Στην εξάρθρωσης της σπείρας «Ροζ Πάνθηρες» προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολύμηνη έρευνα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρήστος Παρθένης.

Όπως είπε, τρία άτομα από τη Σερβία συνελήφθησαν στις 28 Απριλίου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, επίσης από τη Γιουγκοσλαβία, που δεν έχουν συλληφθεί και αναζητούνται, καθώς και συνεργοί των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής εξακριβωθεί.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι δράστες συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν διαρρήξεις κυρίως σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα ένδυσης, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Για τις κινήσεις τους, τη μετάβασή και τη διαφυγή τους, οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας, τα οποία δεν διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας.

Στη συνέχεια μετέβαιναν στα καταστήματα, συνήθως το πρωί, και χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους – μέθοδος γνωστή ως «ram raiding», είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαγαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.

Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.

Τέλος, όταν κατάφερναν να προσπελάσουν τα συστήματα ασφαλείας, εισέρχονταν στα καταστήματα και αφού αφαιρούσαν κοσμήματα και είδη ένδυσης, διέφευγαν με τα κλεμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε άλλους χώρους ή στο σημείο διάρρηξης, σε περιπτώσεις που τα είχαν χρησιμοποιήσει ως μέσο εμβολισμού.

Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας που λάμβαναν για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, καθώς χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, των οποίων τα στοιχεία αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει 13 κλοπές οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες), δεκατέσσερις διαρρήξεις- κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, τρεις απόπειρες διάρρηξης με εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, εκ των οποίων μια σε κατάστημα ένδυσης και δύο σε κοσμηματοπωλεία, αφαιρώντας αντικείμενα η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κυρίας ανάκρισης.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια φυλάσσονται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζονται.