Απαλλάχθηκαν από το δικαστήριο τρεις κατηγορούμενοι για τη μακάβρια υπόθεση που συνέβη πριν τρία χρόνια σε νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη, όταν ανοίχθηκε ο τάφος μιας νεκρής γυναίκας και δεν βρέθηκαν μέσα τα οστά της. Το περιστατικό συνέβη πριν από τρία χρόνια στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου του δήμου Θεσσαλονίκης, όταν ενόψει της διαδικασίας ανακομιδής των οστών της θανούσας μητέρας τους (από το έτος 2014), τα παιδιά της διαπίστωσαν όχι μόνο ότι το φέρετρο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από αγνώστους και τμήματά του βρέθηκαν σε παρακείμενους κάδους, αλλά κι ότι τα οστά είχαν εξαφανισθεί. Και παρά τις προσπάθειες εντοπισμού δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ύστερα από μήνυση των οικείων της αποβιώσασας, ενώ στο εδώλιο βρέθηκαν η (τότε) προϊσταμένη και δύο υπάλληλοι των Κοιμητηρίων κατηγορούμενοι για την πράξη της περιύβρισης νεκρού δια παραλείψεως από υπόχρεο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το δικαστήριο χωρίς να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης αποφάσισε την απαλλαγή τους, επειδή με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο της περιύβρισης νεκρού.

Τι υποστήριξε η εισαγγελέας

«Όταν ασκήθηκε η δίωξη το άρθρο ήταν σε ισχύ, αλλά όταν το κατηγορητήριο υπεγράφη δεν ήταν», τόνισε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας της έδρας που ζήτησε την απαλλαγή τους. Σχετικό ισχυρισμό είχαν υποβάλει προηγουμένως οι συνήγοροι των κατηγορουμένων τονίζοντας ότι οι περιγραφόμενες πράξεις του κατηγορητηρίου δεν μπορούν να υπαχθούν σε άλλα άρθρα, όπως αυτά που αναφέρονται στην προσβολή της μνήμης του νεκρού με εξύβριση ή σε προσβολή τόπων ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας. Στην τοποθέτησή του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής εξέφρασε τη διαφωνία του προς την εισαγγελική πρόταση αναφέροντας ότι «χάθηκαν τα κόκαλα μίας μητέρας, είναι σαν να πέθανε ξανά η γυναίκα».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λίγες μέρες πριν γίνει η προγραμματισμένη ανακομιδή είχαν προηγηθεί πρόδρομες εργασίες (διάνοιξη τάφου, καθαρισμός ταφικού μνημείου και σκάψιμο σε μεγάλο βάθος με αφαίρεση του χώματος που σκέπαζε το φέρετρο) με συνέπεια το φέρετρο να παραμείνει ορατό και εκτεθειμένο, ενώ δεν ελήφθησαν μέτρα για την ορθή διαφύλαξη και διαχείριση του τάφου και των οστών.