ΕΕΔΑ: Η Πολιτεία να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη

«Να επιδείξει υπευθυνότητα μεριμνώντας για τη μεταγωγή του στη Δ' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού»


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
17:35
25/05/2020
ΕΕΔΑ: Η Πολιτεία να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη
7
loading

Με κατεπείγουσα δήλωση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) καλεί για πολλοστή φορά την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη ο οποίος διαμαρτυρόμενος  ξεκινά και πάλι απεργία πείνας και δίψας.

«Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και υπό συνθήκες υγειονομικού περιορισμού, o κύριος Δημάκης θα μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματά του, τα οποία γίνονται πλέον εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΕΔΑ τονίζοντας:  «Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια υλοποιώντας άμεσα τη δημόσια δέσμευσή και μεριμνώντας για την μεταγωγή του κύριου Δημάκη στη Δ' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού».

Ολόκληρη η δήλωσε έχει ως εξής:

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει μεταξύ των κατά τον νόμο αρμοδιοτήτων της τη συνεχή επισήμανση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας της ανάγκης αποτελεσματικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με το καθεστώς των δικαιωμάτων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους σχετικούς κινδύνους παραβίασης που ελλοχεύουν, και προπαντός την παροχή συμβουλών προς την ελληνική Πολιτεία για τη χάραξη σωστής κεντρικής πολιτικής για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Με Δήλωσή της στις 30.4.2020, η ΕΕΔΑ εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για την πορεία της υγείας του απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος, απουσία επαρκούς αιτιολογίας και χωρίς να έχει υποπέσει σε οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μετήχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μολονότι πληροφορήθηκε με ικανοποίηση την ανάκληση της μεταγωγής του κύριου Δημάκη, η ΕΕΔΑ επανήλθε με δεύτερη Δήλωσή της στο θέμα, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, ανησυχητικό και πρωτόγνωρο στην ιστορία της, ότι η ΕΕΔΑ αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα με τρίτη συνεχόμενη δημόσια Δήλωσή της, καθώς, παρά το γεγονός ότι με διευκρινιστική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου, υπήρξε διαβεβαίωση ότι η μεταγωγή του κύριου Δημάκη έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Νεοφύτου Βάμβα 6, 106 74 Αθήνα / T: 210-7233221-2, F: 210-7233216, W: www.nchr.gr, E: [email protected] Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει συσταθεί με το Ν 2667/1998 σύμφωνα με κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, τις «Αρχές των Παρισίων».

Σε αυτήν μετέχουν πρόσωπα οριζόμενα από σαράντα ένα φορείς (ανεξάρτητες Αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και υπουργεία). πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», η μεταγωγή του κρατούμενου και φοιτητή δεν έχει έως σήμερα λάβει χώρα παρά την παρέλευση της ταχθείσας προθεσμίας.

Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι ότι ο κύριος Δημάκης κατέρχεται εκ νέου σε απεργία πείνας και δίψας, με συνέπειες άγνωστες για την ήδη βεβαρημένη του υγεία. Η ΕΕΔΑ καλεί για πολλοστή φορά την Ελληνική Πολιτεία να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη στην εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και υπό συνθήκες υγειονομικού περιορισμού, o κύριος Δημάκης θα μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματά του, τα οποία γίνονται πλέον εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των κρατουμένων, η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια υλοποιώντας άμεσα τη δημόσια δέσμευσή και μεριμνώντας για την μεταγωγή του κύριου Δημάκη στη Δ' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ στις 25.5.2020.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar τηλεθεατης

  Ο κυριος Δημακης ε? Ετσι αποκαλουνται τωρα οι δολοφονοι και ληστες? Ρε πατε καλα? Εχετε μυαλο στο κουφιο κεφαλι σας? Η αριστεριλα σας βρωμαει μεχρι εδω......

 2. avatar Αααααα

  Να εφαρμοστεί ο νόμος τίποτε άλλο και καλά θα κάνουν τα μέσα να μην ασχολούνται με αυτά υπάρχουν πολλά θέματα που απασχολούν τον πολίτη.

 3. avatar Χαχαχα χάχα

  Άμα και καλά σπουδάζεις δεν πειράζει και άνθρωπο να σκοτώσεις

 4. avatar CCC

  Γιατί στην Δ \' πτέρυγα & όχι στο σπίτι του; Αφού σπουδάζει! Ποιός νοιάζεται για την καταδίκη του σε μισό αιώνα κάθειρξης, τις παραβιάσεις των αδειών που του δόθηκαν, τις ληστείες με τα καλάσνικοφ. Αφού σπουδάζει! Και κάνει & απεργίες πείνας του κ[...]. Και κινδυνεύει! Να μας πάθει κάτι; Και να χάσει η πολιτική επιστήμη τέτοιο φυντάνι. Ρε δημοσιογράφοι!Ρίξτε μια ματιά στον ν. 2667/1998 περί ΕΕΔΑ. Δείτε την στελέχωσή της. Αναδείξτε το έργο της.Και, κυρίως, βρείτε με ονοματεπώνυμα ποιοί τρούπωσαν εκεί & ροκανίζουν τους φόρους μας. Άκου μπορεί να σπουδάζει από την Δ \' πτέρυγα αλλά όχι από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Και καλά οι ροζ γελοίοι .... επιφανείς επιστήμονες. Η Κυβέρνηση με ποιόν συζητάει; Με έναν [...] που κάνει απεργίες πείνας τύπου Μιχελογιαννάκη;

 5. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Ενα περιεργο πραγμα συμβαινει με τους κομμουνοαριστερους.
  Οταν ειναι εξω απο την μπουζου... στο σχολειο πηγαινουν μονο για να το σπασουν η για να προωθησουν τα κομμουνιστικα τους πιστευω σε αφελης νεολαιους.
  Οταν ομως γινονται τροφιμοι ξαφνικα θυμουνται οτι πρεπει να σπουδασουν.
  Υ.Γ. Μπορει να μας πει η επιτροπη για τα δικαιωματα των κομμουνιστων αν ο κυριος Δημακης πιστευει σε αυτο που επικαλουνται; δηλαδη το κρατος δικαιου;

 6. avatar μας φλομωσατεμε τα δικαιωματα…..

  αρκετα .......τον απλο λαο τον σκεφτεται κανεις?????ολο με τους κλεφτες ληστες αναρχικους λαθρονηδες ειστε....αυτους στηριζετε...αντε να χαθειτε λοιπον....

  1. avatar Σωτ

   Όταν λες απλό λαό ποιους εννοείς? Τους λεγόμενους νοικοκυράιους? Γιατί να τους σκεφτουνε αυτούς? Αυτοί σκέφτονται κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό τους? Κ εσύ πρέπει να καταλάβεις ότι μέσα σε ένα δημοκρατικό κράτος ακομα κ οι κρατούμενοι έχουν δικαιώματα. Κ υποτίθεται ότι όταν διαπράξεις κάποιο έγκλημα φυλακιζεσαι για να σωφρονιστεις κ όχι για να τιμωρηθεις

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει