Από τις εμπρηστικές επιθέσεις σε υποκαταστήματα τραπεζών, οχήματα της ΔΕΗ και αντιπροσωπείες, στις χύτρες και από εκεί στα πακέτα-βόμβες. Τα πιτσιρίκια της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μέσα στους 33 μήνες δράσης τους εξελίχθηκαν από εμπρηστές σε βομβιστές και μάλιστα επιλεγμένων στόχων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η συνδεσμολογία, τα υλικά που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των βομβών, αλλά και τα τελευταία τους χτυπήματα, ενισχύουν την θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων», αφού οι στόχοι και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης «ωρίμασαν» με το πέρας του χρόνου. Μάλιστα αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής πιστεύουν πως εκτός από τις εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις τα μέλη των «Πυρήνων» έχουν επαφές και με «συντρόφους» τους από το εξωτερικό, από τους οποίους λαμβάνουν τεχνογνωσία και εκπαίδευση.

Τα μέλη της οργάνωσης, είτε αυτοί που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί ή όσοι καταζητούνται, δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 25 έτη. Είναι παιδιά των «βορείων προαστίων» όπως αποκαλούνται, από οικογένειες υπεράνω υποψίας…
Οι «Πυρήνες» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου 2008, με εμπρηστικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος της οργάνωσης υποκαταστήματα τραπεζών, οχήματα της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων κ.α.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2008, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» χτύπησε για πρώτη φορά με γκαζάκια πολιτικό στόχο και συγκεκριμένα το δικηγορικό γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάσιου Παπαληγούρα στο κέντρο της Αθήνας. Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και την επόμενη ημέρα προχώρησε σε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Πειραιά.

Στις 11 Απριλίου του 2008, ακολούθησαν εμπρησμοί σε τέσσερις αντιπροσωπείες αυτοκίνητων, ένα συνεργείο με ιταλικά αυτοκίνητα και ένα Ι.Χ. της Ελληνοϊταλικής Σχολής, ενώ στις 30 Μαΐου τα μέλη της οργάνωσης προχώρησαν σε 11 εμπρηστικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την 1η Ιουλίου η ίδια ομάδα ανέλαβε από κοινού με τους «Κομάντο Νυχτερινές Περιπολίες» τον εμπρησμό της μοτοσικλέτας της αστυνομικίνας που υπηρετούσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι επιθέσεις με γκαζάκια στο στρατοδικείο του Ρουφ και το πολιτικό γραφείο του υπουργού Αμυνας Β. Μεϊμαράκη.

Ένα μήνα σχεδόν μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την Πρωτοχρονιά του 2009, η οργάνωση εμφανίζεται ξανά και αναλαμβάνει την ευθύνη για 14 εμπρηστικές επιθέσεις αφιερώνοντάς τες στον αδικοχαμένο μαθητή.

Στα μέσα Φεβρουαρίου οι «Πυρήνες» εμφανίζονται εκ νέου, επιλέγοντας 12 στόχους ιδιαίτερου συμβολισμού, ανάμεσα στους οποίους το σπίτι του τότε εισαγγελέα Εφετών και νυν διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Η επιχειρησιακή αναβάθμιση της δράσης της οργάνωσης έρχεται στις 9 Απριλίου. Οι «Πυρήνες» χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ένα περίεργο μίγμα εμπρηστικών-εκρηκτικών μηχανισμών στις Μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά και σε δυο ναούς στη Θεσσαλονίκη.

Στις 19 Μαΐου, τοποθετεί μηχανισμούς σε δύο νεοαναγειρόμενες οικοδομές, όπου επρόκειτο να στεγαστούν αστυνομικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο ακολουθεί «χτύπημα» στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη, στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο αναλαμβάνουν από κοινού με τη «Φράξια Μηδενιστών».

Τον ίδιο μήνα, η οργάνωση τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό στο προξενείο της Χιλής, στη Θεσσαλονίκη, σε μια επιλογή στόχου που φαίνεται να σχετίζεται με το σχέδιο αποστολής δεμάτων-βομβών στις πρεσβείες Βελγίου, Ολλανδίας, Μεξικού και στον γάλλο πρόεδρο. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, τοποθετούν βόμβα έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι «Πυρήνες» αναστατώνουν και πάλι την Αθήνα. Στις 23 Σεπτεμβρίου τοποθετούν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι. Ακολουθούν οι επιθέσεις στο σπίτι της Μαριέττας Γιαννάκου στα Πατήσια και στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη στον Καρέα.

Ένα εντυπωσιακό χτύπημα των «Πυρήνων» ήταν αυτό στις 27 Δεκεμβρίου, στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν και τον Γενάρη του 2010 όταν επέλεξαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε κάδο απορριμμάτων έξω από τη Βουλή.

Στις 19 Μαρτίου 2010, η οργάνωση «χτύπησε» τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» στην Ομόνοια και το σπίτι του αντιπροέδρου Ελληνοπακιστανικού Συνδέσμου, στα Πατήσια.

Ακολούθησε η επίθεση στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη, στις 20 Μαρτίου 2010.
Στην ανάληψη των τελευταίων χτυπημάτων τους, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και τις φυλακές Κορυδαλλού, αφιερώνουν τις επιθέσεις στους φυλακισμένους συντρόφους τους και τον Λάμπρο Φούντα και καταλήγουν: «Ο κάθε σύντροφος πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Όπου υπάρχει πόλεμος υπάρχουν και αιχμάλωτοι. Κι όποιος ξεχνάει τους αιχμαλώτους, θα ξεχάσει αναπόφευκτα και τον ίδιο τον πόλεμο».

Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής συνέδεσαν τους «Πυρήνες» με την έκρηξη της βόμβας που σκότωσε τον 15χρονο Αφγανό στα Πατήσια, ενέργεια για την οποία οι ίδιοι αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με προκήρυξή τους που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η επανεμφάνιση των «Πυρήνων» με τα πακέτα-βόμβες και το καλοσχεδιασμένο πλάνο αποστολής τους σε πρεσβείες και πολιτικούς στόχους στο εξωτερικό, προκάλεσε την έκπληξη των διωκτικών αρχών, που φαίνεται πως είχαν υποτιμήσει τα «μωρά» της τρομοκρατίας.