Μάχη για να μην κριθεί προσωρινά κρατούμενος δίνει, σήμερα, ενώπιον του ανακριτή ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης.

Με ένα απολογητικό υπόμνημα το οποίο ξεπερνά τις 300 σελίδες, ο Άγγελος Φιλιππίδης θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες που του αποδίδουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χορήγηση επισφαλών δανείων στους επιχειρηματίες Δημ. Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη , Κυριάκο Γριβέα- Αναστασία Βάτσικα και Παν. Ευθυμίου.

 Ο ίδιος αρνείται ότι με τις ενέργειες του ζημίωσε την τράπεζα λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα επίμαχα δάνεια μπορεί να θεωρούνται υψηλού ρίσκου αλλά δόθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματίες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι δεν θα τα εξυπηρετούσαν.

Παράλληλα, θα κάνει αναφορές και σε δανειοδοτήσεις άλλων τραπεζών σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η πρακτική του Τ.Τ δεν ήταν η μόνη στον τραπεζικό χώρο.

Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας του ΤΤ θα υποστηρίξει ότι δεν είχε κανένα προσωπικό όφελος από τις επίμαχες δανειοδοτήσεις και ότι οι σχέσεις του με τους επιχειρηματίες που πήραν τα δάνεια ήταν καθαρά επαγγελματικές.
«Όταν δόθηκε δάνειο περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Alapis του ομίλου Λαυρεντιάδη, ήταν ένας εύρωστος όμιλος, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, τρεις για την ακρίβεια, απέκτησε μέσω του επιχειρηματία, την κυριότητα μιας τράπεζας, της Proton Bank με την έγκριση των ελεγκτικών κρατικών αρχών.

Γιατί λοιπόν δεν έπρεπε να εγκριθεί αυτό το δάνειο από το ΔΣ του Ταμιευτηρίου;» φέρεται να ισχυρίζεται στο υπόμνημά του ο Άγγελος Φιλιππίδης. Ειδικότερα για το δάνειο των 104 εκατομμυρίων ευρώ , προς τις εταιρίες real estate , του κ. Ευθυμίου -για το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του- ο κατηγορούμενος θα εμφανίσει στοιχεία από τη δικογραφία σύμφωνα με τα οποία έχει εξοφληθεί από τον Ευθυμίου και η αποπληρωμή του βαραίνει πλέον άλλον επιχειρηματία που εξαγόρασε τα ακίνητα.

Μάλιστα, σε βάρος του δεύτερου επιχειρηματία δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς φέρεται να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις του δανείου. Και το ερώτημα που θα θέσει ο Άγγελος Φιλιππίδης στην απολογία του είναι «γιατί διώκομαι εγώ;».

Ο Άγγελος Φιλιππίδης θα επιμείνει στον ισχυρισμό του ότι επέστρεψε αυτοβούλως στη χώρα αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τους Τούρκους. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, άρα δεν υπάρχει και λόγος να προφυλακιστεί.

Για αυτό και ο Άγγελος Φιλιππίδης, μετά την άφιξη του από την Κωνσταντινούπολη δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ότι επέστρεψε οικειοθελώς για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, θα επικαλεστεί και έγγραφο που κατέθεσε στις Τουρκικές αρχές, με το οποίο εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα. Θα καταθέτει, ακόμη και τις εξουσιοδοτήσεις που είχε κάνει στους δικηγόρους του με τις οποίες τους ζητούσε να παρακολουθούν την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο, για την υπόθεση, ώστε να παράσχει εξηγήσεις, αλλά δεν κλήθηκε ποτέ από την Εισαγγελία.

Μέχρι σήμερα για την υπόθεση του ΤΤ έχουν απολογηθεί 8 κατηγορούμενοι και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ανάμεσα τους, και ο επιχειρηματίας Δημ. Κοντομηνάς στον οποίο έχει επιβληθεί εγγύηση- μαμούθ 5 εκατομμυρίων ευρώ.
.