Για ιδεολογική αντιπαράθεση γύρω από ένα σχολείο κάνουν λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης και ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Δεμουρτζίδης, την ώρα που τα social media βοούν από τις φωτογραφίες που «βγαίνουν» μέσα από το σχολείο, φωτογραφίες με άτομα που σηκώνουν τα χέρια ψηλά στο γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό. Όλα αυτά, μόλις μία μέρα μετά την επίθεση που δέχθηκε πορεία νεολαίας της αριστερής φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Η κατάσταση εκτροχιάστηκε ξανά σήμερα, όταν σύμφωνα με το grtimes, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποίησαν και πάλι το σχολείο ως ορμητήριο, βγήκαν από το προαύλιο και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τα άτομα που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το σχολείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο επενέβησαν άμεσα, κάνοντας χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ δύο μαθητές τραυματίστηκαν ενώ έγινε και παρέμβαση εισαγγελέα.

Σημειώνεται εδώ, ότι το «Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής», έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές που ενεπλάκησαν στα επεισόδια, με ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό, αναλαμβάνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για όσα συμβαίνουν με επίκεντρο το σχολείο.

Ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση τους αναφέρουν τα εξής: «Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς».

Όπως λέει στο Newsbeast ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης: «Παρότι το θέμα ξεφεύγει από την παιδαγωγική του διάσταση και μοιάζει να είναι απ’ ο, τι φαίνεται, μια ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά επειδή την ίδια στιγμή εξελίσσεται γύρω από ένα σχολείο με παιδιά εντός του, αυτή τη στιγμή κάνουμε ο, τι περνάει από το χέρι μας σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και τις αστυνομικές αρχές για να διευθετηθεί το θέμα άμεσα και δια παντός. Τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Από αύριο το θέμα θα είναι λήξαν».

Επεισόδια στη Σταυρούπολη

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δήμαρχος της περιοχής Παύλου Μελά (όπου ανήκει η Σταυρούπολη) είπε στο Newsbeast πως η σπίθα για τα επεισόδια άναψε στις 22 Σεπτεμβρίου με αφορμή μια πορεία φοιτητών του ΑΠΘ έξω από το σχολείο. «Κόσμος από το σχολείο βγήκε έξω και επιτέθηκε. Χθες (σ.σ 28/9) οι φοιτητές επέστρεψαν. Λένε ότι οι έξω είναι αριστερές οργανώσεις και μέσα ακροδεξιοί. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι οι καταστάσεις αυτές με επίκεντρο ένα σχολείο είναι πρωτοφανείς, δεν έχουμε ξαναδεί σε σχολεία της πόλης ρόπαλα και τόση βία. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, διμοιρίες της αστυνομίας είναι στο σημείο μαζί με αντιδημάρχους, όλοι προσπαθούν να λήξουν την κατάσταση. Είναι και βουλευτές του κόμματος, τα μέλη της νεολαίας του οποίου δέχθηκαν επίθεση».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ευθύνες στην κυβέρνηση και τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Ο κ. Ηλιόπουλος, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονται στο σχολείο της Σταυρούπολης για δεύτερη συνεχή ημέρα, αναφέρει ότι «νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης».