Συνεχίζονται οι ειδικές αστυνομικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Οι αστυνομικοί έχουν εντολή να κάνουν συστηματικούς ελέγχους και να περιπολούν διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σάββατο, 28 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή, 3 Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 4,371 αστυνομικοί και 993 αστυνομικά οχήματα για αστυνομικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ ομάδες, ΔΙΑΣ, «Ζ». ΔΙΜΕΤ και ΟΠΚΕ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης αλλά και αστυνομικοί της Ασφάλειας προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της μόνιμης αστυνομικής δύναμης.

Συνολικά από τις αστυνομικές δράσεις ελέγχθηκαν 13.777 άτομα (3.518 έλληνες και 10.259 αλλοδαποί), καθώς και 620 οχήματα συνολικά σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Προσήχθησαν 4.350 άτομα (504 Έλληνες και 3.846 αλλοδαποί) σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Διαπιστώθηκαν 639 παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα. Συνελήφθησαν 316 άτομα για διάφορα αδικήματα από ελέγχους που έγιναν αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν 43 άτομα για κλοπές και διαρρήξεις, 41 για διακίνηση ναρκωτικών, 12 για ληστείες, 7 άτομα για λαθρεμπόριο, 134 για παραβάσεις του νόμου που αφορά στους αλλοδαπούς, 18 διωκόμενοι για διάφορα αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα και 61 για διάφορα ποινικά αδικήματα.

Πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ελέγχθηκαν εννέα κτίρια. Οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν από μικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, του δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία εισαγγελέα. Οι συλλήψεις αφορούσαν 22 αλλοδαπούς που κρατούνται για διοικητική απέλαση. Εντοπίστηκαν 13 κλεμμένα οχήματα.

Κατασχέθηκαν 9,9 γρμ. ηρωίνης, 10.626,6 γρμ. κάνναβης, 494 ναρκωτικά χάπια.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πορνείας πραγματοποιήθηκαν αρκετοί έλεγχοι σε υπαίθριους χώρους για τον εντοπισμό προσώπων που εκδίδονται και βεβαιώθηκαν 63 παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τα ήθη και τα εκδιδόμενα άτομα σε υπαίθριους χώρους, για τις οποίες υποβλήθηκαν και οι αντίστοιχες μηνύσεις.

Θέλουν την πάταξη του παρεμπορίου

Όσον αφορά στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, συγκροτήθηκαν 157 μικτά κλιμάκια, στα οποία διατέθηκαν 362 αστυνομικοί και 179 δημοτικοί αστυνομικοί.

Χρειάστηκαν 157 αστυνομικοί αποκλειστικά για δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες είδη παρεμπορίου όπως, 4.603 είδη ρουχισμού, 1.550 οπτικά- γυαλιά ηλίου, 3.487 CDs DVDs, 3.395 πακέτα λαθραία τσιγάρα, καθώς και 20.012 άλλα είδη παρεμπορίου.

Συνελήφθησαν 18 άτομα για διάφορες παραβάσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο του αστυνομικού ελέγχου παρεμπορίου και προσήχθησαν 176 άτομα σε Αστυνομικές Υπηρεσίες για περαιτέρω αστυνομικό έλεγχο συνολικά.

Οι ειδικές αστυνομικές δράσεις για τη βελτίωση της εικόνας του Κέντρου της Αθήνας πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.