Τρόπους που γονείς και δάσκαλοι μπορούν να «εκπαιδεύουν» τα παιδιά ώστε να αποφεύγουν τα ατυχήματα εντός και εκτός των σχολείων, συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Επειδή τα παιδιά ηλικίας έως και 9 περίπου ετών αδυνατούν να αφομοιώνουν εύκολα κανόνες και αρχές ασφαλείας, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να είναι ασφαλή. Πώς; Μερικές απλές και συμβουλές μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Φορέστε στα παιδιά σας ανοιχτόχρωμα και έντονα ρούχα όταν πηγαίνουν στο σχολείο, ώστε να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Μάθετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούν και να σέβονται τις οδηγίες και τις υποδείξεις των σχολικών τροχονόμων, ώστε να προσέρχονται και να φεύγουν με ασφάλεια από το σχολείο.

Απαλλάξτε τα σχολικά κτίρια από τυχόν παγίδες, όπως είναι τα σκουριασμένα σίδερα, οι ετοιμόρροποι τοίχοι και οι λακκούβες στα προαύλια, εξοπλίστε το φαρμακείο του σχολείου και φροντίστε ώστε να λειτουργεί σωστά σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας.

Αναρτήστε σε εμφανή σημεία τα τηλέφωνα των πλησιέστερων νοσοκομείων, Κέντρων Πρώτων Βοηθειών, Κέντρων Υγείας, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα τα παιδιά σε περίπτωση ανάγκης.