Διευκρινίσεις για την μεταγωγή του κρατούμενου Κώστα Σακκά από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Νιγρίτας, δίνει η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με ανακοίνωσή της, που φέρει τίτλο «Η αλήθεια για την μεταγωγή του Κώστα Σακκά», μετά την επιστολή του με την οποία ανακοινώνει την απόφαση του να ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η μεταγωγή δεν είναι ανεξήγητη και εκδικητική, χαρακτηρίζει αστήρικτες τις κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγο της πανδημίας, αναφέρει ότι ο κρατούμενος δεν εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά στο Δημοκρίτειο με έδρα την Ορεστιάδα και ότι μπορεί όπως όλοι οι φοιτητές, να ξεκινήσει τις νέες σπουδές του με εξ αποστάσεως μαθήματα από το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας.
Υπογραμμίζει επίσης, ότι ουδέποτε εμποδίστηκε το εκπαιδευτικό έργο του κρατούμενου και ότι η απόφαση του να προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας δεν σχετίζεται με την εκπαίδευσή του.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Ο κρατούμενος στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας, Κώστας Σακκάς, με απόφαση της κεντρικής επιτροπής Μεταγωγών, μετήχθη εκτάκτως τον Μάιο του 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ που φοιτούσε.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η Κ.Ε.Μ. αποφάσισε την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας, όπου και ανήκει, καθώς εξέλιπε ο λόγος παραμονής του στον Κορυδαλλό, αφού είχε τελειώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ.
Ο Κώστας Σακκάς, έλαβε διδακτική στήριξη από εθελοντές καθηγητές, με ενέργειες της υπηρεσίας, και κατάφερε να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και να εισαχθεί στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα.
Δεν εισήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Αθήνα, όπως σκοπίμως αναφέρεται.
Όπως όλοι οι φοιτητές, έτσι και ο κ. Σακκάς, μπορεί να ξεκινήσει τις νέες σπουδές του με εξ αποστάσεως μαθήματα από το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας.
Επομένως, ουδέποτε εμποδίστηκε το εκπαιδευτικό έργο του κρατούμενου, αντιθέτως του δόθηκε κάθε βοήθεια για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ και για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι, η μεταγωγή του κρατουμένου ούτε ανεξήγητη, ούτε εκδικητική είναι.
Είναι τέλος, αστήρικτες οι κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγο της πανδημίας. Σε όλες τις φυλακές λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζόμενων και κρατουμένων.
Από τα παραπάνω στοιχεία και γεγονότα, γίνεται φανερό ότι η απόφαση του Κ. Σακκά να προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας δεν σχετίζεται με την εκπαίδευσή του».