεωργία.

Μάλιστα, μέλη της συμμορίας κανόνιζαν μέσα από συνομιλίες να δηλώσουν κλοπή του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη.

– Μέλος συμμορίας: Μίλησα με τους δικούς μου. Έτσι και έτσι. Κάνε μια καταγγελία ότι στο έκλεψαν στο σέρβις. Το είχε αφήσει έξω αυτός και το έχουν κλέψει. Με ακούς εσύ; Εμπρός;

– Άγνωστος: Έλα, Ναι, ναι

– Μέλος συμμορίας: Θα κάνουμε έτσι. Θα περιμένουμε δύο μέρες, θα πάμε σήμερα το βράδυ να κάνουμε μια καταγγελία ότι μας έχουν κλέψει το αυτοκίνητο στο σέρβις

– Άγνωστος: Οκ

Σε άλλους αποκαλυπτικούς διαλόγους τους, οργανώνουν επίθεση σε ένα μέλος που φέρεται να τους είχε κλέψει στη μοιρασιά.

Οι κωδικοί των πορτοφολάδων

Τα μέλη της συμμορίας των πορτοφολάδων χρησιμοποιούσαν κωδικούς στις συνομιλίες τους για να μην εντοπιστούν από την αστυνομία.

Πορτοκάλι ή Λεμόνι: Πορτοφόλι

Βιβλίο: Διαβατήριο

Σίδερο ή Κομμάτι: Πυροβόλο Όπλο

Μαύροι ή Θείος: Αστυνομικοί

Σιδερώνω: Χρησιμοποιώ πυροβόλο όπλο

Οι φερόμενοι δράστες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Αθηνών ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.