Είναι οι αποκαλούμενοι αφανείς ήρωες, που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για να αποτρέψουν βομβιστικές επιθέσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες. Τα πρόσωπά τους δεν τα βλέπουμε ποτέ.

Κρυμμένοι κάτω από τις ειδικές στολές τους, που ζυγίζουν 40 κιλά η καθεμία, και δεν τους προσφέρουν απόλυτη προστασία, οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, έτοιμοι να μεταβούν όπου τους καλέσει το καθήκον.

Στην Αττική και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπηρετούν περίπου 45 πυροτεχνουργοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο γυναίκες. Άλλη μία γυναίκα πυροτεχνουργός υπηρετεί σε νησί του Βορείου Αιγαίου. Προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους, αλλά και σε εξουδετερώσεις εκρηκτικών μηχανισμών, όπως συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία δύο 24ωρα.

Ανάλογα με την περίσταση, επιλέγουν ως τρόπο εξουδετέρωσης από τη χρήση απλού νερού έως τα εκρηκτικά. Κύριο εργαλείο τους είναι ο διασπαστήρας. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πυροβόλο, το οποίο είναι τοποθετημένο σε βαρύ τρίποδο και χρησιμοποιεί πυρομαχικά που έχουν κατασκευαστεί ειδικά γι’ αυτή την περίσταση. Ουσιαστικά, ο διασπαστήρας πυροβολεί τον εκρηκτικό μηχανισμό με σκοπό να τον διαλύσει προτού αυτός εκραγεί.

Στη διάθεση των πυροτεχνουργών υπάρχουν τέσσερα ρομπότ εξουδετέρωσης μηχανισμών, τα οποία σπανίως χρησιμοποιούνται, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που βοηθούν στον έλεγχο των χώρων.

Τον Μάιο του 2006, ένας πυροτεχνουργός τραυματίστηκε όταν εξερράγη βόμβα με στόχο τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη.