Τον ισχυρισμό του ότι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν γνώριζε για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που διεξάγεται για 32η μέρα -σε δεύτερο βαθμό- ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κινούμενος στην ίδια γραμμή σε σχέση με την πρωτόδικη κατάθεσή του ως προς τις ενδεχόμενες ευθύνες του τέως δημάρχου, ο Χ. Καπόν επανέλαβε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος ενημερωνόταν για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά, όπως είπε «δεν νομίζω ότι γνώριζε για την ιστορία της υπεξαίρεσης». «Ο δήμαρχος -επεσήμανε- είναι ένα επίπεδο πιο πάνω στην πληροφόρηση. Παίρνει καθημερινό ραπόρτο, αλλά δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητές του να γνωρίζει λεπτομέρειες για το εάν κάτι πληρώθηκε ή όχι».

Για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «είχε δεσπόζουσα θέση στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου», ενώ τόνισε ότι δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση πληροφόρηση ότι είτε ο Λεμούσιας είτε ο Παπαγεωργόπουλος πήρε χρήματα από τον «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χ. Καπόν απέδωσε σαφείς ευθύνες στους δύο κατηγορούμενους διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, για τους οποίους υπογράμμισε ότι δεν έκαναν ελέγχους και επιπλέον έδιναν σωρηδόν μετρητά. «Νομίζω ότι είχαν γνώση. Έχουν εμπλοκή στην υπεξαίρεση» ανέφερε χαρακτηριστικά για τους διευθυντές.

Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι και πριν την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον Β. Παπαγεωργόπουλου υπήρχαν φαινόμενα υπεξαίρεσης, αλλά μετά το 1999 υπήρχε γιγάντωση του φαινομένου.

Ο ίδιος, καταφέρθηκε εναντίον των ορκωτών λογιστών του δήμου, λέγοντας ότι φέρουν σοβαρότατες ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο, ενώ αναφερόμενος στην έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά έκανε λόγο για «σοβαρά λάθη» σε ό,τι αφορά την αποτύπωση του ποσού της υπεξαίρεσης, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι η επιθεωρήτρια έκανε σε βάθος έρευνα.

Ερωτηθείς για την πρωτόδικη κατάθεσή του και την κριτική που δέχθηκε από στελέχη της παράταξης του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι έριξε στα «μαλακά» τον τέως δήμαρχο, ο Χ. Καπόν επεσήμανε: «Δεν είμαι άνθρωπος που μπορεί κανείς να επηρεάσει τη συνείδησή μου. Είπα ότι θα καταθέσω κατά συνείδηση. Ουδέποτε δέχθηκα πίεση πριν την κατάθεση ή κακή αντιμετώπιση μετά. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια θέματα, αλλά δεν θα επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με κατευθύνει (…) Ο δήμαρχος (Γ. Μπουτάρης) μού είπε ότι έκανα πάρα πολύ καλά που κατέθεσα σύμφωνα με τη συνείδησή μου».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με τον ίδιο μάρτυρα.