Πώς θα αντιληφθείτε ότι κάποιος είναι παιδόφιλος

Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11:17
28/05/2013
Πώς θα αντιληφθείτε ότι κάποιος είναι παιδόφιλος
19
loading

Μετά το τελευταίο περιστατικό-κρούσμα με τη σύλληψη του «Δράκου των Πετραλώνων», η ΕΛ.ΑΣ. δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς αλλά και τα παιδιά για την προφύλαξη και προστασία από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.

Οι ακόλουθες οδηγίες και περιγραφές αφορούν ενδείξεις πιθανής σεξουαλικής προτίμησης σε ανήλικους, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.

Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».

Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.
Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.

Οδηγίες προς τους γονείς:

1. Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
- Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
- Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
- Εργάζεται με παιδιά;
- Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
- Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;

β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
- Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
- Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
- Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;

γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
- Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
- Έχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
- Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;

2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
- Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
- Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
- Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
- Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
- Έχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
- Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
- Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
- Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
- Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
- Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
- Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
- Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
- Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
- Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά:

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
- Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
- Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Πες «όχι» όταν:
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
- Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
- Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
- Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.

Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:

Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Προστασία στο δρόμο:
- Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
- Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
- Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
- Έχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
- Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
- Έχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.

Προστασία στο Διαδίκτυο:
- Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
- Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
- Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
- Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
- Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
- Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
- Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;

Μπορείτε να απευθυνθείτε:
- στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής - Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
- στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης - παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση [email protected] hellenicpolice.gr

Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Ιρις

  Υπάρχει θανατική ποινή δλδ τους σκωτονουν,ξυλοδαρμό τν η φυλακισμένη γιατί τους θεωρούν και είναι δλδ κακά άτομα μην πω τπτ άλλο

 2. avatar απο01

  Οχι στο σταρδολλ

 3. avatar μαρω

  καλες οι οδηγειες και αυτο που δεν καταλαβαινω εγω ειναι γιατι να το κανουν αυτο σε τι κοινωνια μεγαλωνουν τα παιδια ειμαι 14 ετων και αν ημουν γονιοσ και μαθαινα τετοιο πραγμα για το παιδι μου θα τον πατουσα κατω τον καθενα που θα ενοχλουσε σεξουαλικα το παιδι μου νομικη θα ηθελα να περασω και αν μπορουσα θα τουσ πατουσα ολουσ κατω τουσ [...] συγνωμη για την εκφραση

 4. avatar pitsi

  ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
  ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ.

 5. avatar blue_light_mario

  ξεχνατε ενα πραγμα
  παιδοφιλος δεν εννοειται οτι ειναι μονο αντρας
  ειναι και γυναικες
  γενικα πρεπει να προσεχουμε τα παιδια μεχρι να ενηλικιωθουνε για να μην εχουμε τυψεις για οτι τους συμβουν απο τετοια ατομα τα οποια δεν σεβονται την ελευθερια , την ψυχη του παιδιου και βεβαιως τους νομους

 6. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ , ΤΙ ΕΓΙΝΕ ??! ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΤΕ , ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ !!!!!! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΤΕ ΜΕΣΑ , ΠΑΛΙ ΞΑΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ , ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ !! ΚΡΑΤΟΣ , ΝΟΜΟΙ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΙΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΒΡΕΧΤΑ !!!!

 7. avatar Diogenis

  Καλό θα ήταν κάποιοι , αντί να διακωμωδούν το θέμα , να διαβάσουν προσεχτικά τις οδηγίες. Νομίζω πάντως ότι δε θα πρέπει να έχουν παιδιά γιατί αν είχαν δε θα μιλούσαν έτσι.

 8. avatar teolemon

  - Έρχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
  - Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει
  Σε ποιους τα λεει αυτα? Τα προφανες μας λεει να προσεχουμε? Αν το παιδι σου εχει αυτα τα παραπανω τοτε ειναι αργα.Ειναι ηδη κακοποιημενο.Το αρθρο επρεπε να επικεντρωθει στο πως να μη φτασοουμε σε αυτο το σημειο.

 9. avatar achιlles

  Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του; Αυτό ειναι ΒΛΑΚΕΙΑ !!Αν πλακώνεται με την γυναίκα του καθε μερα ειναι φυσιολογικο !!!ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ ,ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ και σε οσους ΑΓΑΠΟΥΝ !!! ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ τα παιδιά των αλλων !!!

  1. avatar Μίχας Νικολολιάκος

   ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕΣ ΤΗ ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΤΗ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, 65 ΕΤΩΝ. ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ ΤΗΣ.

   1. avatar achιlles

    για αντρες λεω !!!!

 10. avatar liaki

  Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που πρέπει να επιτρέπεται η αυτοδικία. τον δίνεις στους γονείς του παιδιού και εφαρμόζουν όποια μέθοδο για αργό και βασανιστικό θάνατο, και λίγο θα είναι!!! Να δικαστεί και να πάει φυλακή γιατί? Θα αλλάξει κάτι? Οι ίδιοι λένε οτι είναι άρρωστοι και ότι δεν αλλάζουν! Ως μητέρα μιλάω και δεν ξέρω τι θα ήμουν ικανή να κάνω και μόνο που το σκέφτομαι... Τι περνάνε τα παιδιά αλλα και οι γονείς που δεν μπορεσαν να αποφύγουν την αρρωστια του καθενα! Λυπάμαι!

 11. avatar laz

  Εδώ στην Ολλανδία έχουν κάνει και κόμμα.
  Τεσπα..Το κακό είναι ότι όλα τα παραπάνω διαφεύγουν της προσοχής των γονιών γιατί δυστυχώς οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άτομα κοντινού περιβάλλοντος που έτσι και αλλιώς έχουν μεγάλη οικειότητα και συχνή συναναστροφή με τα παιδιά!!!

  1. avatar Sophia

   τι λες τώρα? δηλαδή τι κάνουν? άκου εκεί κόμμα!

   1. avatar ringo

    Σοφία που ζεις αγάπη μου ; στο φεγγάρι ; Homoes Pedoes oloi αυτοί με δαχτυλίδι έχουν νακανουν .
    Φέρετε σε αυτήν την περίpτοση το νόμο του ΜΩΆΜΕΘ . καλές οι οδηγίες για το πως και που , όμως και αuτοι είναι τέρατα πονηργίας

 12. avatar georgeb

  να επανελθει αμεσα η θανατικη ποινη για τους παιδοφιλους [..]

  1. avatar ikariotis

   έχω καλύτερη ιδέα και πιο αποδοτική..ευνουχισμός [..]

 13. avatar nikolas

  φίλε μου το έξω πει και σε άλλο άρθο ...η θανατική ποινή δεν είναι τιμωρία...είναι λύτρωση .

 14. avatar achιlles

  ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΟΜΠΥ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ!!! και εντός του συστήματος!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει