Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται να εξετάσει το αίτημα του υπουργείου Παιδείας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο με βασικό επιχείρημα ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων».


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ, μέσω των εκπροσώπων της, διαβεβαίωσε για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στην διαδικασία των εξετάσεων, προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές ανεξαρτήτως της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί.

Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς


Παράλληλα, σημειώθηκε πως τροποποιούν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας, που μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τη μία μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης, στο Μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 8 από 9 σωματεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 9 π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν προκηρύξει απεργία αλλά συμμετέχουν μόνο στο συλλαλητήριο.

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με τεράστια συμβολική σημασία. Αποτελεί ριζική αναδιάρθρωση στα εργασιακά και το υπουργείο θέλει να κρίνει την απεργία παράνομη στο σύνολό της» επεσήμανε στο δικαστήριο η πλευρά της ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» καθώς και ότι η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων».


Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 2 το μεσημέρι.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.