Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού καρύδια
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
- 1/2 κ. γλ. αλεσμένο γαρύφαλλο
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, μοιρασμένη
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, συν λίγο για να λαδώσετε το τηγάνι
- 6 αυγά, χωρισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 φλ. τσαγιού γιαούρτι
- 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
- 1 κ. σ. ψιλοτριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού
- Για το σιρόπι πορτοκαλιού:
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 3/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 3 πορτοκάλια
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε και αλευρώστε ένα μικρό ταψί.
- Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα ταψί και καβουρδίστε τα στο φούρνο, κουνώντας τα μία ή δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν εντελώς. Ψιλοκόψτε τα ή αλέστε τα σε μύλο ξηρών καρπών.
- Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
- Χτυπήστε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέστε τους κρόκους αυγών και το γιαούρτι και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε μέσα το μείγμα αλευριού και τα αλεσμένα καρύδια.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ συνδυάστε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Ρίξτε το μείγμα σε εκείνο με το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το μείγμα με ένα κουτάλι στο προετοιμασμένο ταψί και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα.
- Ψήστε μέχρι η κορυφή της καρυδόπιτας να πάρει χρώμα και ένα ξύλινο σουβλάκι που θα εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό, 45 έως 50 λεπτά.
- Αφήστε να κρυώσει εντελώς.
- Για να φτιάξετε το σιρόπι βάλτε τη ζάχαρη και τους χυμούς σε μια μικρή κατσαρόλα να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίστε να σιγοβράζετε μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρώς και να μειωθεί σε περίπου 1 φλιτζάνι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
- Κόψτε τη φλούδα και το κουκούτσι από τα πορτοκάλια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε το πορτοκάλι σε ένα μπολ και περιχύστε με το κρύο σιρόπι.
- Σερβίρετε το κέικ με μερικά από τα πορτοκάλια και μια γενναιόδωρη δόση σιροπιού.